Πέθανε ο «νονός της reggae» Toots Hibbert

toots-hibbert-and-the-maytals Amy Harris
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ο θρυλικός Τζαμαϊκανός μουσικός είχε γράψει τεράστια ιστορία ως ηγέτης των Maytals.

Ο Frederick Nathaniel «Toots» Hibbert, ιδρυτής του εμβληματικού reggae συγκροτήματος Toots & The Maytals, πέθανε την περασμένη Παρασκευή στην ηλικία των 77 ετών. Ο Hibbert είχε νοσηλευτεί πρόσφατα σε νοσοκομείο της γενέτειρας του Κίνγκστον με τον κορωνοϊό. Συνδυάζοντας αρμονικά στοιχεία της ska και rocksteady με τα πιο παραδοσιακά gospel, soul, R&B και rock, ο Hibbert θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους της reggae, η οποία πήρε το όνομα της από το single «Do the Reggay» που κυκλοφόρησε με τους Maytals το 1968.

Ο Hibbert σχημάτισε τους Maytals με τους τραγουδιστές Henry «Raleigh» Gordon και Nathaniel «Jerry» Mathias, και τους μουσικούς Jackie Jackson, Hux Brown, Rad Bryan και Paul Douglas. Μετά τις πρώτες συνεργασίες τους με τον παραγωγό Clement «Coxsone» Dodd και τους Skatalites, οι δραστηριότητες των Maytals «πάγωσαν» για ένα διάστημα μετά την σύλληψη του Hibbert για κατοχή μαριχουάνας. Κατά την 18μηνη φυλάκιση του όμως, ο Hibbert έγραψε το «54-46 That’s My Number» το οποίο έγινε μια από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες των Maytals.

Shutterstock / Stephen Lovekin

Μετά την αποφυλάκιση του Hibbert, οι Maytals κατάφεραν να γίνουν γνωστοί και εκτός της Τζαμάικα χάρη σε singles όπως τα «Do the Reggay», «Monkey Man» και «Pressure Drop». Το 1972 ο Toots και οι Maytals εμφανίστηκαν στην τζαμαϊκανή κινηματογραφική παραγωγή «The Harder They Come» και ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν τον εμβληματικό δίσκου «Funky Kingston». Πέραν όμως της τεράστιας επιρροής τους στη δημιουργία και ανάπτυξη της reggae, ο Toots και οι Maytals επηρέασαν πολλά συγκροτήματα των ανερχόμενων 2 Tone και punk σκηνών της Μεγάλης Βρετανίας, όπως τους Specials, Selector, Madness και Clash.

Με 39 συνολικά singles που ανέβηκαν στην πρώτη θέση των charts, ο Toots και οι Maytals κατέχουν το σχετικό ρεκόρ στην Τζαμάικα, ενώ το 2004 τιμήθηκαν με το πρώτο τους Grammy για το δίσκο «True Love», όπου επανηχογράφησαν παλαιότερες επιτυχίες με μουσικούς όπως τους Willie Nelson, Eric Clapton, Jeff Beck, Trey Anastasio, No Doubt και Manu Chao. Η τελευταία δουλειά του Toots με τους Maytals ήταν το «Got to Be Tough» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο.