Κριτική ταινίας:«Εγώ, ο Aπαισιότατος 2»

kritiki-tainiasego-o-apaisiotatos-2-apaisiotatos-2

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

H Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για την 3D παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων «Εγώ, ο Απαισιότατος 2» που προβάλλεται από την UIP.

«Εγώ, ο Aπαισιότατος 2»

Η περιπέτειες του Γκρου ξαναμπαίνουν σε εικόνες με ένα δεύτερο επεισόδιο του «Εγώ, o Απαισιότατος» που εκτίναξε στα ύψη το box office της Universal το 2010. Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Εγώ, ο Απαισιότατος 2» των Πιέρ Κοφέν και Κρις Ρενό είναι έτοιμη να συνεπάρει τους μικρούς και μεγάλους φίλους της σειράς, με 3d πλούσια οπτικά εφέ, απρόσμενες εξελίξεις και αφηγήσεις ποικίλων ανεκδοτολογικών καταστάσεων.

Στο «Εγώ, o Απαισιότατος» οι funs των animations είχαν εντυπωσιαστεί με τον αντί-ήρωα Γκρου και τους ακόλουθούς του, τα minions, τα αστεία κίτρινα πλασματάκια που έτρεχαν προς βοήθειά του σε κάθε περίπτωση. Ένα πρωτότυπο χιούμορ απέρρεε από τα καλά οργανωμένα υποχθόνια σχέδια του Γκρου και τις διαβολικές του ενέργειες, δίνοντας έναν νέο αέρα στο είδος των χιουμοριστικών ταινιών animation.

Στο δεύτερο επεισόδιο οι σκηνοθέτες αποφάσισαν «να αλλάξουν το στρατόπεδο» του Γκρου, να τον τοποθετήσουν από το μέρος των καλών διατηρώντας, ωστόσο, τη δύναμη και το τρομακτικό του χαρακτήρα του. Ο Γκρου από «κακός ψυχρός και ανάποδος» μεταβάλλεται τώρα σε μια ευγενική φιγούρα, τρυφερή και στοργική με τα παιδιά του αλλά και γεμάτη ενέργεια, όταν πρόκειται να πατάξει το κακό. Και η έκπληξη του δεύτερου επεισοδίου είναι ακριβώς αυτή.

Ο σατανικός Γκρου μεταλλάσσεται σε προστάτη των αδύναμων, σε αμείλικτο διώκτη του Κακού και των αδικιών ανά τον κόσμο. Μόλις, λοιπόν, έχει προσαρμοστεί στη νέα του ζωή αφήνοντας πίσω τις εγκληματικές δραστηριότητες που συνήθιζε, ο Γκρου δέχεται μια ξαφνική επίσκεψη. Μια άκρως μυστική οργάνωση ζητά τη βοήθειά του μέσα στην προσπάθειά της να κατατροπώσει έναν πολύ μεγάλο κακό που αποτελεί μέγιστη απειλή για όλους τους ανθρώπους.

Αφού λοιπόν αφήνει τη θέση του πρώτου Κακού, ο Γκρου δεν έχει παρά να βρει δουλειά μέσα στο χώρο της κατασκοπίας. Ο Γκρου θα εμπλακεί σε μια σειρά από νέες περιπέτειες, γεμάτες χιούμορ, ένταση και εντυπωσιακές εξελίξεις.

Στο πλευρό του βρίσκεται η Λούσι, μια πράκτορας βοηθός και συνεργάτιδά του στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, την οποία ο τρομερός Γκρου θα ερωτευτεί. Ο ήρωας τώρα δεν ενσαρκώνει το Κακό αλλά το καταπολεμά και το χιούμορ –λιγότερο γραφικό από το πρώτο επεισόδιο-απορρέει από αυτό το αναποδογύρισμα των καταστάσεων. Βλέπουμε μια ανθρώπινη, τρυφερή πλευρά του Γκρου, γεμάτος συναισθήματα καθώς είναι είτε για τα μικρά του ορφανά που προστατεύει είτε για τη γοητευτική Λούσι.

Πίσω από τη μεταβολή της πλοκής διακρίνουμε αισθητά τον όρο «αγάπη». Η αγάπη αποτελεί αυτή τη φορά την κινητήριο δύναμη των ενεργειών του Γκρου που τον καθιστά άλλοτε αδέξιο μπροστά στην επιβλητική παρουσία της όμορφης βοηθού του και άλλοτε άξιο μαχητή ενός υπέρ-κακού με μεγάλα μουστάκια ο οποίος έχει μεγαλεπήβολα σχέδια και επικίνδυνες φιλοδοξίες για τον κόσμο. Το μήνυμα της αγάπης περνά έτσι έμμεσα και διασκεδαστικά στους μικρούς φίλους-θεατές της ταινίας.

Η υπερ-κινητικότητα και το ατρόμητο του χαρακτήρα του ήρωα σε συνδυασμό με τη γυναικεία παρουσία που τον συνοδεύει παραπέμπουν στις ταινίες τύπου «Τζέιμς Μποντ», οι δημιουργοί του φιλμ δίνοντας την εντύπωση ότι έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από αυτές. Οι χιουμοριστικές σκηνές, δε, με τα minions θα προσφέρουν ακόμη περισσότερο γέλιο σε όλη την οικογένεια.

Στην ελληνική μεταγλώττιση συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Σάκης Μπουλάς. Η ταινία προβάλλεται από την UIP.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ