Νύχτες Πρεμιέρας: Ανακοινώθηκε το φετινό πρόγραμμα

nuxtes-premieras
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Το 26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ανακοίνωσε το προγραμμά του.

Προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού αλλά διατηρώντας το σινεφίλ μεράκι του έρχτεται το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Η φετινή διοργάνωση προσαρμόζεται και πειραματίζεται συνδυάζοντας προβολές σε κλειστές και θερινές αίθουσες αλλά και τη δυνατότητα προβολής ορισμένων των ταινιών σε online σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Το Φεστιβάλ δηλώνει πως «ήταν, είναι και θα παραμείνει ένθερμος υπερασπιστής εκείνης της κινηματογραφικής εμπειρίας που βιώνεται συλλογικά και στον φυσικό της χώρο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αίθουσα και τη μεγάλη οθόνη. Πιστοί στην φιλοσοφία αυτή και σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως ορίζονται από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών μας, ευχόμαστε καλό Φεστιβάλ και ασφαλείς προβολές σε όλους/-ες»

Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου με 4 Οκτωβρίου παρουσιάζοντας συνολικά 138 ταινίες απ' όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, ελληνικές πρεμιέρες, και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Να σημειωθεί ότι η ταινία που απέσπασε το Χρυσό Λέοντα στο φετινό εμβληματικό Φεστιβάλ της Βενετίας ανοίγει τις Νύχτες Πρεμιέρας. Έτσι σην Αθήνα υποδεχόμαστε την ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο για να μας πει την ιστορία μιας μοντέρνας περιπλανώμενης, που διαλέγει μια ωραία πρωία να αφήσει πίσω τη μέχρι τότε δεδομένη ζωή της και να διασχίσει ολομόναχη την αμερικανική ενδοχώρα, οδηγώντας ένα τροχόσπιτο και αναζητώντας νόημα και ένα μέρος για να ανήκει. 

Οι βραβευμένες φεστιβαλικές ταινίες δεν σταματούν όμως εδώ. Οι Νύχτες Πρεμιέρες υποδέχονται επίσης την ταινία «Δεν Υπάρχει Κακό» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ που βραβεύτηκε με τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ του Βερολίνου- του τελευταίου που διοργανώθηκε φέτος με «φυσιολογικές» συνθήκες. 

«Ξεφυλλίστε» εδώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ