26ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τα Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού

nuxtes-premieras
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες και πολλή προσπάθεια που τις καθιστά αξιομνημόνευτες, ολοκληρώθηκαν οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας σε μια διοργάνωση ιστορική και ενδεικτική του τι μπορείς να καταφέρει κανείς όταν έχει μεράκι μέσα στην πανδημία.

Αναλυτικά τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης έχουν ως εξής:

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας 

  • «Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση» του Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοσέσε | «This Is Not a Burial, It’s a Resurrection» by Lemohang Jeremiah Mosese

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Το βραβείο καλύτερης ταινίας απονέμεται σε μια εντυπωσιακή πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που κατορθώνει να αποκαλύπτει το αόρατο και το ανείπωτο με ποιητική, πολιτική δύναμη. Μια υβριδική μορφή, που ίπταται εν τω μέσω μύθων και θρύλων, ονειρισμού και εθνογραφίας, εξερευνά δυαδικότητες όπως την πνευματική παράδοση έναντι της προόδου, του μοντερνισμού έναντι της φύσης, της αγροτικής κοινότητας έναντι της αστυφιλίας, της ζωής έναντι του θανάτου. Μια καθολικά ανθρώπινη ταινία βασισμένη σε ένα πεδίο που σπάνια κινηματογραφείται, με μια αξέχαστη τελική ερμηνεία από την ηθοποιό Mary Twala».

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία

  • Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών 

«Gagarine» των Φανί Λιατάρ και Ζερεμί Τρουί | «Gagarine» by Fanny Liatard and Jérémy Trouilh

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Αυτό το τολμηρό ντεμπούτο από το γαλλικό δημιουργικό ντουέτο των Fanny Liatard και Jeremy Trouilh μας θυμίζει τον κινηματογράφο των θεαμάτων και πραγματικά κάνει την επίσκεψη στο σινεμά να αξίζει τον κόπο. Συνδυάζοντας την εκτεταμένη επιτόπια και αρχειακή έρευνα με δυνατές ερμηνείες από το νεαρό καστ και μια οπτική αποτύπωση γεμάτη φαντασία, οι σκηνοθέτες ενώνουν τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό με την επιστημονική φαντασία. Στην συγκεκριμένη ταινία, ένα κτήριο μετατρέπεται σε διαστημόπλοιο που μεταφέρει τους εκτοπισμένους χαρακτήρες σε ένα ταξίδι προς αναζήτηση μιας νέα πατρίδας».

  • Βραβείο Σεναρίου 

«Γιοσέπ» του Ζαν-Λουί Μιλεσί | «Josep» by Jean-Louis Milesi

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη χρήση κινουμένων σχεδίων για την εξιστόρηση μιας αμετανόητα ειλικρινούς και αναζωογονητικά περίπλοκης ιστορίας που τοποθετείται στο πρόσφατο παρελθόν. Η αφήγηση της ταινίας αντικατοπτρίζει τόσο την διαγενεακή δυναμική, όσο και μια στοχαστική προσέγγιση της ιστορίας που επιτρέπει στις ηθικές πεποιθήσεις και στις ταυτότητες να αλλάξουν τοποθέτηση. Μια βαθιά ανθρώπινη ταινία για την απανθρωπιά».

  • Ειδική Μνεία 

«Φρονιμίτης» του Μινγκ Λιανγκ | «Wisdom Tooth» by Ming Liang

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής:

«Η ταινία του Λιανγκ Μινγκ συνδυάζει δημιουργικά το θρίλερ με το κοινωνικό μελόδραμα. Σε μια Κίνα πριν από το 2000, μακριά από τα κλισέ, οι δυο χαρακτήρες επιβάλλουν ένα αποσπασματικό παιχνίδι μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας».

** Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

ΜΙΣΕΛ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ, Κριτικό Κινηματογράφου και Διοργανωτή Εκδηλώσεων (Πρόεδρο)
ΠΑΜΕΛΑ ΧΑΤΣΙΝΣΟΝ, Κριτικό και Ιστορικό Κινηματογράφου
ΟΛΙΑ ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΥ, Κινηματογραφική Επιμελήτρια
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΟΥΚΟΒΝΙΚΟΒΑ, Δημιουργό Μικρού Μήκους και Κινηματογραφική Ερευνήτρια
ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΕΡΓΙΟΓΛΟΥ, Ηθοποιό
ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ |
INTERNATIONAL COMPETITION AWARDS

  • Βραβείο Κοινού Fischer 

«Γιοσέπ» του Ορέλ | «Josep» by Aurel

Με τα λόγια του Θανάση Σπυριδώνη, Διευθυντή Marketing της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας:

«H φετινή χρονιά αποτελεί αναμφισβήτητα μία πρόκληση για όλους μας, σε όλους τους τομείς. Η τέχνη ωστόσο, η έμπνευση και η δημιουργία, ευτυχώς βρίσκουν πάντα τρόπο έκφρασης. Έτσι ερχόμαστε στο σήμερα, για να γιορτάσουμε παρέα με την FISCHER, μία από τις σημαντικότερες μορφές τέχνης, τον κινηματογράφο. Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, είναι η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης και ένα από τα λίγα φεστιβάλ που φέτος πραγματοποιήθηκε με φυσική αλλά και online παρουσία, για τους χιλιάδες θεατές και φίλους του».

  • Βραβείο Europa Film Festivals | Europa Film Festivals Award

«Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση» του Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοσέσε | «This Is Not a Burial, It’s a Resurrection» by Lemohang Jeremiah Mosese

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινίασε το Βραβείο EUROPA FILM FESTIVALS του φιλόδοξου Δικτύου Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ το οποίο συνίδρυσε μαζί με άλλα 11 μέλη και στόχο έχει τη συνεργασία και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των αναγνωρισμένων αυτών διοργανώσεων στην Ευρώπη.

STRANGER THAN FICTION- ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

  • Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ | Golden Athena Best Documentary Award

«Ο Μικρός Σαμεντί» της Παλόμα Σέρμον-Ντάι | «Petit Samedi» by Paloma Sermon-Daï

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Μια σκηνοθέτιδα που είναι σε επαφή με την κινηματογραφική της γλώσσα, χρησιμοποιεί την τρυφερότητα του φακού της για να μας αφηγηθεί μια ιστορία με ζεστασιά, χιούμορ και στυλιστικό σφρίγος, προσφέροντας μια τολμηρή οπτική για τον εθισμό και την σημασία της οικογένειας μέσα από μια έντιμη και μετρημένη ματιά. Το Βραβείο Χρυσή Αθηνά για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ απονέμεται στην ταινία “Petit Samedi” της Paloma Sermon-Daï».

  • Ειδική Μνεία | Special Mention

«Με Έναν Ψίθυρο» των Πατρίσια Πέρεζ Φερνάντεζ και Χάιντι Χασάν | «In A Whisper» by Patricia Pérez Fernández and Heidi Hassan

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για μια συγκινητική και ποιητική ταινία συνεργασίας που ξεπερνά χωρικά και χρονικά σύνορα και συνδέει το προσωπικό με το πολιτικό σε ένα αριστουργηματικό μοντάζ, παραμένοντας ταυτόχρονα ένας εσωτερικός στοχασμός σχετικά με την εξορία και την γυναικεία εμπειρία στην ζωή και τον κινηματογράφο, η επιτροπή απονέμει ειδική μνεία στο “Με Έναν Ψίθυρο” των Πατρίσια Πέρεζ Φερνάντεζ και Χάιντι Χασαν».

** Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

ΜΑΝΙ ΜΠΕΝΤΣΕΛΑ, Δημιουργό Ταινιών και Φωτορεπόρτερ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ, Διευθυντή Ethnofest
ΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ, Παραγωγό
ΡΟΧΣΑΡΕ ΓΚΑΕΜ ΜΑΓΚΑΜΙ, Δημιουργό Ντοκιμαντέρ
ΚΛΟΪ ΤΡΕΪΝΕΡ, Διευθύντρια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Open City