Πέθανε η εμβληματική τραγουδίστρια της Jazz, Annie Ross

annie-ross
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Το 1962 σημείωσε τεράστια επιτυχία στις δυο πλευρές του Ατλαντικού με το «Twisted» ως μέλος του vocal group Lambert, Hendricks & Ross.

Η Annie Ross, μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες της Jazz της γενιάς της, πέθανε την περασμένη Τρίτη στην ηλικία των 89 ετών. Σύμφωνα με άρθρο της Washington Post, ο θάνατος της οφείλεται σε εμφύσημα και καρδιακές παθήσεις.

Η Annabelle Allan Short, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25 Ιουλίου του 1930 σε οικογένεια Βοντβίλ ηθοποιών και στην ηλικία των τεσσάρων ετών μετακόμισαν στην Νέα Υόρκη. Λίγο αργότερα η Ross κέρδισε συμβόλαιο με την MGM μέσω ραδιοφωνικού διαγωνισμού για παιδιά και μετακόμισε με την θεία της στο Λος Άντζελες, ενώ οι γονείς και ο αδερφός της επέστρεψαν στην Σκωτία. Αφού έκανε τα πρώτα της βήματα σε κινηματογράφο και θέατρο, άλλαξε το όνομα της σε Ross και ταξίδεψε στην Ευρώπη για να εργαστεί ως τραγουδίστρια.

Το 1952 γνώρισε τον Bob Weinstock της Prestige Records, ο οποίος της ζήτησε να γράψει τους στίχους για ένα τραγούδι και την επόμενη μέρα του παρουσίασε το «Twisted», όπου αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την χιουμοριστική ιστορία ενός νευρωτικού ασθενούς που επισκέπτεται τον θεραπευτή του. Σε συνδυασμό με έναν blues αυτοσχεδιασμό του σαξοφωνίστα Wardell Grey που ηχογραφήθηκε το 1949, το τραγούδι που κυκλοφόρησε από το τρίο Lambert, Hendricks & Ross και έγινε τεράστια underground επιτυχία και αργότερα θα το διασκεύαζαν οι Joni Mitchell και Bette Midler μεταξύ άλλων.

Με τους Dave Lambert και Jon Hendricks η Ross κυκλοφόρησε επτά άλμπουμ από το 1957 έως το 1962, όταν και αποχώρησε για να ανοίξει ένα nightclub στο Λονδίνο το 1964, όπου εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων οι Joe Williams, Nina Simone, Stuff Smith, Blossom Dearie, Anita O'Day, Jon Hendricks, and Erroll Garner. Παράλληλα έκανε αρκετές εμφανίσεις στην μεγάλη οθόνη, σε ταινίες όπως τα «Στιγμιότυπα» του Robert Altman, το «Superman III» του Richard Lester, το «Πέτα τη μαμά από το τρένο» του Danny DeVito και το «Μπλε ουρανός» του Tony Richardson.

Στην προσωπική της ζωή η Ross αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες όπως έναν εθισμό στα ναρκωτικά που απέκτησε την εποχή που συνεργαζόταν με τους Lambert και Hendricks. Μετά από μια απογοητευτική εμφάνιση στο Λονδίνο, η Ross αποφάσισε να παραμείνει στην βρετανική πρωτεύουσα για να αντιμετωπίσει τον εθισμό της. Το 1963 παντρεύτηκε τον ηθοποιό Sean Lynch, όμως χώρισαν το 1975. Εκείνη την εποχή η τραγουδίστρια αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είχε χρεωκοπήσει.

AP

Στην διάρκεια της πλούσιας solo καριέρας της η Ross κυκλοφόρησε 20 δίσκους και συνεργάστηκε με γίγαντες της Jazz, όπως τους Hoagy Carmichael και Count Basie, ενώ το τελευταίο άλμπουμ της με τίτλο «To Lady With Love» ηχογραφήθηκε με τους Bucky και John Pizzarelli το 2014. Το 2009 μπήκε στο ASCAP Jazz Wall of Fame, ενώ ένα χρόνο αργότερα ανακηρύχθηκε Jazz Master.