10 πόλεις για τους λάτρεις του κρασιού

10-poleis-gia-tous-latreis-tou-krasiou

Bernkastel-Kues, Γερμανία

ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ο «οινοτουρίστας» έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί αμπελώνες και οινοποιεία, να δοκιμάσει διάφορες ποικιλίες κρασιού και να αγοράσει εκείνο ή εκείνα τα κρασιά στα οποία ανταποκρίθηκε θετικότερα ο ουρανίσκος του, ενώ σε κάποια μέρη μάλιστα, μπορεί να λάβει ενεργό μέρος στο πάτημα των σταφυλιών.

Ο οινοτουρισμός είναι ένα σχετικά νέο είδος τουρισμού, στην ανάπτυξη του οποίου σημαντικό ρόλο έπαιξε η χολιγουντιανή ταινία «Πλαγίως». Σε αυτήν, οι ήρωες διασχίζουν τη Νότια Καλιφόρνια δοκιμάζοντας κρασιά στα οινοποιεία και τους αμπελώνες της περιοχής. Αν λοιπόν είδατε την ταινία και ζηλέψατε τις περιπέτειες και τα ταξίδια των δυο χαρακτήρων ή αν είστε πράγματι λάτρεις του κρασιού και της οινοπαραγωγικής επιστήμης, πλέον ο τομέας έχει αναπτυχθεί και υπάρχουν πολλά μέρη, εντός και εκτός Ελλάδας, για να επισκεφτείτε.

Ο «οινοτουρίστας» έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί αμπελώνες και οινοποιεία, να δοκιμάσει διάφορες ποικιλίες κρασιού και να αγοράσει εκείνο ή εκείνα τα κρασιά στα οποία ανταποκρίθηκε θετικότερα ο ουρανίσκος του, ενώ σε κάποια μέρη μάλιστα, μπορεί να λάβει ενεργό μέρος στο πάτημα των σταφυλιών. Σε κάθε περίπτωση, ο οινοτουρισμός είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Ακολουθούν δέκα ευρωπαϊκές πόλεις διάσημες για την παραγωγή κρασιού τους και ανοιχτές στους επισκέπτες και τους επίδοξους sommelier.

Beaune, Γαλλία

Η φερόμενη και ως η «πρωτεύουσα του κρασιού» της Βουργουνδίας, η πόλη Beaune, είναι μια από τις πιο διάσημες πόλεις στην Γαλλία στον τομέα της αμπελουργίας. Η Beaune διατηρεί την σχέση της με το κρασί από την εποχή του Μεσαίωνα, κυρίως εξαιτίας της πολυτελούς ζωής που έκαναν οι Δούκες της Βουργουνδίας. Σήμερα είναι το επίκεντρο της περιοχής όσον αφορά στο εμπόριο κρασιού και τον οινοτουρισμό.

Όσοι βρεθούν εκεί έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο του Κρασιού, πρώην κατοικία Δούκα, στο οποίο θα γνωρίσουν περισσότερα για την επιστήμη της οινολογίας, ενώ στη συνέχεια θα εξασκήσουν τις γνώσεις τους στη δωρεάν δοκιμή κρασιών στο Κελάρι Marche aux Vins. Άλλη επιλογή είναι το Hotel-Dieu, ένα μεσαιωνικό φιλανθρωπικό νοσοκομείο, το οποίο πια φιλοξενεί δημοπρασίες κρασιών κάθε Νοέμβριο.

Bernkastel-Kues, Γερμανία

Ένα από τα πολλά χωριά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Mosel είναι και το Bernkastel-Kues, ένα από τα πιο διάσημα και από τα πιο παλιά. Το χωριό βρίσκεται στην κεντρική περιοχή και το έδαφος σε αυτό είναι ιδανικό για την καλλιέργεια των αμπελιών ποικιλίας Riesling και οι απότομες πλαγιές των λόφων του χωριού, είναι καλυμμένες με αμπελώνες. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε τη μεσαιωνική πλατεία, περιτριγυρισμένη από τα ξύλινα σπίτια και μην ξεχάσετε να αναζητήσετε σε αυτά και να φωτογραφίσετε το Spitzhauschen, που βρίσκεται εκεί από το 1416. Βολτάρετε τα στενά σοκάκια και χαζέψτε τα μικροσκοπικά μαγαζάκια και κυρίως δοκιμάστε το πιο διάσημο κρασί της πόλης, που δεν είναι άλλο από το Bernkasteler Doctor. Ο μύθος μάλιστα θέλει το συγκεκριμένο κρασί να θεράπευσε τον τοπικό αρχιεπίσκοπο από σοβαρή ασθένεια. Κάπως έτσι δικαιολογείται και το όνομά του.

Montepulciano, Ιταλία

Ανάμεσα σε αμπελώνες και κυπαρίσσια στην Ιταλική επαρχεία της Siena, το Montepulciano, η μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη, τοποθετείται σε ένα από τους υψηλότερους λόφους της νότιας Τοσκάνης. Η πανοραμική θέα της πεδιάδας της Val d'Orcia, έχει κάνει το Montepulciano ιδανική τοποθεσία για ταινίες όπως ο «Άγγλος Ασθενής», αλλά η φήμη του χωριού δεν αφορά τις κινηματογραφικές του επιτυχίες, όσο το διάσημο κόκκινο κρασί του, Vino Nobile di Montepulciano, φτιαγμένο από σταφύλια ποικιλίας Sangiovese.

Η πόλη είναι γεμάτη με σπίτια και εκκλησίες της Αναγέννησης και αν την επισκεφτείτε τον Αύγουστο θα παρακολουθήσετε και τους περιβόητους αγώνες με τα βαρέλια, Bravio delle Botti.

Borba, Πορτογαλία

Μπορεί όσον αφορά την Πορτογαλία, το Πόρτο να είναι ο πιο διάσημος προορισμός εξαιτίας του διάσημου γλυκού κρασιού του, αλλά η χώρα έχει και άλλα μέρη, που παράγουν αξιόλογο κρασί, όπως είναι η ευρύτερη περιοχή του Alentejo, στα νότια της Πορτογαλίας. Η πόλη Evora, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι μεν ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας αλλά η κοντινή Borba είναι η πόλη που πραγματικά ζει για το κρασί. Από τις βινερίες, μέχρι το ετήσιο φεστιβάλ του Νοεμβρίου, οι επισκέπτες του Borba έχουν πολλές ευκαιρίες να δοκιμάσουν το τοπικό κόκκινο κρασί. Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το Borba είναι τα γειτονικά λατομεία που έχουν βοηθήσει να «ντυθεί» το χωριό σε πολυτελές μάρμαρο.

Eger, Ουγγαρία

Στους λόφους των βουνών Bukk και κρυμμένο ανάμεσά τους, βρίσκεται το Eger, που είναι διάσημο για τις λευκές και κόκκινες ποικιλίες του. Αρχιτεκτονικά, η πόλη είναι ένα συνονθύλευμα Τούρκικου, Μπαρόκ και νεοκλασικού στυλ, που τα εντοπίζει κανείς στα αξιοθέατα όπως είναι ο Καθεδρικός Ναός της πόλης και ο Μιναρές της Οθωμανικής περιόδου. Μέρη άξια της επίσκεψής σας είναι το μουσείο Istvan Dobo Castle, στο οποίο θα μάθετε για το υπόγειο οχυρωματικό δίκτυο, τα προσφάτως ανακαινισμένα τούρκικα λουτρά και αφού ανεβείτε τα 97 σκαλιά του μιναρέ που έχει σχήματα βελόνας, θα καταλήξετε στο μουσείο Marzipan, για να γλυκάνετε τον κόπο σας.

Haro, Ισπανία

Το χώμα από άργιλο, που είναι ιδανικό για την καλλιέργεια του σταφυλιού, η πληθώρα των οινοποιείων και οι διαδρομές των αμπελιών που προτείνονται από τους τοπικούς συλλόγους, είναι οι λόγοι που το Haro θεωρείται δικαίως η πρωτεύουσα του κρασιού στην ευρύτερη περιοχή της Ισπανικής Rioja. Το κρασί είναι όχι μόνο η κύρια μορφή οικονομικής δραστηριότητας στη Rioja, αλλά και βασικό κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής. Στο πανηγύρι του San Pedro, κάθε 29 Ιουνίου, διεξάγεται η «μάχη του κρασιού», κατά την οποία οι συμμετέχοντες ραίνουν τους αντιπάλους τους με λίτρα κόκκινου κρασιού. Πολλοί αμπελώνες και κελάρια όμως παραμένουν ανοιχτά για επίσκεψη από το κοινό και δοκιμή των τοπικών προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Saint-Emilion, Γαλλία

Ένα από τα πιο διάσημα χωριά της Γαλλίας, στον τομέα του κρασιού, είναι το Saint-Emilion που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Bordeaux. Το χωριό είναι χτισμένο από ασβεστόλιθο και οι ποικιλίες Merlot και Cabernet Franc είναι μερικές από τα καμάρια του. Εκτός από τα δεκάδες μαγαζιά που ειδικεύονται στο κρασί μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία των 800 ετών και να κατεβείτε στην υπόγεια σπηλιά που έζησαν μοναχοί και ερημίτες.

Orebic, Κροατία

Στο νοτιοδυτικότερο άκρο της χερσονήσου Peljesac, στις Δαλματικές ακτές της Κροατίας, βρίσκεται το Orebic, μια παραθαλάσσια πόλη στην οποία καταλήγουν τουρίστες που επιθυμούν να χαλαρώσουν στις αμμώδεις παραλίες, να δειπνήσουν στα τοπικά στέκια και να πιούν το κρασί που παράγεται από τους αμπελώνες της περιοχής. Στην περιοχή επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο, απολαύστε τη θέα της Αδριατικής, της παλιάς πόλης και των οπωροφόρων από το παρατηρητήριο του Φραγκισκανικού μοναστηρίου. Η παραγωγή κρασιού στη χερσόνησο του Peljesac χρονολογείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ η ποικιλία σταφυλιού Plavac Mali, η οποία έχει το και παρατσούκλι το «αίμα της γης» ευδοκιμεί μονάχα στο κλίμα της Μεσογείου.

Barolo, Ιταλία

Τα κρασιά του Barolo είναι γνωστά για το βαθύ κόκκινο χρώμα τους, φτιαγμένα από το σταφύλι Nebbiolo. Το Barolo βρίσκεται σε μια πεδιάδα στην περιοχή του Piedmont και ενώ παράγει κρασί από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, οφείλει την καλή του φήμη στη Μαρκησία Giulia Colbert Falletti di Maulevrier, που αντιλήφθηκε την αξία και την ποιότητα του κρασιού και στα μέσα του 19ου αιώνα και κατάφερε και έβαλε το χωριό στον παγκόσμιο χάρτη της παραγωγής κρασιού ποιότητας. Στην οικία της Μαρκησίας, σήμερα φιλοξενείται το Μουσείο του Κρασιού και μια αίθουσα γευσιγνωσίας. Τέλος, αφού θα βρεθείτε στο Barolo, αδράξτε την ευκαιρία να περπατήσετε ανάμεσα στους χαώδεις αμπελώνες της περιοχής.

Pico (Madalena), Πορτογαλία

Η δεύτερη συμμετοχή της Πορτογαλίας στη λίστα δεν είναι ένα χωριό, αλλά ένα ολόκληρο νησί. Στις Αζόρες, το νησί Pico, καλλιεργούνται παράκτιοι αμπελώνες, οι οποίοι αναπτύσσονται και ευδοκιμούν στις πλευρές ενός ηφαιστείου. Τα δε αμπέλια αναρριχώνται πάνω στους πέτρινους τοίχους, που προστατεύουν τα δέντρα από τους θαλάσσιους ανέμους και το αλατόνερο που φέρουν αυτοί. Γι’ αυτό το μνημείο κληρονομιάς της Unesco θα μάθετε περισσότερα στο σχετικό μουσείο στο Lajido και ύστερα θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψτε οι ίδιοι -παράλληλα με την ακτογραμμή- τα κελάρια που είναι φτιαγμένα από άργιλο και μαύρη ηφαιστειακή πέτρα. Στον συνεταιρισμό, στην κεντρική πόλη της Madalena, μπορείτε να μάθετε τη διαδικασία παραγωγής των «ηφαιστειακών» κρασιών και να τα δοκιμάσετε οι ίδιοι.