4 υγιεινές συνήθειες που κιτρινίζουν τα δόντια σας

teeth-smile-summer
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Και άλλοι 4 τρόποι για να τα διατηρείτε κατάλευκα.

Τα βουρτσίζετε συχνά, τα περνάτε με νήμα, τους κάνετε τακτικό καθαρισμό στο οδοντιατρείο, αλλά τα δόντια σας εξακολουθούν να είναι κίτρινα; Ίσως η αιτία να βρίσκεται σε μερικές συνήθειες -καθόλα υγιεινές. Δείτε ποιες είναι αυτές, και ποιες είναι οι λύσεις για να αποκτήσετε επιτέλους ένα αστραφτερό χαμόγελο.

Οι χυμοί και τα πράσινα smoothies: Οποιοδήποτε φυσικό ποτό ή smoothie με βάση τα φρεσκοστυμμένα φρούτα και λαχανικά περιέχει υψηλά επίπεδα φωσφορικού και κιτρικού οξέος, καθώς και (φυσικά) σάκχαρα. Αυτά τα συστατικά μπορούν σταδιακά να οδηγήσουν σε απώλεια της φυσικής λευκότητας των δοντιών εξαιτίας της φθοράς του σμάλτου, αφήνοντας την οδοντίνη που περιβάλλει τα δόντια να εμφανιστεί (και η οποία είναι εκ της φύσης της κίτρινη).  
Φροντίστε να ξεπλένετε τα δόντια σας με νερό αμέσως μετά το χυμό σας, και προτιμήστε καλύτερα το πράσινο τσάι ή κάποιο αφέψημα βοτάνων, που δεν επηρεάζει την πυκνότητα του σμάλτου. 

 Το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό: Τα όξινα τρόφιμα και ποτά διαβρώνουν προσωρινά το σμάλτο των δοντιών, και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί η επιφάνειά του. Γι’ αυτό δεν είναι ωφέλιμο να τα βουρτσίζετε αμέσως μετά το γεύμα, επειδή έτσι επιδεινώνετε τη φθορά. Οι οδοντίατροι συμβουλεύουν να περιμένετε μια περίπου ώρα μετά το φαγητό για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, χωρίς βιαστικές κινήσεις και έντονη πίεση της οδοντόβουρτσας. 

Τα αφρώδη κρασιά και οι μπύρες: Οι φυσαλίδες των συγκεκριμένων ποτών οφείλονται στο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο όταν συνδυάζεται με φυτικά σάκχαρα -και φυσικά, το αλκοόλ- επηρεάζει τόσο την ποιότητα του σμάλτου, όσο και την υγεία των ούλων. Μια καλή λύση είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε ποτήρι αφρώδους οίνου, σαμπάνιας ή μπύρας, φροντίζοντας να κάνετε μικρά «μπουκώματα» με κάθε γουλιά ώστε να απομακρύνετε τα οξέα από τα δόντια σας.  

Τα αποξηραμένα φρούτα: Η αντικατάσταση των αλατισμένων ξηρών καρπών ή παρόμοιων σνακ με αποξηραμένα φρούτα, είναι σαφώς μια υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, επειδή αυτά τα προϊόντα περιέχουν αρκετές ποσότητες φυσικών ή και πρόσθετων τεχνητών σακχάρων, απειλούν άμεσα το σμάλτο των δοντιών, γεγονός που κάνει τα δόντια σας να είναι πιο κίτρινα. Προτιμήστε καλύτερα τα εντελώς φυσικά σνακ, όπως αγγούρι, καρότο ή μαλακοί -και ωμοί- ξηροί καρποί, σαν τα κάσιους. Και πάντα, ξεπλένετε τα δόντια σας με λίγο νερό μετά την κατανάλωση κάθε τροφής, περιμένοντας μια ώρα μέχρι το επόμενο βούρτσισμα, που θα τα διατηρεί διαρκώς λευκά και υγιή. 

THE BEAUTY TEAM