Ποιοι ενέπνευσαν το «Tribute» των Tenacious D;

tenacious-d
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Τα δύο μέλη του κωμικού rock διδύμου μίλησαν για τα τραγούδια που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της μεγάλης επιτυχίας τους.

Το 2001 οι Tenacious D κατέκτησαν τα charts με το «Tribute», ένα τραγούδι αφιερωμένο «στο σπουδαιότερο τραγούδι όλων των εποχών». Το single των Jack Black και Kyle Glass δεν κατονομάζει ποιο είναι το συγκεκριμένο τραγούδι και για πολλά χρόνια οι οπαδοί των Tenacious D έχουν αναπτύξει τις δικές τους θεωρίες.

Τελικά οι Black και Glass προσπάθησαν να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους σε μια πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησαν στον Zane Lowe. Εκεί μίλησαν για τα τραγούδια που ενέπνευσαν τους στίχους του «Tribute», χωρίς ωστόσο να μπορούν να συμφωνήσουν ποιο είναι το «σπουδαιότερο τραγούδι όλων των εποχών».

Shutterstock / Yulia Grigoryeva

Αρχικά στην συνέντευξη ο Glass δήλωσε πως  το «One» από τον τέταρτο δίσκο των Metallica, το «...And Justice for All» του 1988, ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης για το single των Tenacious D, με τον Black όμως να εκφράζει ενστάσεις.

«Όταν συζητούσαμε για το ποιο είναι το σπουδαιότερο τραγούδι στον κόσμο, εκείνη την εποχή κάποιοι θα έλεγαν πως ήταν το “One” των Metallica. Αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να πει κανείς ότι αποτέλεσε μεγαλύτερη έμπνευση από ότι το “Stairway To Heaven”» σχολίασε ο Black, με τον Glass να απαντά πως «οι [Metallica] έκαναν πράγματα που ο κόσμος δεν έκανε κανονικά, αλλά με πραγματικά στακάτα riffs και ήταν πολύ συναρπαστικό».

Invision/AP/REX/Shutterstock / Amy Harris

Αναφορικά όμως με την ιστορία του τραγουδιού, όπου οι Tenacious D κάνουν μια συμφωνία με τον Διάβολο (τον οποίο ενσαρκώνει στο βιντεοκλίπ ο Dave Grohl των Foo Fighters) συμφώνησαν πως εμπνεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το «The Devil Went Down To Georgia» του Charlie Daniels.

«Υπάρχει μια σπουδαία παράδοση μάχης με τον Σατανά στην rock ‘n’ roll μουσική και πριν το rock ‘n’ roll. Από όλα, νομίζω πως το “The Devil Went Down To Georgia” αποτελεί την πιο ισχυρή και εμβληματική εκδοχή εκείνης της ιστορίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Black.