Δωδεκάνησα: πέντε στάσεις που λατρεύουμε

astupalaia
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Το μακρινό αυτό σύμπλεγμα «κρύβει» πλούσιες ομορφιές, όμορφες παραλίες και ιδιαίτερες γωνιές που αξίζει να τις βάλουμε στη φετινή ατζέντα διακοπών.

Βόλτα στη Χώρα, Αστυπάλαια
Θεωρείται μια από τις ομορφότερες Χώρες του Αιγαίου, ορατή από διάφορα σημεία του νησιού αφού βρίσκεται «σκαρφαλωμένη» ψηλά στον βράχο, η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι προσεγμένη και απόλυτα γραφική, από τους πέτρινους τους μύλους στην κεντρική πλατεία μέχρι και το βενετσιάνικο κάστρο στην κορφή του λόφου. Εκεί θα βρείτε όμορφα καταστήματα για ψώνια, φαγητό και καφέ και σίγουρα θα «κλέψει» πολύ από τον χρόνο της παραμονής σας μέσα στα καλντερίμια της.

Μπάνιο στο Λιμνάρι και τα Τηγανάκια, Αρκιοί
Το μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων είναι παράδεισος για όσους δεν αναζητούν τίποτα παραπάνω από μια καλή παραλία και την απόλυτη ησυχία στις διακοπές. Απέχουν μόλις μια ώρα από την Πάτμο με το πλοίο της γραμμής κι εκεί θα βρείτε –μετά από σχετική πεζοπορία μισής ώρας- τις παραλίες Λιμνάρι και Τηγανάκια, όπου τα νερά τους είναι το απόλυτο τιρκουάζ. Αν επιλέξετε το Λιμνάρι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε την παραλία μόνοι σας.

Βραδινή ζωή, Πάτμος
Το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, αν και ξεχωρίζει παγκοσμίως για τον θρησκευτικό τουρισμό της λόγω του σπηλαίου της Αποκάλυψης το οποίο θεωρείται το σημείο όπου απόστολος Ιωάννης έγραψε βιβλίο της Αποκάλυψης, ενώ μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου βρίσκονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ωστόσο η βραδινή ζωή δεν πάει πίσω. Με πολλά μικρά μαγαζιά για φαγητό και ποτό στην κατάλευκη Χώρα της Πάτμου, το νησί αποτελεί προορισμό για όσους θέλουν το βράδυ να έχουν επιλογές διασκέδασης.

Περιήγηση στην Μεσαιωνική Πόλη, Ρόδος
Από το 1988 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κι όχι άδικα αφού ξεχωρίζει για τη γραφικότητά της, ενώ ταυτόχρονα είναι η μεγαλύτερη ζωντανή μεσαιωνική πόλη στην Ευρώπη. Αν βρεθείτε στη Ρόδο, πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφτείτε, να δείτε από κοντά το μεσαιωνικό κάστρο, το Κάστρο των Ιπποτών, το Παλιό Ρολόι και την Ακρόπολη, στην οποία θα δείτε πλήθος μνημείων όπως τον Ναό του Δία και της Αθηνάς, τον Ναό του Απόλλωνα και το στάδιο. Στην Παλιά Πόλη θα βρείτε, επίσης, πολλές και οικονομικές επιλογές για το φαγητό σας, όπως και για βραδινή ζωή. Μην παραλείψετε να κάνετε το μπάνιο σας στη γραφική παραλία του Αγίου Παύλου.

Γνωριμία με την Όλυμπο, Κάρπαθος
Ο πιο διάσημος παραδοσιακός οικισμός του νησιού θα σας απομακρύνει λίγο από τις παραλίες, αφού βρίσκεται σε υψόμετρο 310 μέτρων, αλλά αποτελεί έναν οικισμό όπου η παράδοση διατηρείται αλώβητη, παρά το πέρασμα γενεών. Μέχρι πρόσφατα, το χωριό παρέμενε αποκομμένο από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και από την υπόλοιπη Κάρπαθο με αποτέλεσμα να αναπτύξει μιαν εντελώς ξεχωριστή και ιδιόμορφη πολιτισμική παράδοση, με χαρακτηριστική την παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής που φοριέται ακόμα και σήμερα από τις γυναίκες της Ολύμπου. Μια επίσκεψη εκεί σίγουρα θα σας στείλει ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και θα σας φέρει σε επαφή με την παράδοση ενός τόπου, όπως δεν έχετε ξαναζήσει πουθενά αλλού.