Δισκοκριτική: «The Third Eye Centre» Belle And Sebastian

diskokritiki-the-third-eye-centre-belle-and-sebastian

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Οι σκωτσέζοι indie - pop rockers Belle And Sebastian κυκλοφόρησαν το νέο τους άλμπουμ -συλλογή το οποίο συγκεντρώνει σπάνιες ηχογραφήσεις, remixes και ακυκλοφόρητα τραγούδια που προέρχονται από την περίοδο των τριών τελευταίων δίσκων του γκρουπ.

Η συλλογή με τίτλο «The Third Eye Centre», που βρίσκεται στα ράφια των δισκοπωλείων μέσω της Jeepster Records, άντλησε του υλικό της από τα άλμπουμ «Dear Catastrophe Waitress» (2003), «The Life Pursuit» (2006) και «Write About Love» (2010).

Το πολυμελές μουσικό σύνολο, που σχηματίστηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας τον Ιανουάριο του 1996, πήρε το όνομά του από μια γαλλική τηλεοπτική σειρά για παιδιά.

Ιδρυτικά μέλη του ήταν οι Stuart Murdoch (τραγουδιστής - τραγουδοποιός) και Stuart David (μπασίστας). Σύντομα, στις τάξεις του γκρουπ εντάχθηκε η τσελίστα και τραγουδίστρια Isobel Campbell. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, με τίτλο «Tigermilk», πρότεινε ευαίσθητα τραγούδια που ταυτόχρονα προσκαλούν σε ενδοσκόπηση αλλά και περιπλάνηση, παντρεύοντας αντιθέσεις όπως η μελωδική ευφορία και η στιχουργική και ερμηνευτική μελαγχολία. Οι στουντιακές τους δουλειές που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, έμειναν πιστές στην ρομαντική, γλυκόπικρη αισθητική η οποία έγινε χαρακτηριστική για τους Belle And Sebastian.

Η Sarah Martin (βιολί και φωνητικά) έγινε το νέο μέλος της μπάντας και ακολούθησαν τρία eps για το 1997, το ένα καλύτερο από το άλλο. Την επόμενη χρονιά το «The Boy With The Arab Strap» - το τρίτο τους άλμπουμ - αποτέλεσε για πολλούς κριτικούς, την καλύτερη δουλειά του συγκροτήματος. Τον Ιούνιο του 2002, λίγο μετά την κυκλοφορία του «Storytelling», του σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας του Todd Solondz, η Isobel Campbell ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το γκρουπ για να κάνει προσωπική καριέρα.

Η ακρόαση των σπάνιων ηχογραφήσεων που αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν οι Belle and Sebastian, ξεκινά με το ακυκλοφόρητο remix του τραγουδιού «I'm A Cuckoo», από το ηλεκτρονικό συγκρότημα των Avalanches, το οποίο δημιουργήθηκε το 1997 στην Αυστραλία.

Τα «Suicide Girl», « Love On The March» και «Last Trip» από το «Write About Love», τα οποία ακολουθούν, είναι γεμάτα από πανέμορφες μελωδίες, εθιστικά θέματα με έξυπνες ενορχηστρώσεις, χαλαρωτικά γυναικεία φωνητικά και οδηγούν μέσω μιας υπέροχης μουσικής διαδρομής στο νέο απολαυστικό indie dance αριστούργημα, «Your Cover’s Blown», προϊόν του σκωτσέζου παραγωγού Miaoux Miaoux. Για το συγκεκριμένο κομμάτι, οι Sebastian δημιούργησαν ένα όμορφο video clip, όπου πρωταγωνιστεί o frontman της μπάντας, Stuart Murdoch, και η Hannah Murray, γνωστή, εκτός των άλλων, από τον ρόλο της στο «Game Of Thrones», στο πλευρό του Samwell Tarly.

Μια μουσική περιπλάνηση σε πολλαπλά μουσικά είδη και σε διαφορετικές αισθητικές κατευθύνσεις προσφέρει η ακρόαση των κομματιών «I Took A Long Hard Look», «Heaven In The Afternoon», «Long Black Scarf» και «The Eighth Station Of The Cross Kebab House», η οποία καταλήγει στο «πειραγμένο» remix του Richard X, «I Didn't See It Coming».

Μέσα από το μουσικό δάσος όπου το κάθε δέντρο έχει το δικό του όνομα, «Stop, Look And Listen», «Passion Fruit», «Desperation Made A Fool Of Me», «Blue Eyes Of A Millionaire», «Meat And Potatoes», «The Life Pursuit», ηχούν όμορφα δεύτερα γυναικεία φωνητικά, κοφτοί κιθαρισμοί, απαλά πλήκτρα αλλά και σκληρά riffs «ντυμένα» με τρομπέτες και κλαρινέτα, δημιουργώντας ευαίσθητες μελωδίες .

Οι Belle And Sebastian είναι από τα γκρουπ που μπορούν να σε χαλαρώσουν από την πρώτη τους νότα και εύκολα δημιουργούν την εντύπωση ότι στις μουσικές τους επιχειρούν να συγκεντρώσουν μια χαμένη αθωότητα που τείνει να εξαφανιστεί.

Η συλλογή της παρέας από την Γλασκώβη εμπεριέχει μεγάλη ποικιλία ήχων και έντονη διάθεση πειραματισμού που θα κρατήσει «ζεστούς» τους θαυμαστές τους, μέχρι να κυκλοφορήσει ο επόμενος δίσκος τους.

Καλλιτέχνης: Belle And Sebastian

Album: «The Third Eye Centre»

Record Label: Jeepster Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης