Who is Who: Arctic Monkeys

who-is-who-arctic-monkeys

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Το βρετανικό συγκρότημα ξεκίνησε ως μια παρέα, που μόλις είχε βγει από την εφηβεία και κατέληξε σήμερα να είναι ένα από τα πιο καυτά ονόματα της rock στον πλανήτη.

- Οι Arctic Monkeys δημιουργήθηκαν το 2002 από τον Alex Turner στα φωνητικά και την κιθάρα, τον κιθαρίστα Jamie Cook, τον drummer Matt Helders και τον μπασίστα Andy Nicholson. Ξεκίνησαν με εμφανίσεις σε μικρά venues και στη συνέχεια ηχογράφησαν κάποια τραγούδια που τα μοίραζαν δωρεάν στις συναυλίες τους, μια συλλογή που είναι γνωστή ως «Beneath The Broadwalk».

- Κάποιοι fans ανέβασαν αυτά τα τραγούδια στο MySpace και σιγά σιγά η μουσική τους άρχισε να ακούγεται, χωρίς καν οι ίδιοι να το ξέρουν. Μαζί τους ασχολήθηκε και το BBC Radio, αλλά και ο βρετανικός Τύπος.

- Το 2005 κυκλοφόρησαν από τη δική τους ανεξάρτητη δισκογραφική το πρώτο τους single με τίτλο «Five Minutes with Arctic Monkeys». Ένα χρόνο μετά υπέγραψαν στη Domino, μια εταιρεία που προωθεί τον DIY ήχο και την αντίστοιχη φιλοσοφία. Το πρώτο τους single «I Bet You Look Good On the Dancefloor» πήγε κατευθείαν στο Νο1 των βρετανικών charts , όπως και το «When The Sun Goes Down», που ακολούθησε.

- Με ελάχιστη διαφήμιση, οι πιτσιρικάδες τότε Arctic Monkeys κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αυξανόμενο hype γύρω από το όνομά τους και να φιγουράρουν στο εξώφυλλο του ΝΜΕ, πριν καν κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους album.

- Το πρώτο τους album με τίτλο «Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not», έγινε το ντεμπούτο με τις πιο γρήγορες πωλήσεις στην ιστορία των βρετανικών charts. Το ΝΜΕ τους λάτρεψε, χρίζοντας το album τους, το πέμπτο πιο σημαντικό βρετανικό album όλων των εποχών. Παρότι στην πατρίδα τους κοινό και κριτικοί είχαν τρελαθεί μαζί τους, στις H.Π.Α. ήταν πιο συγκρατημένοι, λέγοντας ότι ήταν ακόμη μια περίπτωση βρετανικού hype χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

- Το 2006 ήρθε η συνέχεια με το ΕP «Who The Fuck Are Arctic Monkeys?», μια κίνηση που σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς, που τη θεώρησαν ως απλή εξαργύρωση της επιτυχίας τους. Όταν επέστρεψαν από την αμερικανική περιοδεία τους, ο Nicholson ανακοίνωσε ότι θα αφήσει το συγκρότημα για να ασχοληθεί με το δικό του project και αντικαταστάθηκε από τον Nick O’Malley.

- To δεύτερο album της μπάντας είχε τον τίτλο «Favourite Worst Nightmare» και κυκλοφόρησε το 2007, με πρώτο single το «Brianstorm». Όπως και το προηγούμενο, έτσι και αυτό πήγε κατευθείαν στο Νο 1. Την ίδια χρονιά και ενώ τα singles δε σταματούσαν να πηγαίνουν στην κορυφή και τα βραβεία να έρχονται το ένα μετά το άλλο, έγιναν headliners στο Glastonbury και μοιράστηκαν τη σκηνή με τους Dizzee Rascal και Simian Mobile Disco.

- Ακολούθησε ένα διάλειμμα στο οποίο ο Alex Turner ασχολήθηκε με το side project του, τους The Last Shadow Puppets, μαζί με τον Miles Kane και τον παραγωγό James Ford, με τους οποίους επίσης γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

- Το 2009 κυκλοφόρησε το τρίτο album των Arctic Monkeys, «Humbug», με πρώτο single το «Crying Lightning» και όπως ήταν αναμενόμενο, σκαρφάλωσε αμέσως στην κορυφή. O ήχος τους ήταν μια στροφή στο πιο παλιό rock ‘n’ roll, καθώς επηρεάστηκαν πολύ από τον Jimi Hendrix και τους Cream, αλλά και τους σκοτεινούς στίχους του Nick Cave.

- To 2011 κυκλοφόρησαν το επόμενο album τους, «Suck It and See» από το οποίο ξεχώρισε το «Don’t Sit Down Cause I’ve Moved Your Chair». Το ότι πήγε κατευθείαν στο Νο 1 για άλλη μια φορά, τους έκανε τη δεύτερη μπάντα που είχε τέσσερα συνεχόμενα albums στην κορυφή. Η περιοδεία τους για την προώθηση του album, τους έφερε headliners στα μεγαλύτερα μουσικά festival, όπως το Benicassim, το Lollapalooza και το Rock Werchter.

- Τον περασμένο Φεβρουάριο κυκλοφόρησαν το single «R U Mine?», που κέρδισε αμέσως τα ραδιόφωνα κι ένα σεβαστό airplay. Την ίδια χρονιά, έπαιξαν ζωντανά στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, το «I Bet You Look Good On The Dancefloor» και το «Come Together» των Beatles, ενώ τον Μάιο ξεκίνησαν την AM Tour, στην οποία ακούστηκε και για πρώτη φορά το τελευταίο τους single «Do I Wanna Know?», από το καινούργιο τους album «AM», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

- Ήδη το τρίτο single «Why’d you Only Call Me When You’re High?», γνωρίζει την ίδια επιτυχία με τα προηγούμενα. Ο Alex Turner δήλωσε ότι αυτό το album είναι το πιο αυθεντικό τους μέχρι στιγμής, συνδυάζοντας τη 70s rock με το hip hop. Οι συμμετοχές είναι επίσης, ξεχωριστές, όπως ο drummer του Elvis Costello, Pete Thomas, ο Bill Ryder-Jones των Coral και ο Josh Homme των Queens of The Stone Age.

Φωτογραφίες:www.arcticmonkeys.com

Ροζίνα Αράπη