Ποιο είναι το πιο ασφαλές μέρος στο αεροπλάνο;

aeroplano-parathuro
ΤΡΙΤΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Τα ταξίδια «ανοίγουν» σιγά-σιγά και αν πρόκειται να μπείτε σε αεροπλάνο, τουλάχιστον επιλέξτε την πιο ασφαλή θέση.

Σε πολλά μέρη του κόσμου ακόμη δεν συστήνεται να ταξιδέψουμε, λόγω πανδημίας, σε άλλα, όμως, τα ταξίδια σταδιακά παίρνουν… μπρος. Αυτό σημαίνει κάποιοι έχουν ήδη βρεθεί σε αεροπλάνο κι άλλοι ετοιμάζονται για το επόμενό τους ταξίδι.

Οι απαραίτητοι κανόνες ασφαλείας παραμένουν: μάσκα, συχνό πλύσιμο χεριών και αντισηπτικό είναι απαραίτητα στο ταξίδι, προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι θα θωρακίσετε τον οργανισμό σας έναντι του ιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, μάλιστα, τα ταξίδια με το αεροπλάνο δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο νομίζουμε, λόγω του φιλτραρισμένου αέρα και της ροής του που δεν επιτρέπουν σε ιούς και μικρόβια να διασπαρούν εύκολα.

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμη που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο: να επιλέξετε θέση δίπλα στο παράθυρο. Έχει φανεί και σε προηγούμενα ξεσπάσματα ιών, ότι όσοι κάθονται στον διάδρομο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν, λόγω της διέλευσης του κόσμου και της αύξησης της πιθανότητας να ακουμπήσουν και να μεταφέρουν μικρόβια εκεί που καθόμαστε. Με βάση, λοιπόν, αυτό το σκεπτικό, η επιλογή της θέσης στο παράθυρο είναι πιο ασφαλής, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Charles Gerba.

Σύμφωνα, όμως, και με τον Howard Weiss, βιομαθηματικό, φαίνεται ότι η απόσταση που έχει μια θέση στο παράθυρο από τον διάδρομο εξασφαλίζει ότι θα φτάσουν λιγότερα σταγονίδια, αφού υπάρχει απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου ανάμεσα στα δύο σημεία. Συν τοις άλλοις, και όπως αναφέρει η Paloma Beamer, βοηθός καθηγητή στις επιστήμες Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστήμιου της Αριζόνα, το να έχουμε «τοίχο» στο πλάι μας αντί για άνθρωπο, πιθανό φορέα ιών και μικροβίων, πάλι μας προσφέρει ένα ποσοστό ασφάλειας. Σύμφωνα με την ίδια, οι ταξιδιώτες που κάθονται στη μεσαία θέση φαίνεται πως έχουν μέχρι και 20 επιβάτες σε κοντινή απόσταση σε μια γεμάτη πτήση.

Με αυτά τα δεδομένα, το επόμενο ταξίδι φαίνεται πως επιβάλλει παράθυρο.