Μπορεί ένα φλιτζάνι καφέ να αποτρέψει τον καρκίνο του δέρματος;

mporei-ena-flitzani-kafe-na-apotrepsei-ton-karkino-tou-dermatos
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ναι, απαντούν οι επιστήμονες. Η καφεΐνη αποδεικνύεται σε ένα πανίσχυρο αντηλιακό.

Η καθημερινή σας συνήθεια αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από την ενεργοποίηση του οργανισμού σας για ένα καλό ξεκίνημα της νέας μέρας. Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν μερικές ιδιότητες μέσα σε ένα φλιτζάνι καφέ, οι οποίες αποδεικνύονται ευεργετικές για την υγεία του δέρματός σας: η καφεΐνη μπορεί πραγματικά να σας προστατεύσει από το μελάνωμα. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, η καφεΐνη μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος. Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, εξετάστηκαν δύο ομάδες ποντικιών οι οποίες εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας UV. Ωστόσο, η μία ομάδα ήταν γενετικά τροποποιημένη για να αποκλείσει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται ATR, ενώ η άλλη ομάδα, όχι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια παρέμειναν χωρίς καρκινικούς όγκους για πολύ περισσότερο και μετά από 19 εβδομάδες έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, και είχαν σχεδόν 70% λιγότερους όγκους και από τις δυο ομάδες ελέγχου.

 Στην πραγματικότητα, η έρευνα ήθελε να ρίξει φως στο πώς η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο. Και όπως αποδείχθηκε, η καφεΐνη φαίνεται να αναστέλλει την ανάπτυξη της ATR, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στη βλάβη που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η πρωτεϊνική κινάση ATR εμποδίζει την κυτταρική διαίρεση και επιτρέπει την επιδιόρθωση του DNA αντί να αφήνει τα κατεστραμμένα κύτταρα να πεθάνουν. Αυτό ακούγεται πολύ καλό, αλλά, «...δεν είναι όλες οι επιδιορθώσεις επιτυχείς και ορισμένα κύτταρα μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν καρκίνο», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Allan Conney, διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας για τον Καρκίνο στο Rutgers University School of Pharmacy. «Η μελέτη που κάναμε με συναδέλφους στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου διαπίστωσε ότι όντως το μονοπάτι της κινάσης ATR, το οποίο οδηγεί στην ανάπτυξη όγκων αναστέλλεται από την καφεΐνη, με αποτέλεσμα τα περισσότερα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη στο DNA να εξοντώνονται, αποτρέποντας ενδεχομένως την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, ιδίως του μελανώματος.
 
Αλλά ο καφές δεν αναστέλλει μόνο αυτή τη σημαντική πρωτεΐνη. Η ίδια η καφεΐνη δρα επίσης ως αντηλιακός φραγμός, απορροφώντας μεγάλο ποσοστό από τις επιβλαβείς ακτίνες UV, σύμφωνα με τον Dr. Conney. Μήπως αυτό σημαίνει ότι τα αντηλιακά της επόμενης γενιάς θα περιέχουν υψηλές ποσότητες καφεΐνης; «Το θεωρώ πραγματική πιθανότητα», αναφέρει ο καθηγητής. Αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα, συνεχίστε να απολαμβάνετε τη γεύση, το άρωμα και την προστασία που σας παρέχει ένα φλιτζάνι καφέ, απλά μην παραλείπετε το αντιηλιακό σας. «Εφαρμόστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος και ανθεκτικό στο νερό με SPF 30 ή περισσότερο, και επαναλάβετε την εφαρμογή τουλάχιστον κάθε δυο με τρεις ώρες, ακόμη και σε συννεφιασμένες μέρες ή όταν εργάζεστε σε κλειστούς χώρους», τονίζει ο Dr. Conney. 

THE BEAUTY TEAM