Malcolm McDowell: «Πολύ δύσκολο να δεθεί κανείς με τον Stanley Kubrick»

a-clockwork-orange
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Ο πρωταγωνιστής του «Κουρδιστού πορτοκαλιού» μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες στα γυρίσματα της εμβληματικής ταινίας.

Ο Stanley Kubrick είναι ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών και έγινε γνωστός για την τελειομανία του που συχνά έφερνε τους ηθοποιούς και συνεργάτες του στα όρια τους. Ο Malcolm McDowell, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο δυστοπικό δράμα «Κουρδιστό πορτοκάλι» μίλησε πρόσφατα για την συνεργασία του με τον Kubrick στην ταινία που απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

«Η ταινία του Kubrick ήταν καταπιεστική. Όλα συγκρίνονται με το “Κουρδιστό πορτοκάλι”, το οποίο είναι λίγο κουραστικό, αλλά αυτό συμβαίνει όταν δουλεύεις με γίγαντες» δήλωσε ο Βρετανός ηθοποιός στον Guardian στα πλαίσια συνέντευξης για τη νέα του ταινία με τίτλο «The Big Ugly». Στην συνέχεια ο McDowell σχολίασε στην συνέντευξη του πως ο Kubrick ήταν «πολύ βάναυσος» για να μπορέσει να δεθεί μαζί του στα γυρίσματα της ταινίας, σε σχέση με άλλους σκηνοθέτες.

IMDb

Η ταινία του Kubrick που κυκλοφόρησε το 1971 είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Anthony Burgess, το οποίο εκδόθηκε λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1962. Το βιβλίο διαδραματίζεται σε μια δυστοπική Βρετανία στο όχι τόσο μακρινό μέλλον και μέσω της ακραίας σεξουαλικής βίας σχολιάζει την κατάσταση στην ψυχική υγεία και την νεανική παραβατικότητα στην χώρα.

Το «Κουρδιστό πορτοκάλι» απέσπασε θετικές κριτικές και σημείωσε μεγάλη επιτυχία στα box office, όμως υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις. Στην Αμερική η ταινία αρχικά κυκλοφόρησε ως X rated λόγω δύο σκηνών σεξ, αναγκάζοντας τον σκηνοθέτη να κόψει περίπου 30 δευτερόλεπτα ως να μπορέσει να αποκτήσει ένα R rating.

IMDb

Στην Μεγάλη Βρετανία οι αντιδράσεις υπήρξαν πιο έντονες, καθώς θεωρήθηκε «υπερβολική» και ότι ωθούσε τους νέους στην εγκληματικότητα. Η ταινία συνδέθηκε με αρκετές περιπτώσεις νεανικής παραβατικότητας και τελικά η Warner Brothers την απέσυρε το 1973 μετά από αίτημα του σκηνοθέτη.