«Σινεμά»: Τι να δείτε και τι να αφήσετε

babyteeth
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Είδαμε τις ταινίες μας και κάνουμε προτάσεις για τον κινηματογράφο και τις πλατφόρμες streaming.

  • Μην χάσετε

Την τραγωδία της Νορβηγίας
Ένα μονοπλάνο 72 λεπτών, όσο διήρκησε δηλαδή και η πραγματική επίθεση στο νορβηγικό νησί Ουτόγια, χρειάστηκε ο σκηνοθέτης Erik Poppe και μια εύστοχη προσέγγιση για να φτιάξει μια ταινία για την παράνοια της επίθεσης που συγκλόνισε τον κόσμο το καλοκαίρι του 2011. Ο μακελάρης του Όσλο, όπως έχει γίνει γνωστός ο ακροδεξιός Άντερς Μπρέιβικ που σχεδίασε και υλοποίησε την επίθεση στο νησί, στερώντας τη ζωή από 77 παιδιά στην κατασκήνωση του σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος, δεν εμφανίζεται ποτέ στην ταινία «22 Ιουλίου» (Utøya 22. juli), όπως ποτέ δεν βλέπουμε παρασκηνιακές συζητήσεις της αστυνομίας ή των πολιτικών, η οθόνη επίσης δεν έχει χώρο ούτε για τους γονείς και αγωνία τους να μιλήσουν στα παιδιά. Ο σκηνοθέτης θέλει μια ταινία για την αγωνιώδη προσπάθεια των παιδιών να κρατηθούν στη ζωή. Είναι λες και είδε την πολύ κατώτερη ταινία του Paul Greengrass για το ίδιο θέμα και ήξερε τι να αφαιρέσει και πού να εστιάσει. Ο παραλογισμός. Αυτό ενδιαφέρει την κάμερά του η οποία εστιάζει και τρέχει συνεχώς πίσω από την βασική ηρωίδα που αναζητά μέσα στον πανικό και την απελπισία την αδερφή τηςΗ ταινία προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ η ταινία «22 July» του Paul Greengrass είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Μια ξεχωριστή ιστορία δίχως συμβατική ηθική
Έχοντας στο επίκεντρο τη λαχτάρα για ζωή, όπως αυτή βιώνεται από μία έφηβη αλλά διανθισμένη με την απελπισία ενός βαριά άρρωστου ατόμου, η ταινία «Babyteeth» μακριά από ευκολίες, αφηγηματικές ασφάλειες και εντυπωσιασμούς αφηγείται μια ιστορία που αμφισβητεί την παραδοσιακή ηθική. Η απελπισία των ανθρώπων που περιβάλλουν τη νεαρή Μίλα και η θλίψη που γεννά η πορεία της προς το θάνατο υπογραμμίζονται τόσο εύηχα και καθόλου επιτηδευμένα από την ένταση του πρώτου έρωτα, το χιούμορ και την καθημερινότητα που στο τέλος μένει το ατόφιο δράμα της ιστορίας, αφτιασίδωτο,  να μας αφήνει εντελώς ανυπεράσπιστους, αν και εντελώς προετοιμασμένους. Εξαιρετική πρώτη δουλειά από την Shannon Murphy που βάζει την κάμερά της έχοντας στο μυαλό πως δεν θέλει να εντυπωσιάσει ούτε να εκβιάσει το συναίσθημα, αλλά να πει μια ανθρώπινη ιστορία. Και τη λέει ανθρώπινα. Η ταινία παίζεται στο σινεμά και είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

  • Απολαύστε με δική σας ευθύνη

Την αθάνατη Charlize Theron
Η νέα περιπέτεια του Netflix «Παλιά Φρουρά», σε σκηνοθεσία της Gina Prince-Bythewood, μπήκε πολύ γρήγορα στην λίστα των top 10 ταινιών της πλατφόρμας streaming και όχι άδικα. Ήρθε σε μια «στεγνή» κινηματογραφική περίοδο να μας προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ιστορία με κάτι σαν υπερήρωες και πολλές μάχες. Χωρίς να καταφέρνει, ωστόσο, λεπτό να αποδράσει από το εντελώς αναμενόμενο σενάριό της, η ταινία αν συμβιβαστείς με τις ευκολίες στις οποίες αρέσκεται να καταφεύγει γίνεται εθιστική και απολαυστική, ειδικά όταν βλέπεις τους ήρωες να συγκρούονται, να παλεύουν, να σκοτώνονται. Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Δείτε εδώ τις Ταινίες της εβδομάδας (23/7/2020)

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ- [email protected]