Νεκταρίνια και ροδάκινα: πού διαφέρουν;

rodakina
ΤΡΙΤΗ, 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Πολλοί δεν τα ξεχωρίζουν καν και η αλήθεια είναι ότι τα δύο αυτά φρούτα έχουν πολλές ομοιότητες. Ίσως πιο πολλές από τις διαφορές τους. Ήρθε, όμως, η ώρα να τα ξεχωρίσουμε.

Νεκταρίνια
Τα νεκταρίνια στην ουσία είναι ένα είδος ροδάκινου, γι’ αυτό και μπερδεύει τους περισσότερους. Έχουν παρόμοια γεύση και άρωμα και ο πιο εύκολος τρόπος να το ξεχωρίσετε είναι από τη φλούδα τους. Τα νεκταρίνια είναι λεία κι έχουν ελαφρώς πιο σφιχτή υφή από τα ροδάκινα. Θα τα βρείτε από Μάιο έως Οκτώβριο στην αγορά και αν είστε λίγο πιο τολμηροί, μπορείτε να τα απολαύσετε ψητά, με τυρί σαν ορεκτικό ή πάνω σε παγωτό σαν επιδόρπιο.

Ροδάκινα
Σε αντίθεση με τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα έχουν πιο χνουδωτή φλούδα και είναι πιο μαλακά. Θα βρείτε διάφορες ποικιλίες εκεί έξω, κάθε μια με τα δικά της χαρακτηριστικά, όπως π.χ. κάποιες ποικιλίες με κουκούτσι που κολλάει πάνω στη σάρκα ή άλλες που φεύγει πιο εύκολα. Κάποια, επίσης, μπορεί να είναι πιο σφιχτά, με πιο κίτρινη σάρκα, ή πιο μαλακά με χαμηλής οξύτητας λευκή σάρκα. Οι ποικιλίες με την κίτρινη σάρκα είναι καλύτερες για κονσέρβα, αν και οι λευκές ποικιλίες είναι πιο γλυκές. Όπως και τα νεκταρίνια, έτσι και τα ροδάκινα διατίθενται στην αγορά από τέλη Απριλίου μέχρι Οκτώβριο και μπορείτε να τα αξιοποιήσετε σε σαλάτες, σάλτσες ή να κάνετε τη δική σας γλυκιά πίτα.

Ποιο υπερτερεί;
Λόγω του ότι τα δύο αυτά φρούτα έχουν παρόμοιο προφίλ γεύσης, προτιμήστε όποιο βρείτε πιο φρέσκο. Για να το καταλάβετε, μυρίστε το και επιλέξτε όποιο έχει πιο έντονη μυρωδιά. Αν τα αγοράσετε άγουρα, βάλτε τα σε χαρτοσκούλα και κλείστε τα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Μόλις ωριμάσουν, καλό είναι να τα καταναλώσετε μέσα σε 1-2 ημέρες, αν και μπορείτε να επεκτείνετε τη διάρκειά τους μερικές ημέρες, βάζοντάς τα στο συρτάρι του ψυγείου.