Ο Γκάρι Κούπερ σε κλασικό φιλμ του Φρανκ Κάπρα

o-gkari-kouper-se-klasiko-film-tou-frank-kapra

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Το ασπρόμαυρο αριστούργημα του Φρανκ Κάπρα προβάλλεται σε επανέκδοση αυτή την εβδομάδα, φέρνοντας στη σκοτεινή αίθουσα τον Γκάρι Κούπερ, έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους του Χόλιγουντ, στο πλευρό της Μπάρμπαρα Στάνγουικ.

«Ο λαός προστάζει» («Meet John Doe», 1941)

Ο Ρίτσαρντ Κόνελ και ο Ρόμπερτ Πρέσνελ Σίνιορ συνυπογράφουν το σενάριο με τους καυστικούς διαλόγους που ήταν υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ. Ο πολυβραβευμένος Φρανκ Κάπρα, φημιζόταν κυρίως για τις κλασικές του κωμωδίες «κοινωνικής κριτικής». Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από μια κατασκευασμένη δημοσιογραφική ιστορία.

Η εφημερίδα «Μπούλετιν» αλλάζει διεύθυνση και στέλνει 40 εργαζόμενους στην ανεργία. Μια απ’ τις απολυμένες, η δημοσιογράφος Αν Μίτσελ (Μπάρμπαρα Στάνγουικ), στην τελευταία της στήλη δημοσιεύει ένα επινοημένο γράμμα με αποστολέα έναν ανύπαρκτο άνεργο που τον ονομάζει «Τζον Ντο» (είναι το όνομα με το οποίο χαρακτηρίζονται στην Αμερική οι αγνώστου ταυτότητος άνθρωποι, συνήθως νεκροί).

Ο επινοημένος «Τζον Ντο», λοιπόν, σύμφωνα με το σενάριο της Μίτσελ, έχει φτάσει σε σημείο απόλυτης απελπισίας και απειλεί ν’ αυτοκτονήσει την παραμονή των Χριστουγέννων, διαμαρτυρόμενος για τα κοινωνικά προβλήματα που τον έχουν ωθήσει στην ανεργία.

Η διεύθυνση της εφημερίδας λατρεύει το «ρεπορτάζ» και επαναπροσλαμβάνει την Αν. Οπότε, η τελευταία βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση: πρέπει να δημιουργήσει τον ανύπαρκτο υποψήφιο αυτόχειρα. Ο κατάλληλος άνθρωπος εντέλει θα βρεθεί στο πρόσωπο του πρώην παίκτη του ράγκμπι και νυν άστεγου Λονγκ Τζον Γουίλαμπι (Γκάρι Κούπερ).

Πλέον, τόσο η ίδια η δημοσιογράφος όσο και η εφημερίδα της θα «ξεζουμίσουν» την ιστορία και θα πληρώσουν τον Γουίλουμπι για να παραστάνει τον Τζον Ντο. Ωστόσο, ο διευθυντής της εφημερίδας (Έντουαρντ Άρνολντ) θα θελήσει να χρησιμοποιήσει το τεράστιο κίνημα κοινωνικής μεταρρύθμισης που δημιουργήθηκε γύρω από τις «ιδέες» του Τζον Ντο για τους επικίνδυνους πολιτικούς του σκοπούς…

Πρωταγωνιστούν οι : Γκάρι Κούπερ, Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Έντουαρντ Άρνολντ, Γουόλτερ Μπρέναν, Σπρινγκ Μπάινγκτον, Τζέιμς Γκλίσον, Τζιν Λόχαρτ. Η ταινία προβάλλεται από τη New Star.