Ταξίδι στα Κύθηρα μέσα από 30 υπέροχες φωτογραφίες

kuthira-tsoukalas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Επιστρέφουμε στο καλοκαίρι και τα πανέμορφα Κύθηρα, όπως τα απαθανάτισε ο ταλαντούχος φωτογράφος Τάσος Τσουκαλάς, χωρίς τη σκιά της πανδημίας και του νέου κορωνοϊού.

Ένα από τα πιο outsider νησιά της Ελλάδας, τα Κύθηρα, ανήκουν μεν στο σύμπλεγμα των Επτανήσων, ωστόσο έχουν φτιάξει τη δική τους «απομονωμένη» γωνιά στα νότια της Πελοποννήσου. Σαν να θέλουν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών τους και να μην έχουν στο πλάι τους «ανταγωνιστές».

Μοιάζουν να τα έχουν όλα: όμορφες παραλίες, κουκλίστικη Χώρα, καταρράκτες, νόστιμο φαγητό, ακόμη και δικό τους λουλούδι, το Sempre Viva που φυτρώνει μόνο εκεί και ζει για πάντα. Κι ενώ ο κόσμος που επισκέπτεται τα Κύθηρα, επιστρέφει σε αυτά, το νησί δεν μοιάζει ποτέ «φορτωμένο» με κόσμο, καθώς δίνει πολλαπλές επιλογές τόσο για μπάνιο, όσο και για βόλτα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μοιράζεται, ακόμη και τις ημέρες ακμής του καλοκαιριού.

Για μπάνιο θα βρείτε πολλές και ιδιαίτερες παραλίες, όπου η άμμος απουσιάζει από τις περισσότερες, όχι όμως και τα κρυστάλλινα νερά. Το Μελιδόνι είναι από τις ομορφότερες του νησιού, ο Χαλκός από τις πιο δημοφιλείς, το Διακόφτι η πιο τιρκουάζ, το Καλαδί από τις πιο εντυπωσιακές και η λίστα συνεχίζεται...

Η Χώρα και το Καψάλι σίγουρα κερδίζουν εκ πρώτης όψεως τις εντυπώσεις για περαντζάδα, με την Χώρα να έχει πιο γραφικό και προσεγμένο χαρακτήρα και το Καψάλι να είναι πιο κοσμοπολίτικο. Στη Χώρα, σας περιμένει και το πιο χαρακτηριστικό μνημείο του νησιού, το κάστρο ή «Φορτέτσα», που χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα περίπου, υπό την κυριαρχία των Βενετών.

Ωστόσο, το νησί ενδείκνυται τόσο για βόλτες, όσο και για πεζοπορίες, αλλά και περιπέτεια, με τους καταρράκτες στους οποίους θα φτάσετε από τον γραφικό Μυλοπόταμο, να σας περιμένουν μέσα στη φύση και τις λιβελούλες. Φεύγοντας από εκεί, και με μια πανέμορφη διαδρομή με θέα το Ιόνιο, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την παραλία του Λιμνιώνα, με τα παραδοσιακά σπιτάκια που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες σαν κατάλυμα.

Το γραφικό λιμανάκι του Αβλέμονα στα δυτικά είναι must στάση, τόσο για μπάνιο όσο και για καφέ/φαγητό/βόλτα, ενώ αν θέλετε να πάτε πιο μακριά, στα βόρεια του νησιού σας περιμένει ο Ποταμός. Μην παραλείψετε να περάσετε από τον Καραβά και να επισκεφτείτε τις πηγές του Αμήρ Αλή, πίνοντας μετά τον καφέ σας στο ατμοσφαιρικό καφενεδάκι μέσα στο πράσινο.

Οι περιπέτειες στα Κύθηρα συνεχίζονται και με τη θαλάσσια εκδρομή που προσφέρει το νησί στη Χύτρα, απέναντι από το Καψάλι, όπου μπορείτε να πάτε με το καραβάκι. Φροντίστε να το κάνετε, όμως, μετά τις 4, την ώρα που ο ήλιος φωτίζει τη σπηλιά. Μόλις φτάσετε, βουτήξτε με μάσκες και βατραχοπέδιλα και απολαύσατε τον υπέροχο πλούσιο βυθό.

Όλα τα παραπάνω, αποτυπώθηκαν από τον φακό του Τάσου Τσουκαλά κάπως έτσι…

Λίγα λόγια για τον Τάσο Τσουκαλά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.

Η ενασχόληση του με την φωτογραφία ξεκίνησε τελείως ερασιτεχνικά, με διάφορες κόμπακτ οικογενειακές φωτογραφικές με φιλμ, συντροφεύοντάς τον στις εφηβικές του διακοπές.

Tο 2003 παρακολουθεί τα διετή σεμινάρια φωτογραφίας του Δήμου Ζωγράφου (1 χρόνο πρακτική σκοτεινού θαλάμου) με δασκάλους τον Νίκο Ανδρικόπουλο και τον Νίκο Δημολίτσα.

Έχει λάβει μέρος σε 5 ομαδικές εκθέσεις (Ash in Art 2004, Ομαδική Αποφοίτων Ζωγράφου -Βίλα Βουγά- 2007, Basement Art Gallery 2007, Vault Theatre/30 χρόνια Ζωγράφου 2012, Gallery Art Zone 2018).

Περισσότερες φωτογραφίες του Τάσου Τσουκαλά, μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link.

https://www.tasostsoukalas.com

https://500px.com/ttsoukalas1978

https://www.instagram.com/tasos_tsoukalas_photos_/

https://www.facebook.com/tsoukalasphotos/?hc_ref=ARQ0xYhIZvZBV24HSwmx7-EM8If024jf4y9yIZT8dQLn3MoBznU4vrj-DyaIr_hxh1E

https://www.flickr.com/gp/61206119@N05/9awM7a

https://gurushots.com/anastasios.tsoukalas?tc=96d53818799bcd8ffe95425aee6721bb&fbclid=IwAR2i6PspQwgTZsQS3jTkfhoROcNrPg1XYQKvuS1G405S2-jGAxZyepSl2C4

Επιμέλεια: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
Φωτογραφίες: ΤΑΣΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ