Πώς να διαλέξετε το καλύτερο φυτικό γάλα

futiko-gala
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Αν θέλετε να μειώσετε το αγελαδινό γάλα, αλλά ταυτόχρονα να επιλέξετε κάτι υγιεινό για την καθημερινότητά σας, δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί του dietzone.gr.

To αγελαδινό γάλα είναι το γάλα με το οποίο κατά βάση μεγαλώσαμε όλοι και συνεχίζουμε να δίνουμε ακόμα στα παιδιά μας. Μπορεί να είναι ελαφρύ ή πλήρες, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά, καθώς επίσης και σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Έχει θερμίδες ανάλογα με την περιεκτικότητά σου σε λιπαρά και αποτελεί μια καλή επιλογή πρωινού που μας εφοδιάζει με ενέργεια και μας χορταίνει. Τα τελευταία χρόνια, όμως, και με την υποβάθμιση που υφίσταται, οι περισσότεροι το έχουν βγάλει από τη διατροφή τους και έχουν στραφεί σε νέες ποικίλες επιλογές.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί να βγάλει το γάλα από τη διατροφή του. Αρχικά μπορεί να μη του αρέσει η γεύση κι έτσι να μη το πίνει ευχάριστα. Προκειμένου τα παιδιά να πιούν το γάλα τους συνήθως οι γονείς προσέθεταν κακάο, μέλι ή ζάχαρη με αποτέλεσμα η γεύση του σκέτου γάλακτος να μην τα ικανοποιεί. Επιπλέον στην παιδική ηλικία μπορεί να εμφανιστεί κάποια αλλεργία η οποία συνοδεύεται από δυσάρεστα συμπτώματα ή ακόμα και δυσανεξία στη λακτόζη. Τέλος, μπορεί κάποιος να βγάλει το γάλα από τη διατροφή του λόγω κάποιας γαστρεντερικής πάθησης ή απλά επειδή θέλει να γίνει vegan.

Για το λόγο αυτό λοιπόν η αγορά έχει κατακλυστεί από πολλές επιλογές φυτικού γάλακτος που μπορούν να αντικαταστήσουν το ζωικό. Πιο συγκεκριμένα ο καταναλωτής μπορεί να βρει γάλα από ξηρούς καρπούς (αμυγδάλου, φουντουκιού, από φιστίκι Αιγίνης), γάλα από όσπρια (σόγιας) και γάλα από δημητριακά (ρυζιού, βρώμης κλπ). Πρόκειται για ροφήματα χαμηλά σε θερμίδες και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή γάλακτος είναι κατά βάση η διατροφική ετικέτα. Πολύ σημαντικό λοιπόν είναι αρχικά το γάλα που θα διαλέξουμε να μην περιέχει ζάχαρη καθώς δε θέλουμε να φορτώσουμε στον οργανισμό μας αυτές τις κενές θερμίδες.

Επιπλέον βασικό είναι στο γάλα που θα διαλέξουμε να προσέξουμε την περιεκτικότητά του στο προϊόν από το οποίο φτιάχνεται. Αυτό λοιπόν θα το δούμε στα συστατικά του γάλακτος. Το προϊόν που αναγράφεται πρώτο είναι πάντα αυτό το οποίο βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα. Για παράδειγμα καλό είναι να διαλέξουμε το γάλα που έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ξηρό καρπό έτσι ώστε να πάρουμε τα μέγιστα οφέλη του όπως τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.

Προσοχή καλό είναι να δώσουμε στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και βιταμίνη D καθώς είναι συστατικά απαραίτητα για την υγεία των οστών αν και τα περισσότερα φυτικά ροφήματα είναι εμπλουτισμένα με αυτά και σε κάποιες περιπτώσεις και με βιταμίνη Β12 που λαμβάνουμε μόνο από ζωικά τρόφιμα.

Η τελική επιλογή θα κριθεί και με βάση τη γευστική προτίμηση του καθένα, καθώς υπάρχουν και αυτά στα οποία έχει προστεθεί κακάο για τους λάτρεις της γλυκιάς γεύσης.

www.dietzone.gr