Μήπως ξεφλουδίζουν οι κρέμες και το μακιγιάζ από τη μάσκα Covid-19;

mipos-ksefloudizoun-oi-kremes-kai-to-makigiaz-sas-kato-apo-ti-maska-covid-19
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Γιατί προκαλούνται γρομπαλάκια στο δέρμα σας όταν φοράτε μάσκα και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Είναι ένα ενοχλητικό φαινόμενο που παρατηρούν όλο και περισσότερες γυναίκες στο πρόσωπό τους όταν κάποια στιγμή βγάλουν τη μάσκα προστασίας: τα προϊόντα περιποίησης και φροντίδας που έχουν απλωθεί πριν την τοποθέτηση της μάσκας, μοιάζουν να έχουν ανέβει στην επιφάνεια της επιδερμίδας, δημιουργώντας μικρά γρομπαλάκια που μετά από λίγη ώρα ξεφλουδίζουν και σκάνε. 

«Όπως είναι γνωστό, μια ολοκληρωμένη ρουτίνα πρωινής φροντίδας της επιδερμίδας, απαιτεί την εφαρμογή ορού, ενυδατικής κρέμας, makeup και τελείωμα με ένα ψέκασμα με σπρέι αντηλιακού προσώπου», λέει η celebrity αισθητικός Ada Ooi, και συνεχίζει: «Στην προ-Covid εποχή, αυτή ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να έχετε ένα αψεγάδιαστο πρόσωπο στις καθημερινές σας δραστηριότητες, αλλά από την ημέρα που οι μάσκες αποτελούν υποχρεωτικό αξεσουάρ, φάνηκε ότι μια τέτοια ρουτίνα καλλωπισμού δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη». 

 

  Σύμφωνα με την αισθητικό, αρκούν μόνο μερικά λεπτά εφαρμογής της προστατευτικής μάσκας για να νιώσετε από μέσα ότι το δέρμα σας έχει γεμίσει μικρές υγρές φουσκάλες. «Το φαινόμενο ονομάζεται pilling και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν δεν φοράτε μάσκα», λέει η Ooi, «ως αποτέλεσμα πρόχειρου blending των πολλαπλών στρωμάτων προϊόντων με εντελώς διαφορετικές συνθέσεις και υφές, οδηγώντας σταδιακά σε εμφάνιση αυτών των αντιαισθητικών φυσαλίδων». 
Αλλά με την χρήση της μάσκας, ακόμη και η πιο επίμονη και σχολαστική ανάμειξη των καλλυντικών στο δέρμα σας, οδηγεί σε πιο έντονο pilling εξαιτίας της ασφυκτικής υγρασίας που επικρατεί εκεί μέσα, τραβώντας σαν μαγνήτης τα συστατικά των προϊόντων προς την επιφάνεια της επιδερμίδας σχηματίζοντας αυτά τα μικρά γρομπαλάκια. «Το αμέσως επόμενο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε εάν δεν διορθώσετε έγκαιρα το pilling κάτω από τη μάσκα, θα είναι το φαινόμενο maskne», τονίζει η αισθητικός.

Πώς διορθώνεται το πρόβλημα: «Το κύριο συστατικό που πρέπει να αποφύγετε είναι η σιλικόνη που περιέχουν πολλά προϊόντα makeup», συμβουλεύει η Ooi. «Η σιλικόνη ανήκει σε μια οικογένεια αποφρακτικών συστατικών, τα οποία επικάθονται στην επιφάνεια του δέρματος και δεν απορροφώνται. Το δεύτερο πράγμα που αποφεύγετε είναι τα προϊόντα σε μορφή τζελ, ιδίως εάν δεν διαθέτετε αρκετό χρόνο κάθε πρωί ώστε να αφομοιωθούν κατάλληλα -τα πολυμερή συστατικά που μένουν στην επιφάνεια σίγουρα δεν θα επιτρέψει ούτε στα υπόλοιπα προϊόντα να απορροφηθούν όπως πρέπει». Όπως τονίζει η αισθητικός, ούτε το αντηλιακό είναι εύκολα διαχειρίσιμο κάτω από τη μάσκα. «Η όλη ιδέα του SPF είναι ότι πρέπει να παραμένει στο δέρμα για να το θωρακίζει από τις ακτίνες του ήλιου, οπότε το pilling μπορεί να γίνει εντονότερο όταν κάτω από το αντηλιακό έχετε προσθέσει αρκετές στρώσεις μακιγιάζ». 

- Όσο είστε υποχρεωμένες να φοράτε μάσκα για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, θυμηθείτε να εφαρμόζετε λιγότερη ποσότητα προϊόντων μακιγιάζ. 
- Επιλέξτε φόρμουλες ενυδάτωσης με βάση το νερό και όχι το λάδι. 
- Αφιερώσετε λίγα παραπάνω λεπτά στην πρωινή ρουτίνα ομορφιάς σας ώστε να δίνετε χρόνο στα συστατικά να απορροφηθούν καλά. «Ένα λεπτό για το serum, τρία για την ενυδατική κρέμα, πέντε για τη βάση μακιγιάζ και πάνω από δέκα για το αντηλιακό προσώπου», λέει η ειδικός.
- Απολεπίζετε τακτικά την επιδερμίδα σας, επιλέγοντας ήπιες φόρμουλες με ένζυμα, επειδή προκαλούν μια πιο ήπια απολέπιση σε σχέση με τα οξέα και τους κόκκους, και είναι λιγότερο ερεθιστικές για το ταλαιπωρημένο δέρμα σας. 

THE BEAUTY TEAM