Κάνετε δίαιτα; Προσέξτε αυτά τα τρόφιμα

diaita-diatrofi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ίσως θεωρείτε ότι αυτά τα τρόφιμα είναι υγιεινές επιλογές, αλλά πολλές φορές ξεφεύγετε στην ποσότητα, με άμεση συνέπεια να αποτελούν συχνά την αιτία που αυξήθηκε το βάρος σας.

Ας δούμε ποια τρόφιμα μπορεί να γίνουν παγίδα για τη δίαιτα σας, με την καθοδήγηση της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικού Διαιτολόγο – Διατροφολόγου, από το logodiatrofis.gr.

1. Ξηροί καρποί, ελιές, αβοκάντο
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που φτάνει ακόμη και το 50%, που σημαίνει ότι σε μεγάλες ποσότητες θα αποδώσουν και πολλές θερμίδες. Αν καταναλωθούν όμως σε μικρές ποσότητες μπορείτε να αποκτήσετε τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό, χωρίς να επιβαρυνθείτε με έξτρα θερμίδες. Επομένως, ένα υγιεινό σνακ μπορεί να είναι μερικοί ξηροί καρποί σε συνδυασμό με κάποιο φρούτο, ξηροί καρποί στα δημητριακά σας ή μέσα στο γιαούρτι σας με μέλι.

2. Καπουτσίνο
Ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, αυτό συνήθως έρχεται με τη μορφή... θερμιδικής βόμβας. Οι περισσότεροι προσθέτουν γάλα, κρέμα ή σαντιγί στον καφέ. Μια κουταλιά της σούπας αφρόγαλα περιέχει 35 θερμίδες, κάτι που δεν είναι και τόσο υπερβολικό, αλλά συνήθως μια κουταλιά δεν αρκεί για τους περισσότερους. Όσοι προτιμούν έναν γλυκό, γαλακτερό καφέ μπορεί να καταναλώνουν 3-4 μερίδες αφρόγαλα κάθε φορά. Μετά από τρία φλιτζάνια καφέ, ξεπερνούν τις 300 θερμίδες, μόνο για κρέμα καφέ. Επομένως, αν θέλετε να απολαύσετε έναν καπουτσίνο, καλό θα ήταν να τον προτιμήσετε σκέτο ή να ζητήσετε vegan cappuccino που είναι με φυτικό γάλα.

3. Ντρέσινγκ σαλάτας
Όταν μιλάμε για ένα υγιές γεύμα, σίγουρα σε όλων το μυαλό έρχεται η σαλάτα. Στους περισσότερους, όμως, δεν αρέσουν τα σκέτα λαχανικά χωρίς την προσθήκη κάποιου ντρέσινγκ. Ένα παράδειγμα σαλάτας που τη θεωρούμε υγιεινή είναι η σαλάτα του Καίσαρα, η οποία όμως περιέχει ντρέσινγκ μαγιονέζας που έχει πολλές θερμίδες. Επομένως, αν θέλουμε να επιλέξουμε κάποια σαλάτα πρέπει να ξέρουμε τι υλικά συμπεριλαμβάνει το ντρέσινγκ και σίγουρα είναι προτιμότερο να την καταναλώσουμε με ξύδι βαλσάμικο ή λεμόνι και λάδι.

4. Αλείμματα
Σας φαίνεται βαρετό ένα σάντουιτς χωρίς τυρί κρέμα ή μαγιονέζα; Το πρόβλημα, όπως πιθανώς έχετε ήδη καταλάβει, είναι ότι τείνουμε να βάζουμε μεγάλη ποσότητα στο ψωμί μας, φτάνοντας τουλάχιστον τις 150 θερμίδες μόνο για τυρί κρέμα. Προσπαθήστε, λοιπόν, να συνηθίσετε μια ελάχιστη ποσότητα αλείμματος και από ένα σημείο και μετά δεν θα σας λείπει η μεγαλύτερη ποσότητα.

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος ΕΛ.Δ.Ε.
[email protected]

Επιμέλεια: Μαρία Κουνελάκη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr