Ένας «ψηφιακός» Steven Spielberg σας καλεί να σκηνοθετήσετε μαζί μια ταινία

steven-spielberg Featureflash Photo Agency
ΤΡΙΤΗ, 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Το καλτ βιντεοπαιχνίδι «Director’s Chair» με τους Quentin Tarantino και Jennifer Aniston επανακυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο.

Ο Steven Spielberg ανέκαθεν πίστευε στις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στους νέους σκηνοθέτες και το 1996 βοήθησε στην δημιουργία ενός εξομοιωτή σκηνοθεσίας, το «Director’s Chair». Μετά από 25 χρόνια ένας προγραμματιστής δημιούργησε μια νέα εκδοχή του παιχνιδιού των Knowledge Adventure και Dreamworks που είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του.

Το παιχνίδι επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν τα δικά τους πλάνα που γύρισε ο Spielberg και να δημιουργήσουν δικές τους εκδοχές μιας ταινίας, περνώντας παράλληλα από όλα τα στάδια της παραγωγής, από τον σχεδιασμό και τα γυρίσματα μέχρι το μοντάζ και την κυκλοφορία της.

«Μια νέα (περίπου) κυκλοφορία: Το «Director’s Choices» του Steven Spielberg – μια διαδραστική ταινία που δημιουργήθηκε υποκλέπτοντας υλικό από ένα απαίσιο CD-ROM των 90s. Πρωταγωνιστούν οι Quentin Tarantino, Jennifer Aniston, Penn και Teller» αναφέρει στο Twitter ο δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών και λέκτορας στο Carnegie University Paolo Pedercini για την νέα εκδοχή.

Σύμφωνα με τον Pedercini, οι δημιουργοί του πρωτότυπου παιχνιδιού είχαν τεράστιες φιλοδοξίες για τον εξομοιωτή με στόχο να εμπνεύσουν μια νέα γενιά σκηνοθετών. «Δυστυχώς όμως προσπάθησαν να είναι λίγο υπερβολικά ρεαλιστικοί όταν εξομοίωναν τις υλικοτεχνικές προκλήσεις μιας κινηματογραφικής παραγωγής και άφησαν ελάχιστο χώρο για δημιουργικότητα» σχολίασε ο δημιουργός του «Director’s Choice».

Shutterstock

Ο Pedercini κατάφερε να συλλέξει από το CD του βιντεοπαιχνιδιού όλο το πρωτότυπο υλικό που είχε γυρίσει ο Spielberg και το αποκατέστησε σε υψηλή ανάλυση με την βοήθεια ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης. Στην συνέχεια έκανε ένα μοντάζ προσθέτοντας ήχους και μουσική για να δημιουργήσει μια ταινία στα πρότυπα του «Bandersnatch». Σύμφωνα με τον ίδιο η όλη διαδικασία ήταν «ένα πολύ χαζό project, δεν το συνιστώ».