10 ψητά που πρέπει να δοκιμάσουμε πριν φύγει το... καλοκαίρι

10-psita-pou-prepei-na-dokimasoume-prin-fugei-to-kalokairi

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πολλά από τα φαγητά αποκτούν εξαιρετική νοστιμιά και μια διαφορετική γεύση όταν ψήνονται στα κάρβουνα. Η φλόγα ησυχάζει καθώς τα κάρβουνα ζεσταίνονται και ο καπνός δίνει τη δική του γεύση στο ψητό. Ας δούμε τους 10 «βαρόνους» της ψησταριάς που πρέπει να δοκιμάσουμε (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη), πριν αποχαιρετήσουμε το...καλοκαίρι για φέτος.

Καλαμπόκι

Το ψητό καλαμπόκι το γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα. Είναι άλλωστε το σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού στα παραθαλάσσια θέρετρα, τα λούνα παρκ και τα πανηγύρια. Το ψήσιμο στα κάρβουνα δίνει ένα υπέροχο άρωμα στο καλαμπόκι, ξεροψήνει το εξωτερικό του και του προσδίδει μια γοητεία που το βραστό καλαμπόκι δεν θα αποκτήσει ποτέ.

T-bone

Το μυστικό για ένα τέλειο steak είναι –όσο περίεργο και αν ακούγεται- να το ψήσεις κατευθείαν πάνω στα κάρβουνα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείς μια πιο κριτσανιστή εξωτερική επιφάνεια και ένα πολύ πιο ζουμερό εσωτερικό. Συνοδέψτε το και με μια νόστιμη πικάντικη σως και θα νιώσετε... θεοί.

Bacon

Αν θέλετε να κάνετε το bacon ακόμα πιο νόστιμο, τότε δοκιμάστε να το ψήσετε στα κάρβουνα. Η φωτιά δίνει στο χοιρινό μια έξτρα καπνιστή γεύση που χρειάζεται μόνο λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δεντρολίβανο για να απογειωθεί. Συνοδέψτε με αυτό τα αυγά σας, κάντε το βάση για ένα υπέροχο σάντουιτς ή απολαύστε το σαν ορεκτικό.

Φτερούγες κοτόπουλου

Σίγουρα οι καλοτηγανισμένες παναρισμένες φτερούγες είναι πολύ νόστιμες, αλλά αν τις δοκιμάσετε στα κάρβουνα ίσως αλλάξετε γνώμη. Μαρινάρετέ τις πρώτα σε καυτερή σος και στη συνέχεια ρίξτε τις στη σχάρα. Η υψηλή θερμοκρασία θα κάνει το εξωτερικό τους τραγανό, ενώ η φωτιά θα δώσει το δικό της ιδιαίτερο άρωμα στο φαγητό.

Κόκκινες πιπεριές

Έίναι γεγονός ότι τα κάρβουνα κάνουν τα λαχανικά πολύ πιο γλυκά και νόστιμα. Ψητή κολοκύθα, κολοκυθάκια, ντομάτα, μελιτζάνα ή πατάτα, όλα γίνονται πεντανόστιμα όταν ψηθούν. Αλλά κανένα δεν φτάνει την τελειότητα της ψητής κόκκινης πιπεριάς. Η φωτιά δίνει έναν καπνιστό τόνο στην πιπεριά και μια μαλακή υφή. Συνοδεύει εξαιρετικά το ψωμί σας, νοστιμίζει τις σαλάτες σας και φυσικά δίνει άρωμα στις σάλτσες σας.

Αστακός

Ο αστακός είναι σίγουρα ένα είδος πολυτελείας και ιδιαίτερα ακριβός. Αλλά ίσως και να αξίζει την τιμή του αν τον απολαύσεις ψητό στα κάρβουνα. Η υψηλή θερμοκρασία κάνει το κέλυφός του κοκκινωπό και αποκαλύπτει στην τρυφερή του σάρκα, μια γλυκιά τελειότητα.

Σουπιά

Η ψητή σουπιά στο bbq είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα στην Ιαπωνία, όπου οι πλανόδιοι πωλητές την πωλούν φρεσκοψημένη στον δρόμο. Το κρέας της σουπιάς αποκτά άλλη χάρη μόλις πέσει πάνω στα κάρβουνα. Γίνεται πολύ πιο τρυφερό, γλυκό και ζουμερό.

Χοιρινή ωμοπλάτη

Συνήθως σιγοψήνουμε την χοιρινή ωμοπλάτη σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο. Αλλά αν δεν τη δοκιμάσετε στα κάρβουνα, χάνετε. Αφού μαρινάρετε το κρέας σε λίγη σόδα για να μαλακώσει και ελάχιστο ουίσκι, ψήστε το στα κάρβουνα και απολαύστε την υπέροχη λιπαρή του υφή. Δοκιμάστε το μέσα σε σάντουιτς ή ακόμα και σκέτο με λίγο ψητό καλαμπόκι ή πιπεριές.

Όστρακα

Ακόμα κι αν δεν έχετε ψήσει ποτέ τίποτα στα κάρβουνα, μπορείτε να ξεκινήσετε με τα οστρακοειδή. Μαρτυρούν πότε είναι έτοιμα και το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να τα αγοράσετε, να τα πλύνετε με άφθονο νερό, να τα ρίξετε πάνω στη σχάρα και να περιμένετε να ανοίξουν για να τα φάτε.

Παϊδάκια

Ως αυθεντικοί Έλληνες ξέρουμε καλά από νόστιμα ψητά αρνίσια παϊδάκια. Αποτελούν ίσως, τον βασιλιά της σχάρας και είναι η απλούστατη απόδειξη ότι τα κάρβουνα είναι η απόλυτη μορφή μαγειρέματος.