Πέθανε ο Ian Holm στην ηλικία των 88 ετών

ian-holm
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ο Βρετανός ηθοποιός είχε πρωταγωνιστήσει σε ταινίες στα «Alien», «Δρόμοι της φωτιάς» και την τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Ο εμβληματικός Ian Holm «έφυγε» το πρωί της Παρασκευής 19 Ιουνίου στην ηλικία των 88 ετών. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Βρετανός ηθοποιός έπασχε από την νόσο του Πάρκινσον και άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο με την οικογένεια στο πλευρό του.

«Με μεγάλη λύπη, ο ηθοποιός Sir Ian Holm CBE έφυγε σήμερα το πρωί στα 88. Πέθανε με γαλήνη στο νοσοκομείο, με την οικογένεια και τον φροντιστή του. Γοητευτικός, ευγενικός και εξαιρετικά ταλαντούχος, θα μας λείψει πάρα πολύ» αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του.

Ο Holm γεννήθηκε στο βορειοανατολικό Λονδίνο το 1931 και έκανε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική χάρη στον οδοντίατρο του, ο οποίος τον σύστησε στον γνωστό σαιξπηρικό ηθοποιό Henry Baynton. Με την καθοδήγηση του Baynton, ο Holm κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης το 1949.

Μετά την αποφοίτηση και μια μικρή περιοδεία στην Αμερική την δεκαετία του 1950, ο ανερχόμενος ηθοποιός άρχισε να ξεχωρίζει με τις ερμηνείες σε θεατρικές παραγωγές και τιμήθηκε με ένα Tony το 1967 για τον ρόλο του στο «The Homecoming» του Harold Pinter ενώ ένα χρόνο αργότερα απέσπασε ένα BAFTA για το «The Bofors Gun».

Χάρη στον ρόλο του ως το διαβολικό ανδροειδές Ash στο «Alien» του Ridley Scott το 1979, ο Holm έγινε παγκοσμίως γνωστός και δύο χρόνια αργότερα έδωσε μια από τους σπουδαιότερες ερμηνείες στην καριέρα του στους «Δρόμους της φωτιάς» του Hugh Hudson, υποδυόμενος τον προπονητή Sam Mussabini. Ο συγκεκριμένος ρόλος του χάρισε άλλο ένα BAFTA και μια υποψηφιότητα στα Όσκαρ.

Στην συνέχεια ο Holm θεμελιώθηκε στο Χόλυγουντ με εμφανίσεις σε ταινίες όπως τα «Μπραζίλ» του Terry Gilliam, «Ερρίκος ο 5ος» του Kenneth Branagh, «Άμλετ» του Franco Zeffirelli, «Γυμνό γεύμα» του David Cronenberg και «Το πέμπτο στοιχείο» του Luc Besson.

Ο τελευταίος ρόλος του Βρετανού ηθοποιού ήταν του Bilbo Baggins στις επικές τριλογίες του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και «Χόμπιτ» που σκηνοθέτησε ο Peter Jackson.