Τι να προσέχετε στον ηλιόσπορο

iliosporos
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ο αγαπημένος ηλιόσπορος που εκτός από την υψηλή διατροφική του αξία, μας κρατάει και… καλή παρέα, είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή σας. Αρκεί να προσέξετε το κέλυφός του.

Πλούσιος σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, ο ηλιόσπορος αποτελεί ένα εξαιρετικό σνακ που μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο, στη σαλάτα, στα φρούτα, στο γιαούρτι σας, σε αρτοποιήματα κ.ο.κ.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί με τσόφλι ή χωρίς, δημιουργώντας σε πολλούς την απορία αν πρέπει να τον καταναλώνουν με το κέλυφος ή όχι. Στην πραγματικότητα, όμως, το τσόφλι του ηλιόσπορου θα πρέπει να απορρίπτεται.

Αν και συχνά οι ηλιόσποροι καβουρντίζονται και αλατίζονται με το κέλυφος, με πολλούς να τους προτιμούν έτσι, καλό είναι να τρώτε τον εσωτερικό τους σπόρο, καθώς το τσόφλι είναι δύσκολο στη μάσηση και περιέχει φυτικές ίνες που δεν πέπτονται. Σε περίπτωση που φάτε κατά λάθος μικρά κομμάτια ηλιόσπορου δεν πρόκειται να σας συμβεί κάτι. Θα πρέπει, όμως, να προσέξετε να μην καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα, καθώς σε αυτή την περίπτωση το τσόφλι μπορεί να μπλοκάρει τη δίοδο στο έντερο, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο.

Η αλήθεια είναι ότι κέλυφη από οποιοδήποτε βρώσιμο φυτό μπορεί να συσωρρευτούν στο λεπτό ή το παχύ έντερο και να δημιουργήσουν μια μάζα που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, κοιλιακούς πόνους και σε κάποιες περιπτώσεις φράξιμο στο έντερο. Στην τελευταία περίπτωση, μια μεγάλη μάζα κοπράνων μπορεί να «σφηνώσει» στο έντερο και να δημιουργήσει πολύ πόνο, αιμορροΐδες ή ακόμη και πιο σοβαρή ζημιά, όπως σκίσιμο στο παχύ έντερο.

Πέραν του εντέρου, όμως, λόγω των κοφτερών άκρων του, ο ηλιόσπορος μπορεί να σας γδάρει και τον λαιμό, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή του με το τσόφλι.

Αν παρ’ όλ’ αυτά καταναλώνετε πολλούς ηλιόσπορους και δεν θέλετε να πετάτε το τσόφλι, μπορείτε να το αξιοποιήσετε με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε στον κήπο σας σαν προστασία γύρω από τα φυτά σας και να εμποδίσετε τη δημιουργία ζιζανίων.

Άλλη μια ιδιαίτερη χρήση τους είναι να τα αξιοποιήσετε ως αντικατάστατο του καφέ. Καβουρντίστε τα τσόφλια ελαφρά στον φούρνο ή σε τηγάνι κι έπειτα αλέστε τα σε μύλο. Χρησιμοποιήστε έπειτα 1 κ.σ. σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και απολαύστε το ρόφημα αντί καφέ.

Η θρεπτική αξία του ηλιόσπορου
Ο σπόρος του ηλιόσπορου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνη και είναι αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής του αξίας. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα και το DNA από οξειδωτική ζημιά, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και άλλα χρόνια νοσήματα. 

Περίπου 30 γραμμάρια ηλιόσπορου μας παρέχουν 165 θερμίδες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών, 7 γραμμάρια υδατανθράκων, 14 γραμμάρια λιπαρών, 37% της βιταμίνης Ε που χρειαζόμαστε καθημερινά, 32% σεληνίου, 32% φωσφόρου, 30% μαγγανίου, 20% βιταμίνης Β5 και 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φυλλικού οξέος.