Το λάδι αστρολούλουδου είναι ο νέος σωτήρας του ξηρού δέρματος

to-ladi-astrolouloudou-einai-o-neos-sotiras-tou-ksirou-dermatos-neos-sotiras-tou-ksirou-dermatos
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Τι είναι αυτό το αιθέριο έλαιο από σπόρους μποράγκο, και γιατί θεωρείται από τους ειδικούς χρυσό ελιξίριο με μια απίστευτη υπερδύναμη.

Η καρύδα, το αργκάν, η αγριοτριανταφυλλιά και το τεϊόδεντρο, αποτελούν τις τελευταίες δεκαετίες αξιοθαύμαστα αιθέρια έλαια ομορφιάς, πρωταγωνιστώντας σε κάθε ευεργετική κούρα περιποίησης της επιδερμίδας. Όμως, το έλαιο που το 2020 δημιουργεί μεγάλα κύματα θαυμασμού από τους ειδικούς στη δερματολογία και την αισθητική, είναι το έλαιο μποράγκο -ή αλλιώς αστρολούλουδο-, με τις μελέτες να αποδεικνύουν ότι η ομορφιά και η αντιγήρανση χτύπησε φλέβα χρυσού! Πολύ πρόσφατα, μια ερευνήτρια του βρετανικού ακαδημαϊκού ιδρύματος Royal Society of Chemistry, η Dr. Pauline Hili ανέφερε επισήμως: «Γνωρίζαμε ότι η φύση είναι γεμάτη με θαυματουργά συστατικά, που αξίζουν περίοπτη θέση στη ρουτίνα ομορφιάς. Αλλά αυτό που ανακαλύπτουμε με το μποράγκο, ξεπερνά κάθε φαντασία: πρόκειται για μια υπερδύναμη, ένα χρυσό ελιξίριο».

 Τι είναι το αστρολούλουδο: Το συγκεκριμένο φυτό με την επίσημη ονομασία «μποράγκο» (starflower στην αγγλική λαϊκή γλώσσα), φύεται σε κάθε γωνιά της της Μεσογείου, καταφέροντας να ξεφυτρώσει -σαν από θαύμα!- ακόμη και στις ελάχιστες χωμάτινες σχισμές που αφήνει το τσιμέντο στις μεγαλουπόλεις, με τα πανέμορφα εντυπωσιακά μοβ του άνθη και τα σαρκώδη, τραχιά του φύλλα, να ανθίζουν κάθε Απρίλη. Το βοτανολογικό του όνομα είναι Βorago Οfficinalis, αλλά στις διάφορες περιοχές της χώρας μας έχει πάρει ανά τους αιώνες δεκάδες λαϊκές ονομασίες, όπως βορατσίνα, μποράντζα, βόραγο, βοράγινο, έχιον, μποπράτσινο, βούγλωσσο, βοϊδόγλωσσα, αποράντζα, μυριόκαλο ή αρπέτα. Αλλά στην κοινή μνήμη είναι χαραγμένο ως αστρολούλουδο.
Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες, το γάμμα λινολενικό οξύ είναι απαραίτητη ουσία για τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη ρύθμιση του μεταβολισμού, την ανάπτυξη και την υγεία των οστών και των μαλλιών (θεραπεύει πιτυρίδα, ξηροδερμία και τριχόπτωση), ενώ δεν είναι λίγες οι αναφορές που μιλούν και για άμεση μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Πώς το αστρολούλουδο επηρεάζει την υγεία της επιδερμίδας και την ομορφιά: Σύμφωνα με δεκάδες αναφορές της Dr. Hili, το έλαιο μποράγκο (Borage Oil) προέρχεται από την έκθλιψη των σπόρων του φυτού, παράγοντας ένα εξαιρετικό καλλυντικό υψηλής θρεπτικής αξίας με σπάνιες ιδιότητες. «Αλλά η σημαντικότερη αξία του έγκειται στην υψηλότατη συγκέντρωση σε γάμμα λινολενικό οξύ (GLA), έως και 27% περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο, βότανο ή τροφή υπάρχει στη φύση», λέει η ειδικός και εξηγεί: «Το GLA είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που μετατρέπεται σε μια ουσία τύπου ορμόνης, με πανίσχυρες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και εξαιρετικά αναπλαστικά οφέλη στη λειτουργία των δερματικών κυττάρων, προσφέροντας κατ’ επέκταση μοναδικά αποτελέσματα στην επούλωση των ρυτίδων, στην αντιγήρανση, στη σύσφιξη και στη λείανση της επιδερμίδας, αλλά και την δραστική θρέψη κι ενυδάτωση της».
Ταυτόχρονα, αυτές οι επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες του αστρολούλουδου, το καθιστούν αληθινό ελιξίριο και για όσες επιδερμίδες είναι ακνεϊκές, ευαίσθητες ή έχουν τάση για δερματικές διαταραχές, όπως έκζεμα, ψωρίαση, αλλεργίες και δερματίτιδα. 

THE BEAUTY TEAM