Αλλάζουμε παραστάσεις σε τέσσερις μικρότερες πόλεις της Ελλάδας

amfiloxia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Απομακρυνόμαστε από τις μεγάλες πόλεις και φτιάχνουμε βαλιτσάκι για μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις που θα μας χαλαρώσουν πριν μπούμε για τα καλά στη ρουτίνα του φθινοπώρου και της πανδημίας.

Αμφιλοχία Αιτωλοκαρνανίας
Στον μυχό του Αμβρακικού, η Αμφιλοχία είναι μια μικρή, αμφιθεατρική, παραθαλάσσια πόλη, που το καλοκαίρι αποτελεί κυρίως πέρασμα για όσους κατευθύνονται προς Λευκάδα, Γιάννενα, Άρτα, αλλά μπορεί να αποτελέσει και μια ήσυχη στάση αυτή την εποχή για ένα Σαββατοκύριακο ή τριήμερο, στις 3,5 ώρες από την Αθήνα. Στον κεντρικό δρόμο, παραλιακά, θα κάνετε τη βόλτα σας, θα καθίσετε για καφέ και φαγητό να δοκιμάσετε τη γαρίδα Αμβρακικού, κι έπειτα θα χωθείτε στα στενάκια της πόλης, για να ανακαλύψετε παραδοσιακά καφενεία, μαγαζιά και όλη τη δραστηριότητα των φιλικών ντόπιων. Περίπου 10 λεπτά μακριά από την πόλη, μπορείτε να επισκεφτείτε και τους καταρράκτες του Αγίου Βάρβαρου Τρύφου και να δώσετε πιο περιπετειώδη χροιά στην εξόρμησή σας.

www.wikipedia.com / Pitichinaccio
Αίγιο Αχαΐας
Ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας, το Αίγιο δεν περνά απαρατήρητο, ειδικά για όσους το γνωρίζουν ως το «μπαλκόνι του Κορινθιακού». Στην πόλη του Αιγίου θα βρείτε διάσπαρτα λιγοστά αρχαιολογικά ευρήματα και θα εντυπωσιαστείτε από το παλιό τμήμα της, αρχιτεκτονικής αρχών του 20ου αιώνα, που θα σας στείλει ένα ταξίδι στο παρελθόν. Θα βρείτε, επίσης, πολλά νεοκλασικά και διατηρητέα κτίρια, όπως τον Πύργο Ψηλών Αλωνίων, το αρχοντικό του Γ. Σ. Μεσσηνέζη κ.ά. τα οποία προσδίδουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στη μικρή αυτή πόλη, ενώ για να νιώσετε τον παλμό του, περάστε μια βόλτα από τα πάρκα του, όπως το Πάρκο παραλίας Αιγίου, τα Ψηλά Αλώνια κ.ο.κ. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τοπική σταφίδα, η οποία στηρίζει κατά πολύ την οικονομική κατάσταση της περιοχής. 

Λιβαδειά Βοιωτίας
Με την πεδιάδα της Κωπαΐδας από τη μία, το όρος Ελικώνα από την άλλη, και τον μικρό ποταμό της Έρκυνας να διαρρέει τη πόλη, η Λιβαδειά σίγουρα έχει κάτι μοναδικό να προσφέρει ως προορισμός. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε την πανέμορφη περιοχή της Κρύας, όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού, ενώ μπορείτε να βολτάρετε στα πλακόστρωτα, με τα πανέμορφα δέντρα, τα τρεχούμενα νερά, τα πέτρινα γεφύρια και πολλούς σχηματισμούς μικρών καταρρακτών. Οι πιο περιπετειώδεις συνεχίστε προς το φαράγγι της Κρύας, όπου έχει δημιουργηθεί αναρριχητικό πάρκο με εξοπλισμένες διαδρομές, διανοιγμένες κατά μήκος του λιθόστρωτου δρόμου. Και μην ξεχνάτε ότι η Λιβαδειά, εκτός από τα 40 παλικάρια της φημίζεται και για τα ψητά κρεατικά της, για όσους θέλουν να συνδυάσουν απόδραση, με ψητό κρέας, μεζέδες και κρασί.

Έδεσσα Κεντρικής Μακεδονίας
Αν θέλετε να κάνετε ένα πιο μακρινό ταξίδι, αλλά σε μια πιο εντυπωσιακή πόλη από τα συνηθισμένα, με το υγρό στοιχείο να πρωταγωνιστεί σε κάθε γωνιά της, βάλτε μπρος για Έδεσσα. Η αλήθεια είναι ότι λίγες πόλεις στην Ελλάδα είναι τόσο εντυπωσιακές όσο η Έδεσσα με τους περίφημους καταρράκτες και τα πολυάριθμα κανάλια που την απαρτίζουν. Με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, είναι ιδανική για αποδράσεις που θα σας κάνουν να ξεχάσετε την καθημερινότητα και το άγχος και να ζήσετε κάτι διαφορετικό. Κάντε οπωσδήποτε ένα πέρασμα από τη συνοικία Βαρόσι που είναι ένα από τα ομορφότερα τμήματά της, με παλιά σπίτια, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, όπου αξίζει να περπατήσετε στα στενά και γραφικά δρομάκια. Στο κέντρο της πόλης, θα ζήσετε μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία, αφού μπορείτε να βολτάρετε και να κάνετε τα ψώνια σας ή να καθίσετε για καφέ δίπλα στο πράσινο και τα νερά των καταρρακτών.