Το νέο «γιοτ» του Banksy διασώζει μετανάστες στην Μεσόγειο

banksy-louise-michel-1 Banksy
ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Στο μήνυμα του ο αινιγματικός street artist ισχυρίστηκε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοεί σκόπιμα τα σήματα κινδύνου των «μη Ευρωπαίων».

Μπορεί η πραγματική ταυτότητα του να παραμένει μυστήριο, όμως ο Banksy δεν έχει κρύψει ποτέ την ανθρωπιστική πλευρά του και μέσω μιας νέας ανάρτησης στο Instagram αποκάλυψε ότι έχει αγοράσει ένα σκάφος του γαλλικού ναυτικού για διασώσεις μεταναστών και προσφύγων στην Μεσόγειο.

Στο πλάι του MV Louise Michel, όπως ονομάζεται το σκάφος που απέκτησε ο Banksy, υπάρχει η λέξη «rescue» με μεγάλα ροζ γράμματα καθώς και η ζωγραφιά ενός κοριτσιού που κρατά ένα σωσίβιο σε σχήμα καρδιάς, θυμίζοντας το «Κορίτσι με μπαλόνι».

«Όπως πολλοί άνθρωποι που τα καταφέρνουν στον κόσμο της τέχνης, αγόρασα ένα γιοτ για να κάνω κρουαζιέρες στην Μεσόγειο. Είναι ένα σκάφος του γαλλικού ναυτικού που μετατρέψαμε σε διασωστικό επειδή αρχές της ΕΕ σκόπιμα αγνοούν σήματα κινδύνου από “μη Ευρωπαίους”» αναφέρει ο Banksy στο βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό και το οποίο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από πρόσφατη διάσωση.

Twitter / MVLouiseMichel

Το Louise Michel είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Μπουριάνα στην Ισπανία για να διασώσει 89 ανθρώπους κοντά στην Λαμπεντούζα. Κατά την διάρκεια της πορείας βρέθηκαν άλλο ένα σκάφος με 130 ανθρώπους, οι οποίοι διασώθηκαν. Έχοντας πάνω από 200 ανθρώπους στο κατάστρωμα του, το πλήρωμα του Louise Michel εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής απάντησε και ανέφερε πως παρέλαβε 49 ανθρώπους καθώς και το άψυχο σώμα ενός μετανάστη που πέθανε πριν επιβιβαστεί στο Louise Michel. Περίπου 150 μεταφέρθηκαν στο Sea-Watch 4, το οποίο είχε ήδη περισυλλέξει 200 μετανάστες και ήδη βρισκόταν στην αναζήτηση λιμανιού.

«Περίπου 350 άτομα διασώθηκαν στη θάλασσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Περιμένουν στο Sea-Watch 4 για βρεθεί ένα ασφαλές μέρος για αυτούς. Το Louise Michel δεν έχει πλέον επιβάτες, αλλά ο αγώνας των επιζώντων δεν έχει τελειώσει» έγραψε το πλήρωμα του Louise Michel την Κυριακή.