Πέντε λόγοι που θα σας πείσουν να αποφεύγετε το άσπρο ψωμί

aspro-psomi
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Το βουτάμε στη σαλάτα, συνοδεύουμε το φαγητό μας, αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσουμε να είναι όσο πιο υγιεινό γίνεται, όχι μόνο για τη σιλουέτα μας, αλλά και για την υγεία μας. Δείτε γιατί.

Έχει μικρή διατροφική αξία: Μπορεί να είναι λαχταριστό σε συνδυασμό με τη χωριάτικη το καλοκαίρι, αλλά παρασκευάζεται με άσπρο, επεξεργασμένο αλεύρι και θέλει προσοχή. Όταν ένα δημητριακό υπόκειται σε επεξεργασία, χάνει μεγάλο μέρος της διατροφικής του αξίας, των βιταμινών Β, των φυτικών του ινών, της πρωτεΐνης του (περίπου το 25%), αφήνοντας πίσω το άμυλο. Σε κάποια άλευρα μπορεί να δείτε την ετικέτα «ενισχυμένο» που σημαίνει ότι μετά την επεξεργασία του προστίθενται βιταμίνες Β και σίδηρος, αλλά και πάλι υστερεί σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη σε σχέση με το αλεύρι ολικής άλεσης. Καλύτερα, λοιπόν, να προτιμάτε πάντα την ολική άλεση.

Επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος: Λόγω του ότι έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μεγαλύτερη σε πρωτεΐνη, το λευκό ψωμί περνά την πέψη και απορροφάται γρήγορα. Αυτό οδηγεί σε γρήγορα αύξηση του σακχάρου του αίματος, το οποίο στη συνέχεια φέρνει και απότομη πτώση και οδηγεί σε αίσθημα κόπωσης, πείνας και ευερεθιστότητας, ενισχύοντας το τσιμπολόγημα.

Αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: Όταν το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει απότομα, η περίσσια ινσουλίνης απελευθερώνεται στο αίμα και ωθεί τα σάκχαρα στα κύτταρα. Όταν αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση, τα κύτταρα δημιουργούν αντίσταση στην ινσουλίνη και είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στο American Journal of Clinical Nutrition, μάλιστα, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν πολλές μερίδες ολικής άλεσης την ημέρα και περιόριζαν το επεξεργασμένο αλεύρι και τα παράγωγά του, είχαν μικρότερη ποσότητα ενός είδους λιπαρού που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Πρόσληψη βάρους: Μετά την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως το άσπρο ψωμί, το πλεόνασμα σακχάρου στο αίμα, αν δεν καταναλωθεί αμέσως σε κάποια δραστηριότητα, τείνει να αποθηκεύεται ως λίπος στον οργανισμό. Συν τοις άλλοις, μας οδηγεί σε αίσθημα πείνας αμέσως μετά την πέψη, ωθώντας μας στο τσιμπολόγημα. Η γρήγορη πέψη οδηγεί σε αύξηση της πείνας και λιγούρες, μείωση του κορεσμού μετά το φαγητό και άρα κατανάλωση περισσότερων θερμίδων στο τέλος της ημέρας.

Συμπτώματα κατάθλιψης: Μπορεί την ώρα που το καταναλώνουμε να μας προκαλεί ευχαρίστηση, αλλά τελικά το άσπρο ψωμί επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή μας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως άσπρου ψωμιού, και εμφάνισης κατάθλιψης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυανίκες. Η ίδια ορμονική απόκριση που προκαλεί πτώση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος, μπορεί επίσης να προκαλέσει εναλλαγές στη διάθεση, κόπωση και άλλα συμπτώματα κατάθλιψης.