Τέσσερις εχθροί του κρασιού ίσως που δεν γνωρίζατε

krasi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Οι ειδικοί του krasiagr.com σας τους αποκαλύπτουν.

Παλαιότερα, τα αυθεντικά κελάρια ήταν πραγματικές σπηλιές. Η λέξη σπήλαιο (cave) είναι η γαλλική λέξη που χρησιμοποιείται ακόμη για το κελάρι. Σκεφτείτε το περιβάλλον μιας σπηλιάς: κρύο, σκοτεινό, ήσυχο, ήρεμο και ελαφρώς υγρό. Έτσι, θα καταλάβετε πώς να αποθηκεύσετε καλύτερα το κρασί σας.

Παρακάτω βρίσκονται οι τέσσερις μεγαλύτεροι εχθροί του κρασιού που μπορούν να εμποδίσουν/αλλοιώσουν τη διαδικασία παλαίωσης.

Μεταβολές θερμοκρασίας
Η ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση όλων των κρασιών είναι 12-13 βαθμοί Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία εμποδίζει το κρασί να υπερθερμανθεί ή να παγώσει, κάτι που θα το έκανε να οξειδωθεί ή να σταματήσει τη διαδικασία ωρίμανσης. Η θερμοκρασία πρέπει να παραμείνει σταθερή. Τα κρασιά που υπόκεινται σε μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα μπορούν εύκολα να χαλάσουν. Η σταθερή θερμοκρασία είναι το νούμερο ένα όταν πρόκειται για τους κανόνες περί κελαριού.

Φως
Το σκοτάδι στο κελάρι είναι εξαιρετικά απαραίτητο. Οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν το κρασί διεισδύοντας στη γυάλινη φιάλη. Η αίθουσα αποθήκευσης κρασιού πρέπει να είναι σκοτεινή. Αυτό είναι μια προϋπόθεση για ιδανικό περιβάλλον για αποθήκευση κρασιού σε μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Χαμηλή υγρασία
Οι φελλοί, οι οποίοι αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες προστασίας του κρασιού, χρειάζονται ισορροπημένη υγρασία. Ένας φελλός που θα ξεραθεί θα σπάσει ή θα συρρικνωθεί και θα επιτρέψει στον αέρα να εισέλθει στο μπουκάλι οξειδώνοντας και καταστρέφοντας το κρασί.

Δονήσεις
Τέλος, η ηρεμία είναι απαραίτητη για να επιτρέψει στα κρασιά να παλαιώνουν αρμονικά και να συνεχίσουν να πίνονται όμορφα. Η υπερβολική δόνηση μπορεί να δημιουργήσει περιττή θερμότητα που προκαλεί μετατόπιση των πωμάτων.

www.krasiagr.com