Κορσική VS Σαρδηνία

korsiki-vs-sardinia

Όμορφος κόλπος στην Κορσική

ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Οι ομοιότητες και οι διαφορές δυο εκ των μεγαλύτερων νησιών της Μεσογείου, που κάθε χρόνο προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες και έχουν μια απαράμιλλη γοητεία, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Η Γαλλική Κορσική και η Ιταλική Σαρδηνία, σας συστήνονται!

Δύο από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου, η Γαλλική Κορσική και η Ιταλική Σαρδηνία ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2044427 ), αν και γεωγραφικά είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο, πολιτιστικά απέχουν πολύ. Η Γαλλία έχει φροντίσει για τη διατήρηση της ποιότητας της Κορσικής, ενώ η Ιταλία, ως αναμενόταν, έχει αφήσει την εμπορευματοποίηση της ομορφιάς της Σαρδηνίας ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα και ενώ το ένα νησί απέχει τόσο λίγο από το άλλο, οι επισκέπτες του ενός από τους επισκέπτες του άλλου, να είναι από τελείως διαφορετικούς κόσμους.

Όσο διαφορετικοί όμως και να είναι οι δυο κόσμοι η εγγύτητα των συντεταγμένων φροντίζει για βασικές ομοιότητες όπως είναι το κλίμα των δυο νησιών (στο σημείο που τα νησιά πλησιάζουν περισσότερο το ένα το άλλο, νότια της Κορσικής και βόρεια της Σαρδηνίας, στο στενό του Bonifacio, απέχουν μόλις 11 χιλιόμετρα). Και τα δυο προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο και έχουν τη γοητεία της Μεσογείου, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Φυσικό τοπίο

Κορσική

Όσοι Ιταλοί επισκέπτονται σήμερα την Κορσική, ισχυρίζονται πως το Γαλλικό νησί θυμίζει τη Σαρδηνία, μια εικοσαετία πίσω, πριν ο τουρισμός και η βιομηχανοποίηση αλλοιώσουν τη Σαρδηνία. Τα τοπία της Κορσικής είναι ακόμα άγριας ομορφιάς, οι παραλίες παρθένες με λευκή άμμο και τα νερά γαλήνια, χωρίς πολυτελή γιοτ να ταράζουν την ηρεμία τους.

Για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς η γαλλική νομοθεσία, από το 1986, απαγορεύει την οικοδόμηση σε απόσταση λιγότερη των 100 μέτρων από την ακτή.

Τις παραλίες της Κορσικής, μπορεί κανείς εύκολα να τις μπερδέψει με τις αντίστοιχες Πολυνησιακές και ειδικότερα εκείνες που εφάπτονται της ερήμου του νησιού. Οι όμορφες παραλίες είναι πολλές και το γεγονός ότι είναι ανέπαφες από τη «βαρβαρότητα» του τουρισμού, τις κάνει ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες επισκέπτες, ποδηλάτες και πεζοπόρους. Η Κορσική μάλιστα προσφέρει το έδαφος για το GR 20, ένα από τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα περιπατητικά μονοπάτια της Ευρώπης.

Τέλος και δυστυχώς, στην Κορσική, «άγρια» δεν είναι μόνο η ομορφιά της φύσης, αλλά και η δράση της τοπικής Μαφίας, της οποίας τα μέλη επικοινωνούν μεταξύ τους με μια ακατάληπτη για τους υπόλοιπους διάλεκτο. Οι συγκρούσεις μεταξύ των οικογενειών μπορεί να μην είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά δεν ασχολούνται με τους τουρίστες που τη βγάζουν καθαρή κατά κύριο λόγο.

Σαρδηνία

Οι θαμώνες της Σαρδηνίας, είναι πλουσιότεροι εκείνων της Κορσικής και με πολυτέλεια διάγουν τις διακοπές τους στις ιταλικές ακτές. Ο πλούτος που σχετίζεται με την Κορσική γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτός στην Ακτή Emerald, μήκους 20 χιλιομέτρων, η οποία είναι καλυμμένη με βίλες Ρώσων δισεκατομμυριούχων με ιδιωτικές παραλίες. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, έχει ένα «σπιτάκι» στην ακτή, με υπόγεια πισίνα καλυμμένη με μωσαϊκό το οποίο απεικονίζει τον θεό Ποσειδώνα. Αν θέλετε λοιπόν και έχετε το χρήμα για πολυτελείς διακοπές, η Σαρδηνία έχει πολλές επιλογές να σας προσφέρει, αν και δεν της λείπουν τα μέρη που υπερτερεί η φυσική ομορφιά του τοπίου, όπως είναι το νησάκι του San Pietro, 7 χιλιόμετρα στα ανοιχτά της Σαρδηνίας.

Γαστρονομίας παράδοση

Σαρδηνία

Το ιταλικό έτερο ήμισυ των δυο νησιών προσφέρει στον πεινασμένο ταξιδιώτη κρέας, ψάρι και ζυμαρικά, σε πληθώρα ποικιλιών. Παραδοσιακά πιάτα περιλαμβάνουν μπουκιές από ζυμαρικά σε σχήμα κοχυλιού, αγριογούρουνο μαγειρεμένο με μέλι και σπαγγέτι με αχινούς. Το φρέσκο ψάρι ψήνεται στη σχάρα, τηγανίζεται ή γίνεται ποσέ και συνήθως γαρνίρεται με εκλεπτυσμένες σως από αυγοτάραχο τοπικής παραγωγής, ενώ στο ετήσιο φεστιβάλ τόνου, στην πόλη του Carloforte, το ψάρι σερβίρεται ωμό. Η Σαρδηνία, έχει μεγάλη λίστα με κρασιά, ειδικότερα λευκά, όπως είναι ξηρό Vermentino di Gallura και το αρωματικό Funtanaliras.

Κορσική

Και η Κορσική, από τη μεριά της, έχει παραδοσιακή κουζίνα, αλλά με μικρότερη ποικιλία, συγκριτικά με εκείνη της Σαρδηνίας. Μια από τις σπεσιαλιτέ είναι τα γεμιστά μύδια με κρέμα γάλακτος ή λιωμένο τυρί ροκφόρ, ενώ το περίεργο με την Κορσική είναι πως, αν και είναι νησί, στην κουζίνα της το ψάρι έχει περιορισμένη συμμετοχή και κυριαρχεί το κρέας. Σπεσιαλιτέ του νησιού είναι το Charcuterie plateau, με ποικιλίες από ζαμπόν, σαλάμια και τοπικά τυριά και τα παστά χοιρινά λουκάνικα saucissons, το σχήμα των οποίων θυμίζει μίνι ρόπαλο και μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου για εβδομάδες.

Νησιωτικές διακοπές

Κορσική

Η Κορσική έχει πάνω από 150 camping και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 25.000 σκηνές. Μερικά από αυτά μάλιστα είναι σαν μικρές πόλεις, που προσφέρουν στους κατασκηνωτές όλες τις ανέσεις, ενώ είναι τόσο μεγάλες οι εκτάσεις που καλύπτουν που αν νομίζετε ότι όταν επισκεφτείτε την Κορσική θα συναντάτε συνέχεια χαρούμενους κατασκηνωτές κάνετε λάθος. Το κάθε camping έχει τις δικές του παραλίες ενώ η ενδοχώρα του νησιού παραμένει ανέπαφη εξαιτίας της αυστηρής νομοθεσίας. Αποτέλεσμα της ίδιας νομοθεσίας, που αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου είναι η εικόνα με τα περισσότερα ξενοδοχεία «στριμωγμένα» κάποια μέτρα μακριά από τη θάλασσα, δίνοντας την εντύπωση ότι… φοβούνται το νερό.

Η διαμονή στην ενδοχώρα γίνεται σε παλαιά καταλύματα που έχουν ανακαινισθεί και εκσυγχρονιστεί με τις μοντέρνες ανάγκες, ενώ η Κορσική είναι ένας προορισμός εξίσου φιλικός για τα κατοικίδια, καθώς σκύλοι και γάτες είναι ευπρόσδεκτοι στις κατασκηνώσεις και τα περισσότερα ξενοδοχεία.

Σαρδηνία

Εν αντιθέσει με την Κορσική και την αυστηρή νομοθεσία, η Σαρδηνία έχει πληθώρα από τουριστικά θέρετρα στις παραλίες της. Εάν λοιπόν είστε από τους τουρίστες που τους ενδιαφέρει περισσότερο η ξαπλώστρα στην παραλία και το πώς θα διανύσετε το συντομότερο δρόμο για να φτάσετε σε αυτή από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας, τότε η Σαρδηνία είναι ο προορισμός για εσάς. Πολλά ξενοδοχεία έχουν ιδιωτικές παραλίες και πληθώρα εστιατορίων για να επιλέξετε. Η Ακτή Emerald έχει τις πιο πολυτελείς κατοικίες ενώ στα νότια του νησιού συνωστίζονται οι τουριστικές μονάδες που απευθύνονται σε ταξιδιώτες μεσαίου budget.

Ιστορικό ενδιαφέρον

Σαρδηνία

Στη Σαρδηνία, εκτός από τα κουτσομπολιά για τον Μπερλουσκόνι, κυκλοφορούν και καραβάκια που σας πάνε μέχρι τη συστάδα νησιών La Maddalena, με τη ροζ άμμο, στα νερά των οποίων μπορείτε και να κολυμπήσετε. Η Σαρδηνία όμως δεν είναι μονάχα παραλίες καθώς είναι ένα νησί με πολύχρονη ιστορία, κομμάτια της οποίας περιλαμβάνουν το προϊστορικό χωριό του Barumini με τους πέτρινους πυργίσκους, την πρωτεύουσα του νησιού, το Κάλιαρι με τις λεωφόρους μπαρόκ αισθητικής και τις αγορές που πουλάνε κυρίως φαγητό αλλά και ρούχα και έπιπλα. Όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Κορσικής, έτσι και η Σαρδηνία ήταν κάποτε για την Ιταλία, ένα όχι τόσο «ήσυχο» νησί. Η πόλη του Orgaloso υπήρξε οχυρό ληστών που δρούσαν στην περιοχή, ενώ σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις πολιτικές τοιχογραφίες που διακοσμούν τους τοίχους της περιοχής.

Κορσική

Η ιστορία της Κορσικής σχετίζεται περισσότερο με εγκληματική δραστηριότητα από την ιστορία της Σαρδηνίας. Οι φυγάδες της περιοχής κατέφευγαν στην άγρια ενδοχώρα του νησιού και -υπό μια έννοια- μπορείτε κι εσείς να κάνετε το ίδιο ακόμα και σήμερα. Στην περιοχή Sartène, μπορείτε να μείνετε σε ένα από τα πρώην καταφύγια των παράνομων και να απολαύσετε τη θέα και το τοπίο που κάποτε απολάμβαναν μονάχα οι δραπέτες. Το Bonifacio, στην κορυφή ενός απότομου βράχου, προσφέρει μια από τις πιο θαυμαστές θέες του κόσμου, ενώ το Calanches, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, χαρακτηρίζεται από τους κόκκινους βραχώδεις σχηματισμούς που θυμίζουν φωλιές τερμιτών. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να νοικιάσει αυτοκίνητο και να διασχίσει τη βραχώδη χερσόνησο του Cap Corse, ενώ οι καταρράκτες της Piscia di Gallu, κοντά στο λιμάνι, είναι μια καλή αρχή της περιήγησης σας στο νησί.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις επίσημες ιστοσελίδες των νησιών: www.sardegnaturismo.it/en/ και www.visit-corsica.com/en .