Οι 10 πιο... υποτιμημένες πόλεις και περιοχές του κόσμου

oi-10-pio-upotimimenes-poleis-kai-perioxes-tou-kosmou

Bergen, Νορβηγία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Το ότι κάποια μέρη αποτελούν πέρασμα προς κάποια μεγαλύτερα ή πιο γνωστά, δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν και τα ίδια ενδιαφέροντες προορισμοί. Μάθετε μερικά από αυτά.

Κάποιες πόλεις, λόγω της εγγύτητάς τους σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, βρίσκονται στη σκιά τους χωρίς ποτέ να ξεχωρίζουν. Πολύ συχνά θεωρούνται ενδιάμεσες στάσεις. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να βγουν στο προσκήνιο.

Το ότι κάποια πόλη αποτελεί πέρασμα προς κάποια μεγαλύτερη ή πιο γνωστή, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και η ίδια ενδιαφέρων προορισμός. Υπάρχουν τέτοια μέρη γεμάτα ζωντάνια και φιλικούς κατοίκους που αξίζουν πολλά περισσότερα από μια απλή στάση διέλευσης στο χάρτη. Ας δούμε 10 από αυτά, όπως τα παρουσιάζει το CNN travel.

Queens, Νέα Υόρκη

Μπορεί το Κουίνς να είναι μέρος της Νέας Υόρκης, αλλά έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων και μπορεί να θεωρηθεί πόλη από μόνη της. Σίγουρα δεν έχει τη λάμψη και την αίγλη του Μανχάταν, αλλά έχει ενδιαφέρον σε πολλά επίπεδα. Εκεί ομιλούνται 170 διαφορετικές γλώσσες και διάλεκτοι και οι κάτοικοι λένε πως είναι σαν να γυρίζει κανείς τον κόσμο χωρίς να χρειαστεί να φύγει από το ίδιο μέρος.

Υπάρχει το Jackson Heights με τα σάρι, τα χρυσά κοσμήματα και τα εστιατόρια από τη Νότια Ασία, το Flushing που φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη Chinatown της Νέας Υόρκης και η Jamaica με την τζαζ κληρονομιά της. Θα συναντήσετε επίσης το Μουσείο Κινούμενων Εικόνων και το Bohemian Hall & Beer Garden, ένα ήρεμο πάρκο που σερβίρει τσέχικη μπύρα και φαγητό με ζωντανή μουσική, ιδανικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Bergen, Νορβηγία

Καθώς η Νορβηγία δεν βρίσκεται στο ραντάρ των περισσότερων παραθεριστών, δεν αποτελεί έκπληξη που το Μπέργκεν αγνοείται από τους περισσότερους και είναι κρίμα γιατί η περιοχή είναι ειδυλλιακή. Βρίσκεται στη δυτική ακτή της χώρας και περιβάλλεται από βουνά. Επίσης είναι η πύλη προς τα νορβηγικά φιόρδ.

Οι ατραξιόν αυτής της όμορφης πόλης που θα δελεάσει τους λάτρεις της φύσης, περιλαμβάνουν την παλιά συνοικία Bryggen, μια περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO με γραφικά σοκάκια και ένα λιμάνι γεμάτο όμορφα κτήρια.

Οι λάτρεις της μουσικής θα βρουν το Μουσείο του Edvard Grieg που κάποτε ήταν σπίτι του πιο διάσημου Νορβηγού συνθέτη, ενώ οι καλοφαγάδες θα ξαποστάσουν στην ψαραγορά. Υπάρχει και ένα τελεφερίκ στην κορυφή του βουνού Fløien με πανοραμική θέα στην πόλη.

Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο

Λαμβάνοντας υπόψη τις υπέροχες παραλίες και τις παράκτιες περιοχές του Πουέρτο Ρίκο, εύκολα κάποιος μπορεί να νομίσει ότι η πρωτεύουσα του Σαν Χουάν δεν έχει και πολλά να προσφέρει, πράγμα που φυσικά είναι λάθος.

Υπάρχει το Φρούριο El Morro πάνω από τη θάλασσα και τα γοητευτικά λιθόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης του Σαν Χουάν με τα ισπανικά αποικιακά κτήρια του 16ου και του 17ου αιώνα. Βέβαια η πόλη διαθέτει επίσης και κομψά, μοντέρνα ξενοδοχεία, νυχτερινά κέντρα, γκαλερί τέχνης και το Μουσείο της Τέχνης.

Darwin, Αυστραλία

Το Darwin βρίσκεται μονίμως στη σκιά της μητρόπολης του Σύδνεϋ, αλλά είναι μια γαλήνια τροπική πόλη, ιδανική για να χαλαρώσετε. Θα μάθετε πράγματα για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και την κουλτούρα τους, ενώ υπάρχουν και κάποιες υπαίθριες αγορές που λειτουργούν από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, από τη δύση του ήλιου μέχρι αργά. Εκεί θα βρείτε τα πάντα, από τρόφιμα μέχρι έργα τέχνης και αγγεία.

Θα βρείτε κρουαζιέρες στο λιμάνι και αν είστε οπαδοί του αείμνηστου «Κροκοδειλάκια» Steve Irwin, το Κλουβί του Θανάτου, ένα υποβρύχιο κλουβί απ’ όπου μπορείτε να δείτε τους κροκόδειλους, αποτελεί μέρος της διασκέδασης.

Ισφαχάν, Ιράν

Το Ισφαχάν, στους πρόποδες της οροσειράς Zagros, είναι από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του Ιράν. Ο μεγάλος πόλος έλξης είναι η πλατεία του Ιμάμη, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου στην οποία δεσπόζει το σύμπλεγμα του τζαμιού το οποίο «βλέπει» προς τη Μέκκα. Αυτό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες ωστόσο είναι το μικρότερο τζαμί του Lotfollah με τον εντυπωσιακό θόλο του.

Ακριβώς έξω από την πλατεία υπάρχει ένα παζάρι με μινιατούρες και διακοσμητικά πλακάκια, ενώ όταν νυχτώσει, η δράση μεταφέρεται στα υπαίθρια καφέ, όπου οι ντόπιοι εξασκούν τα αγγλικά τους με τους τουρίστες. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον ποταμό Zayandeh και στην εξαιρετικά όμορφη γέφυρα του Khaju.

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Όταν μιλάμε για τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, συνήθως αναφερόμαστε στο Παρίσι, τη Ρώμη ή το Λονδίνο, αλλά η Λισαβόνα ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2059260 ) με το χαρακτήρα της και τις όμορφες ήρεμες παραλίες της, είναι μια καλή τουριστική πρόταση ως αντίβαρο στο πολυσύχναστο θέρετρο του Algarve.

Στην πορτογαλική πρωτεύουσα βρίσκεται το Gulbenkian, δηλαδή ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο που στεγάζει μια μεγάλη συλλογή από αιγυπτιακή, ρωμαϊκή, ισλαμική, ασιατική και ευρωπαϊκή τέχνη και ο πύργος Μπελέμ, το ορόσημο της πόλης.

Γλασκώβη, Σκωτία

Όσοι ταξιδεύουν βόρεια του Λονδίνου, συνήθως καταλήγουν στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, αλλά η Γλασκώβη ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2283536 ) έχει επίσης πολλά να προσφέρει. Καταρχάς έχει μια σημαντική μουσική σκηνή με τα κλαμπ να είναι γεμάτα κάθε βράδυ από συναυλίες γνωστών και νέων συγκροτημάτων. Για τις οικογένειες υπάρχει το Κέντρο Επιστήμης καθώς και οι συλλογές στο Μουσείο Riverside, που έχει τα πάντα, από παιδικά παιχνίδια, μέχρι μοτοσυκλέτες. Μπορείτε να περπατήσετε στους δρόμους της πόλης και να ψωνίσετε, αφού διαθέτει μια από τις καλύτερες αγορές στη Βρετανία, πέρα από το Λονδίνο.

Hoi An, Βιετνάμ

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για πόλη, αλλά αυτή η παραθαλάσσια τοποθεσία στην κεντρική ακτή του Βιετνάμ δημιουργεί μια μαγευτική αντίθεση με τον τουριστικό μαγνήτη του Ανόι και χρήζει αναφοράς. Το πρώην εμπορικό λιμάνι είναι γνωστό για την ιστορική αρχιτεκτονική του, ένα μείγμα βιετναμέζικου, ιαπωνικού, κινεζικού και ευρωπαϊκού στυλ. Οι επισκέπτες ελκύονται από τα παραμυθένια φανάρια και το βιετναμέζικο μετάξι και είναι ιδανικό μέρος για να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας.

Μια ιαπωνικά σχεδιασμένη γέφυρα, παλιά κανάλια, οι γκαλερί και το τέλειο φαγητό του δρόμου με τοπικές σπεσιαλιτέ και ζυμαρικά με θαλασσινά, κάνουν αυτή την πόλη αξέχαστη.

Calgary, Alberta, Καναδάς

Το Κάλγκαρι είναι η πύλη του Καναδά για τα Βραχώδη Όρη και αν και αντιμετωπίζεται περισσότερο ως απλά ένα αεροδρόμιο, είναι ένα ξεχωριστό μέρος με κληρονομιά από cowboys και ραγδαία αναπτυσσόμενο. Στο Ολυμπιακό Πάρκο μπορείτε να κάνετε σκι και ορεινή ποδηλασία.

Στο Κάλγκαρι θα βρείτε επίσης το Μουσείο Glenbow, το μεγαλύτερο του Καναδά που στεγάζει διάφορα μνημεία τέχνης τεκμηριώνοντας την ιστορία και τον πολιτισμό του δυτικού Καναδά. Υπάρχει και μια αγορά τροφίμων με κρέατα από ελάφι και βίσωνα.

Durban, Νότια Αφρική

Επειδή δε θεωρείται ασφαλές μέρος, δεν προκαλεί έκπληξη ότι η ανατολική ακτή της Νότιας Αφρικής δεν προσελκύει τουρίστες. Ωστόσο χάρη στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε δίνοντας μια κοσμοπολίτικη αύρα στην πόλη με την παντοτινή ηλιοφάνεια.

Στο Durban κατοικούν πολλοί Ινδοί και η πόλη αποτελεί ένα μίγμα αφρικανικής και ευρωπαϊκής κουλτούρας. Τα αξιοθέατα περιλαμβάνουν χρυσές παραλίες ιδανικές για surf, πολλούς ναούς και τζαμιά, το Υποβρύχιο Θεματικό Πάρκο uShaka και το τεράστιο Sunset Casino που λειτουργεί και ως εμπορικό κέντρο, ενώ επίσης διαθέτει ιδιωτική παραλία. Η τοπική σπεσιαλιτέ είναι το Bunny Chow, δηλαδή καυτερό κάρυ μέσα σε ένα ψωμάκι.