Το Χόλυγουντ εκπέμπει σήμα κινδύνου για το μέλλον των κινηματογράφων

kinimatografos-protzektoras-projector-cinema Fer Gregory
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Martin Scorsese, Christopher Nolan και Sofia Coppola μεταξύ άλλων προειδοποιούν ότι δύσκολα θα επιβιώσουν την πανδημία χωρίς στήριξη.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον χώρο του θεάματος και παρά την επανέναρξη των γυρισμάτων σε πολλές μεγάλες παραγωγές, το μέλλον των κινηματογραφικών αιθουσών παραμένει αβέβαιο. Σε μια ανοιχτή επιστολή προς το αμερικάνικο Κογκρέσο, πολλοί μεγάλοι κινηματογραφιστές ένωσαν τις φωνές τους και ζήτησαν περαιτέρω ενίσχυση των πληττόμενων αιθουσών.

Την επιστολή που απευθύνεται στους ηγέτες των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Chuck Schumer και Mitch McConnell, στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Kevin McCarth και στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Martin Scorsese, Wes Anderson, Sofia Coppola, Christopher Nolan, Jordan Peele, Clint Eastwood, Seth Rogen, Steven Soderbergh, Shawn Levy, Lulu Wang και Adam McKay.

Shutterstock

«Η χώρα μας δεν αντέχει να χάσει την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική αξία που παρέχουν οι κινηματογράφου. Η εμπειρία μιας ταινίας στον κινηματογράφο είναι κεντρική στον αμερικάνικο τρόπο ζωής» αναφέρει η επιστολή, η οποία τονίζει πως η βιομηχανία συντηρεί εκατομμύρια δουλειές, τόσο στην παραγωγή ταινιών, όσο και σε παρακείμενες επιχειρήσεις, όπως στην εστίαση και το λιανεμπόριο.

Το 93% των κινηματογράφων κατέγραψε απώλειες της τάξης του 75% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους – από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο – μετά το ξαφνικό lockdown του περασμένου Μαρτίου. Παρά το γεγονός ότι περίπου οι μισοί κινηματογράφοι λειτουργούν πλέον στην χώρα, τα μεγάλα στούντιο διστάζουν να κυκλοφορήσουν τις μεγάλες παραγωγές, οπότε οι αίθουσες παραμένουν κυρίως άδειες.

Shutterstock / Tyler Olson

Εφόσον συνεχιστεί η κατάσταση, το 69% των μικρομεσαίων κινηματογράφων θα αναγκαστούν να κλείσουν μόνιμα ή να πτωχεύσουν, με αποτέλεσμα το 66% των θέσεων εργασίας στον χώρο των κινηματογράφων να βρίσκονται στον αέρα.