Καταπολεμήστε το Αλτσχάιμερ με σωστή διατροφή

katapolemiste-to-altsxaimer-me-sosti-diatrofi

ΤΡΙΤΗ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Το Αλτσχάιμερ δεν είναι ανίκητο αναφέρουν πλέον οι επιστήμονες και προτείνουν τις παρακάτω τροφές για μυαλό...ξυράφι μέχρι τα γεράματα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης και καρδιακής προσβολής. Για το Αλτσχάιμερ δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις. Όπως και να ‘χει, δεν χάνουμε τίποτα από μια καλή και υγιεινή διατροφή. Δείτε 9 «μυστικά» που σύμφωνα με τους ειδικούς βοηθούν τη μνήμη μας και μας κρατούν υγιείς.

Dressing για τη σαλάτα, με βάση το λάδι

Σύμφωνα με έρευνες, θα πρέπει να καταναλώνουμε (στη σαλάτα μας ή αλλού) τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως το λάδι, οι ξηροί καρποί, το φυστικοβούτυρο και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των νευρώνων και των νευροκυττάρων. Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι νευρώνες σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου «πεθαίνουν», κατί που σιγά σιγά οδηγεί στην επιδείνωση της αντίληψης.

Ψάρι, το θαυματουργό

Ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και αρκετά ακόμη ψάρια, είναι πλούσια σε Ω 3 λιπάρα, μεταξύ των οποίων και το DHA (εικοσιδιπεντανοικό οξύ), που θεωρείται πολύ σημαντικό για τη λειτουργία των νευρώνων. Ένα ακόμη θετικό είναι ότι τρώγοντας συχνά ψάρι, τρώμε λιγότερο κρέας και άλλες πηγές πρωτεϊνης που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το λάχανο, το μαρούλι, το σπανάκι, το μπρόκολο κ.τ.λ. αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Ε και φυλλικού οξέως: ένα φλυτζάνι ωμό σπανάκι έχει το 15% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε και ½ φλυτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι έχει το 25% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε.

Δεν είναι σαφές το πώς το φυλλικό οξύ προστατεύει τον εγκέφαλο, πιστεύεται όμως ότι μειώνει τα επίπεδα ενός αμινο οξέως που προκαλεί το θάνατο των νευροκυττάρων του εγκεφάλου και που αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων.

Αβοκάντο για χαμηλή πίεση

Πρόκειται για μια τροφή επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία βοηθάει στην υγιή ροή του αίματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ηλιόσποροι για την καρδιά

Οι σπόροι, μεταξύ των οποίων και οι ηλιόσποροι, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Ε. Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε φυτοστερόλες και φυλλικό οξύ και επομένως ευεργετικοί για την καρδιά. Περίπου 100 γραμμάρια ηλιόσποροι δίνουν περισσότερη ποσότητα φυλλικού οξέος από τη συνιστώμενη ημερησίως.

Φυστίκια, φυστικοβούτυρο και άλλοι καρποί

Αν και τα δυο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αποτελούν επίσης καλές πηγές υγειών λιπαρών (μονοακόρεστα) και βιταμίνης Ε. Βοηθούν στην καλή υγεία εγκεφάλου και καρδιάς, όπως επίσης τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

Κόκκινο κρασί

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι άτομα που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού, μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Βατόμουρα για γερή μνήμη

Νέες έρευνες έδειξαν ότι τα μπλε μούρα, οι φράουλες και άλλα είδη βατόμουρου, μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών και της μνήμης, από βλάβες στον εγκέφαλο που προκαλούνται με την ηλικία.

Τροφές ολικής άλεσης

Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές, αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής η οποία φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο ήπιας γνωστικής δυσλειτουργίας που μπορεί να εξελιχθεί στη νόσο Αλτσχάιμερ. Η μεσογειακή διατροφή μειώνει επίσης τη δημιουργία φλεγμονών, το οξειδωτικό στρες, καθώς και άλλες αιτίες αγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή πίεση.