Δισκοκριτική: «Loud Like Love» Placebo

diskokritiki-loud-like-love-placebo

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

«Loud Like Love» τιτλοφορείται το έβδομο στούντιο άλμπουμ των Placebo, οι οποίοι αργά αλλά σταθερά, αναδείχτηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερες rock μπάντες, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ηχογράφηση του νέου δίσκου ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012, όταν ο Brian Molko, ο μπασίστας Stefan Olsdal και ο ντράμερ Steve Forrest ηχογράφησαν τα πέντε τραγούδια του EP «B3» με τον παραγωγό Adam Noble (dEUS, Red Hot Chilli Peppers) στο Rak Studios του Λονδίνου. Η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργηθούν αρκετά τραγούδια για το «B3». Η τρομερή επίδειξη δημιουργικότητας και μεγάλης προσδοκίας η οποία ακολούθησε, είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του «Loud Like Love».

Την ακρόαση του άλμπουμ ανοίγουν τα δύο singles που επιλέχτηκαν έξυπνα, αφού τόσο το ομώνυμο «Loud Like Love» όσο το «Τοο Many Friends» αποτελούν συνθέσεις που χαρακτηρίζουν την μπάντα ενώ δεν παραλείπουν να ασκήσουν κριτική με ιδιαίτερο τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στίχους όπως:

«my computer thinks I'm gay,

I threw this piece of junk away...

I got too many friends

Too many people that I'll never meet

And I'll never be there for

I'll never be there for

'Cause I'll never be there».

Από την ιστορία που πραγματεύεται την συναισθηματική αποσύνδεση από έναν κόσμο που έχει εμμονή με τις διαδικτυακές σχέσεις, περνάμε σε συνθέσεις που πραγματοποιήθηκαν με μια αίσθηση ενθουσιασμού και αισιοδοξίας. Μέσα από μουσικές ιστορίες για την βιασύνη της πρόωρης αγάπης, φθάνουμε στους ήχους του «Hold on to Me» που συνοδεύονται από την συνταγή γραμμένη από τον Stefan Olsdal, η οποία αναφέρει πως ο δίσκος δεν πρέπει να καταναλωθεί πολύ γρήγορα. Μπορεί να πάρει λίγο καιρό μέχρι να ερωτευθούν τα τραγούδια, να ακουστούν καλά για να γίνει κατανοητή η αξία τους. «Η μουσική που δεν καταλαβαίνεις πλήρως την πρώτη φορά - αλλά σε ιντριγκάρει - είναι η μουσική που στο τέλος πραγματικά λατρεύεις», συμπληρώνει ο μπασίστας των Placebo.

Το «Rob The Bank», μια επιστολή μίσους, η οποία καταλήγει σε μια ιστορία αγάπης, και το «A Million Little Pieces» που θυμίζει έντονα το αγαπημένο «Song To Say Goodbye» καταλήγουν στα δυνατά ηλεκτρονικά ντραμς του «Exit Wounds», το οποίο στα 6 λεπτά της διάρκειάς του καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Ακολουθούν τα πιο πειραματικά και πολυεπίπεδα «Purify» και «Begin the End» που οδηγούν την σχεδόν 50άλεπτη ακρόαση στο φινάλε μέσω των πλήκτρων πιάνου του «Bosco» που προσφέρουν μια ιδανικά μελαγχολική αυλαία στο άλμπουμ.

Οι Placebo με το «Loud Like Love» δεν θα αφήσουν κανένα θαυμαστή τους άφωνο, αφού το ζητούμενο πλέον δεν είναι να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα των προβολέων κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Το κύριο μέλημα των βρετανών στην τελευταία τους δισκογραφική απόπειρα είναι - χωρίς να απογοητεύσουν και να δυσαρεστήσουν - να κρατήσουν κοντά τους τη φυσική τους δύναμη την οποία αποτελούν οι φανατικοί οπαδοί τους, ένα ζητούμενο το οποίο επαληθεύεται με χαρακτηριστική ευκολία.

Δίνοντας, για άλλη μια φορά, χώρο στην ανάδειξη της σύνθεσης των κομματιών, αναζητώντας την απλότητα και όχι την τελειότητα, έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους μουσικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο νιώθουν ζωντανοί συνθέτοντας μουσικές για όλους όσους ζουν πάντα κάποια σύγκρουση με τον εαυτό τους, με τον κόσμο ή με θέματα εξάρτησης και ανεξαρτησίας.

Αρκετοί θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν το νέο πόνημα της βρετανικής μπάντας άνευρο, μακριά από τις ξεσηκωτικές παρελθοντικές συνθέσεις, τοποθετώντας το δίσκο στο ράφι της κατηγορίας που σκορπίζει απογοήτευση στο κοινό που περιμένει ανυπόμονα να ακούσει νέες απογειωτικές μελωδίες.

Απευθυνόμενος σε όλους όσους περιμένουν σε κάθε άλμπουμ των Placebo να ακούν τραγούδια όπως το «Meds» ή το «Bitter End» ο 40άχρονος πλέον Molko αναφέρει: «Είχαμε το θάρρος να ξεγυμνώσουμε τους εαυτούς μας, σε αυτό το άλμπουμ, είναι το πιο συναισθηματικό που έχουμε ηχογραφήσει και αυτό που έχω ρισκάρει περισσότερο, ως προς την σύνθεση τραγουδιών. Βρήκα το θάρρος να ακολουθήσω μια μουσική κατεύθυνση, όπου πριν από είκοσι χρόνια θα την θεωρούσα κλισέ. Έγραψα τραγούδια για την αγάπη, όχι όπως το «Love You Baby» ή το «Hello», αλλά εννοιολογικά όλα τα τραγούδια αναφέρονται στην αγάπη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μερικές φορές η αγάπη είναι πραγματικά σκληρή, μπορεί να είναι βίαιη γεμάτη απογοήτευση και απόρριψη. Το «Loud Like Love» πραγματεύεται ακριβώς αυτό, και όχι το πόσο μεγαλειώδες είναι να αγαπάς κάποιον. Η αγάπη είναι σκληρή. Μερικές φορές είναι δύσκολο να αγαπάς τον σύντροφό σου, μερικές φορές είναι δύσκολο να αγαπάς το παιδί σου. Μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να αγαπάς τον εαυτό σου, ή να νοιώθεις πώς αξίζεις να αγαπηθείς. Αυτός ο δίσκος ήταν μια δραματική ευκαιρία, με συναισθηματικό βάρος».

Το «Loud Like Love» - που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και θα συνοδευτεί από νέα περιοδεία με πρώτο σταθμό το Birmingham στις 12 Δεκεμβρίου ενώ υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να δούμε την αγαπημένη μπάντα και στη χώρα μας -, είναι ακόμα μια αξιοπρεπέστατη δουλειά, ενός συγκροτήματος που αποκαλεί το «άγνωστο», σπίτι του.

Καλλιτέχνης: Placebo

Album: «Loud Like Love»

Record Label: Universal

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης