Rolling Stones, Paul McCartney, Radiohead, Dua Lipa ζητούν άμεση στήριξη της μουσικής

sunaulia-festibal-gunaika-kardia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Χιλιάδες μουσικοί στηρίζουν την καμπάνια #LetTheMusicPlay και ζητούν την άμεση στήριξη των συναυλιακών χώρων.

Οι Rolling Stones, Paul McCartney, Radiohead, Dua Lipa, The Cure, Nick Cave, PJ Harvey, Johnny Marr, Coldplay και χιλιάδες άλλοι καλλιτέχνες υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή στην βρετανική κυβέρνηση με αίτημα την άμεση στήριξη της μουσικής βιομηχανίας, η οποία βρίσκεται στον «πάγο» τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τον περασμένο μήνα εκπρόσωποι 560 συναυλιακών χώρων ζήτησαν μια άμεση ενίσχυση 50 εκατομμυρίων λιρών ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της μουσικής βιομηχανίας που απέφερε 4,5 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία της χώρας και στήριξε 210.000 θέσεις εργασίας την περασμένη χρονιά. Τα χρήματα θα βοηθήσουν τους συναυλιακούς χώρους να παραμείνουν σε «χειμερία νάρκη» μέχρι τον Οκτώβριο και να αποτραπεί το μόνιμο κλείσιμο τους.

Shutterstock / Goran Djukanovic

«Όπως κάθε πτυχή της βιομηχανίας του θεάματος, η ζωντανή μουσική συμμετείχε με περηφάνια στην εθνική προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να μείνει ο κόσμος ασφαλής. Αλλά, χωρίς ένα τέλος στην κοινωνική αποστασιοποίηση ή συμφωνία ενίσχυσης από την κυβέρνηση, το μέλλον για τις συναυλίες, τα φεστιβάλ και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι ζοφερό» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Αντίστοιχα δραματική είναι και η κατάσταση με τα φεστιβάλ μουσικής, με το 92% των διοργανωτών να τονίζουν πως χωρίς ενίσχυση δύσκολα θα μπορέσουν να επιστρέψουν την ερχόμενη χρονιά. Στην ανοιχτή επιστολή, ο κόσμος της μουσικής ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού Oliver Dowden να αναγνωρίσει της ζωτική σημασία των συναυλιακών χώρων και να προσφέρει τους κατάλληλους πόρους ώστε να επιβιώσουν.

Shutterstock

«Οι απίστευτες συναυλίες δεν γίνονται χωρίς μια απίστευτη ομάδα πίσω από την σκηνή, αλλά όλοι θα χάσουν τις δουλειές τους εκτός αν επιστρέψουμε εκεί έξω να κάνουμε αυτό που αγαπάμε» δήλωσε ο Liam Gallagher.

Η διοργανώτρια του ετήσιου φεστιβάλ στον Glastonbury, Emily Eavis, τόνισε πως εάν η βρετανική κυβέρνηση δεν αναλάβει σύντομα πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τις τέχνες, τότε «ενδέχεται χάσουμε ζωτικές πτυχές του πολιτισμού μας».