«Σινεμά»: Τι να δείτε και τι να αφήσετε

eidame
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Είδαμε τις ταινίες μας και κάνουμε προτάσεις για τον κινηματογράφο και τις πλατφόρμες streaming.

  • Μην χάσετε

Τον πολεμικό Spike Lee
Η παράλογα επίκαιρη ταινία του Spike Lee σημάδεψε την εβδομάδα που μας πέρασε. Στις 12 Ιουνίου η ταινία «Da 5 Bloods» βγήκε στην πλατφόρμα του Netflix. Η ταινία που θα συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο ακυρώθηκε για φέτος στερώντας μας ανάμεσα σε άλλα και την ευκαιρία να τον δούμε ως πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, αποτελεί μια δυνατή ταινία δράσης με έντονο το πολιτικό στοιχείο. Και για καλή (;) τύχη αποκτά τρομερή δύναμη από την ιστορική συγκυρία και την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Τέσσερις μαύροι βετεράνοι του πολέμου του Βιετνάμ επιστρέφουν για να θάψουν έναν αδερφό και να βρουν ένα παλιό θησαυρό, ανακινώντας μνήμες πολέμου, βιώνοντας τις αντιφάσεις  και αδικίες της αμερικάνικης ιστορίας, διαρρηγνύοντας την επίσημη αφήγηση της χώρας τους αλλά κυρίως παρουσιάζοντας τη μαύρη διαδρομή σε μια λευκή ιστορία.

Τον κλασικό Jean-Luc Godard
Μια μεγάλη κυρία κάνει επίσης την εμφάνισή της στα θερινά μας αυτές τις μέρες. Η «Περιφρόνηση» του Jean-Luc Godard παραμένει από τις πιο γοητευτικές ταινίας του σκηνοθέτη, αν και ο ίδιος μάλλον δεν έχει μισήσει άλλη ταινία του όσο αυτή. Brigitte Bardot και Michel Piccoli στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενός ζευγαριού του οποίου η σχέση φθίνει σε μια ταινία πολύπλοκη που χωράει τον έρωτα, την Ιταλία, την Οδύσσεια, την τραγωδία, την τραγωδία την τέχνης που μάχεται για την ελευθερία, την τραγωδία της ζωής.

Τον Bong Joon Ho πριν τα «Παράσιτα»
Αν κάποιος είχε δει την ταινία «Μνήμες φόνων» του Bong Joon Ho το 2003 σίγουρα θα υποψιαζότανε κάπως την πορεία του σκηνοθέτη που στο μυαλό μας ταυτίζουμε πια με τα «Παράσιτα» και την τεράστια επιτυχία τους. Η ταινία, και δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, αποτελεί ένα μικρό διαμαντάκι. Η ιστορία εστιάζει στις τραγελαφικές αστυνομικές έρευνες σε μια υπόθεση δολοφονίας γυναικών. Βασισμένη σε πραγματική ιστορία στη Νότια Κορέα, η ταινία γίνεται ολοένα και πιο ενοχλητική με την ηρεμία του περιβάλλοντος, την διαπίστωση των μεθόδων της αστυνομίας και της ιστορικοπολιτικής τοποθέτησης που όσο περνάει η ώρα κάνουν όλο και πιο ξεκάθαρο το τέλος και τον «ένοχο».

Η ταινία είναι επίσης διαθέσιμη στο Cinobo

  • Μείνετε μακριά

Από την ερωτική μανία γύρω από την Αίτνα
Με το βασικό θέμα που απασχολεί γύρω από τη νέα ταινία του Netflix «365 μέρες» να είναι το κατά πόσο ήταν ή όχι αληθινές οι ερωτικές σκηνές της ταινίας, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η ταινία των Barbara Bialowas και Tomasz Mandes είναι ανυπόφορη. Και δεν φταίνε οι σκηνές σεξ. Βασικά όταν πια οι ήρωες τα βρίσκουν και ξεκινάει η ερωτική μανία, τουλάχιστον μειώνονται σε φιλμική διάρκεια οι κακές ερμηνείες. Επίσης μια παρηγοριά είναι τα φευγαλέα πλάνα της Σικελίας. Αν και η καλύτερη παρηγοριά είναι η παύση. Γενικά αν θέλετε ερωτική ταινία, αναζητήστε τη αλλού.

Δείτε εδώ τις «Ταινίες της εβδομάδας (18/6/2020)»

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]