Νέα έρευνα: η vegan διατροφή βελτιώνει την αντοχή και τους μυς

gumnastiki-diatrofi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Όσο μεγαλώνει η στροφή προς τη vegan διατροφή, τόσο αυξάνονται και οι έρευνες και τα οφέλη φαίνεται πως είναι περισσότερα απ’ όσα πιστεύαμε.

Η vegan διατροφή μπορεί να αποδεικνύεται ωφέλιμη για αθλητές σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, κόντρα στις μέχρι τώρα πεποιθήσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν 56 ενεργές γυναίκες, που ακολουθούσαν είτε vegan διατροφή, είτε κατανάλωναν κρέας, για δυο χρόνια και ανέλυσαν τη σύνθεση του σώματος, το οξυγόνο και την απόδοση σε τεστ αντοχής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρξαν διαφορές στα επίπεδα μυϊκής δύναμης ή φυσικής δραστηριότητας, με αυτές που ακολουθούσαν vegan διατροφή να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ αντοχής και καλύτερη αεροβική ικανότητα σε σχέση με όσες κατανάλωναν κρέας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι επικεφαλής της μελέτης αναφέρουν ότι η αύξηση της πρόσληψης υδατανθράκων στο πλαίσιο μιας plant-based διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της απόδοσης λόγω της επάρκειας αποθήκευσης γλυκογόνου στους μυς. Άλλοι πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν μικρότερο δείκτη φλεγμονής και βελτίωση του οξειδωτικού στρες που σχετίζεται με τη vegan διατροφή.

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι η vegan διατροφή δεν είναι –όπως πιστευόταν- βλαβερή για τους αθλητές και όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις τους, αλλά μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και τη μυϊκή τους δύναμη. Σύμφωνα με την έρευνα, μάλιστα, οι γιατροί θα πρέπει να συμπεριλάβουν τη διατροφή αυτή σε προγράμματα προπόνησης.

Αν κι εσείς ασκείστε και θέλετε να μειώσετε το κρέας, δοκιμάστε το, φροντίζοντας να έχετε επάρκεια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους στη διατροφή σας.

Πηγή
Boutros GH, Landry-Duval MA, Garzon M, Karelis AD. Is a vegan diet detrimental to endurance and muscle strength? Eur J Clin Nutr. Published online April 24, 2020.