10 ταινίες που μας συστήνουν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco

imerologia-motosikletas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Δημοφιλείς ταινίες γυρισμένες σε ιστορικά μέρη ιδιαίτερης σημασίας.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, ένα οικουμενικό μνημείο δηλαδή που  έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, φτιάχνουμε μια λίστα με δέκα ταινίες που έχουν γυριστεί σε ιδιαίτερα μέρη σπάνιας ομορφιάς, με μοναδικά χαρακτηριστικά που συνιστούν το τέλειο κινηματογραφικό σκηνικό.

Skyfall: Αγία Σοφία
Ο Τζέιμς Μποντ και οι ταινίες του έχουν αδυναμία στα ταξίδια και τα μέρη που υπάγονται στον κατάλογο της Unesco. Η ταινία «Skyfall» έχει ανατολίτικο αέρα με  τα πλάνα της κινούνται  από αξιοθέατο σε αξιοθέατο. Με την Αγία Σοφία να μην λείπει, ξεχωρίζει άλλωστε σε κάθε ταινία που γυρίζεται στην Κωνσταντινούπολη,  περιστοιχίζει την περιπέτεια του διάσημου πράκτορα.

Ημερολόγια Μοτοσικλέτας: Μάτσου Πίτσου
Ψηλά στη λίστα κάθε ταξιδιώτη που σέβεται τον εαυτό του και την ταξιδιωτική του εμπειρία, βρίσκεται η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου στο Περού, την οποία βλέπουμε και αναριγούμε στην ταινία «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας». Η ταινία αφηγείται το ταξίδι με μοτοσικλέτες στη Νότια Αμερική που έκαναν δύο νεαροί άνδρες, ο ένας εκ των οποίων είναι ο Τσε Γκεβάρα τον οποίο υποδύεται ο Gael García Bernal. Ε δεν χρειάζεται καμία άλλη πληροφορία, Μάτσου Πίτσου, ταξίδι στη Λατινική Αμερική, Γκεβάρα, Gael García Bernal.

Πώς να ταξιδέψετε στους πιο όμορφους προορισμούς του κόσμου από τον καναπέ σας

Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία: Πέτρα της Ιορδανίας
Έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα από τη χώρα μας, έχει ως φόντο η ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία». Η Πέτρα της Ιορδανίας, μια πόλη λαξευμένη σε ένα βράχο, καθόλου άδικα δεν λείπει από τον κατάλογο της Unesco και σίγουρα προσφέρει από τη μαγεία της στα «σκηνικά» της ταινίας.

Online ταξίδι στην Πέτρα της Ιορδανίας

V for Vendetta: Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ
Εξαιρετικά δημοφιλής η ταινία «V for Vendetta» και η ιστορία του V, του  μαχητή της ελευθερίας, ο οποίος έδρασε σε ένα δυστοπικό Λονδίνο. Προς το τέλος της ταινίας και λίγο πριν το χαμό, στα πλάνα εμφανίζονται τα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ και η πλατεία Τραφάλγκαρ. Να σημειωθεί μάλιστα πως ήταν η πρώτη φορά που η περιοχή έκλεισε για το κοινό για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Ταξίδι στην Ιταλία: Ιστορικό κέντρο της Νάπολης
Ένας γάμος σε κρίση με φόντο την πραγματικά υπέροχη Νάπολη με την Ingrid Bergman να αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στην πόλη και τα αξιοθέατα της. Η εκπληκτική ταινία «Ταξίδι στην Ιταλία», αν και υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του Roberto Rossellini, μυεί το κοινό σε μια Νάπολη που την ερωτεύεσαι ακαριαία. Το ιστορικό της κέντρο ανήκει στον κατάλογο της  Unesco αλλά σε εσένα θα μπούνε ταξιδιωτικές ιδέες για κάθε βήμα που κάνουν οι ήρωες.

10+1 πράγματα που δεν πρέπει να παραλείψεις στη Νάπολη

Slumdog Millionaire: Ταζ Μαχάλ
Στην οσκαρική ταινία «Slumdog Millionaire» κάνει ένα γρήγορο πέρασμα ίσως το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Ινδίας. Το συγκλονιστικής ομορφιάς και διαστάσεων Ταζ Μαχάλ υπάρχει στα πλάνα της ταινίας καθώς, όπως μαθαίνουμε, ο πρωταγωνιστής Jamal (Dev Patel) εργάζεται παράνομα ως ξεναγός.

Κώδικας Da Vinci: Όχθες Σηκουάνα, Αββαείο του Ουέστμινστερ και το ιστορικό κέντρο της Ρώμης
Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη. Αν θες να χορτάσει το μάτι σου ένα ποτ πουρί από διάσημα ευρωπαϊκά αξιοθέατα, τότε η ταινία «Κώδικας Da Vinci» είναι αυτό που έψαχνες. Το Μουσείο του Λούβρου στις όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ταινία. Αρκετές σκηνές επίσης έχουν γυριστεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο και στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης. Ένας μικρός τουριστικός οδηγός δηλαδή μπλεγμένος με πολλή φαντασία και τον Tom Hanks.

Το τρελό θηριοτροφείο πάει διακοπές: Εθνικό πάρκο Γκραντ Κάνυον
Έχει χαρακτηριστεί θαύμα της φύσης και δικαίως. Το Γκραντ Κάνυον, το μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι άκρως εντυπωσιακό και γι’ αυτό η οικογένεια του Clark Griswold (Chevy Chase) στην ταινία «Το τρελό θηριοτροφείο πάει διακοπές» επιθυμεί να το θαυμάσει. Ο ίδιος όμως έχοντας κάνει την κουτσουκέλα του κλέβοντας χρήματα από το ξενοδοχείο λίγο έξω από το φαράγγι βιάζεται να τους μαζέψει και να αποχωρήσουν σε μια από τις ωραίες σκηνές της ταινίας.

Όσα δεν γνωρίζατε για τα επτά θαύματα του κόσμου

Tomb Raider: Άνγκορ Τομ, Σιέμ Ριπ- Καμπότζη
Η Λάρα Κροφτ στην ταινία «Tomb Raider» αναζητώντας τα ίχνη του μυστηριωδώς εξαφανισμένου πατέρα της φτάνει στο Ναό Μπαγιόν μέσα στη χρυσαφένια πόλη Άνγκορ Τομ της Καμπότζης. Το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο υπήρξε πρωτεύουσα του αρχαίου κράτους των Χμερ, είναι θαυμαστών διαστάσεων και μελετημένο στις λεπτομέρειες για να σου κόβει την ανάσα. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να στεγάσει μια περιπέτεια της Λάρα Κροφτ. Η ιστορία λέει πως το συνεργείο έμεινε στα μόνα δύο ξενοδοχεία της περιοχής  Σιέμ Ριπ, τα 10,000 δολάρια τη μέρα που πλήρωναν στις αρχές της χώρας πήγαν για τη διατήρηση των ναών και πως πλέον στην περιοχή προσφέρεται το Tomb Raider κοκτέηλ. Δίκαιο.

Τα αξιοθέατα του κόσμου που αξίζουν κόπο και χρήμα

Μονομάχος: Αΐτ-Μπεν-Χαντού
Η οχυρωμένη πόλη (ksar) του Μαρόκου, Αΐτ-Μπεν-Χαντού- αποτελεί το σκηνικό για μια κομβική σκηνή στην ταινία « Μονομάχος». Ο Maximus (Russell Crowe) γίνεται δούλος έπειτα από το χαμό της οικογένειάς του. Πουλιέται σε ένα δουλέμπορο και εκεί ξεκινάει να παίρνει μέρος στις αιματηρές μονομαχίες. Η ταινία γυρίζεται σε διάφορα μέρη του Μαρόκου που δεν αποτελούν μνημεία της Unesco, όπως επίσης και στο Φρούριο Ρικασόλι, στη Μάλτα, το οποίο είναι στη δοκιμαστική λίστα (Tentative List) της Unesco.

City break στο Μαρακές