Οριστική δικαίωση των Led Zeppelin στα δικαστήρια για το «Stairway to Heaven»

led-zeppelin
ΤΡΙΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε προηγούμενη απόφαση σύμφωνα με την οποία το τραγούδι δεν έχει σχέση με το «Taurus» των Spirit.

Μετά από πολλά χρόνια, η υπόθεση της «πατρότητας» του «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin έφτασε στο οριστικό τέλος του, καθώς τα Ανώτατα Δικαστήρια των ΗΠΑ αρνήθηκαν να εκδικάσουν την υπόθεση λογοκλοπής και επικύρωσαν έτσι την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου από τον περασμένο Μάρτιο και σύμφωνα με την οποία το τραγούδι δεν αποτελεί αντιγραφή του «Taurus» των Spirit.

Ο Randy Wolfe έγραψε και ηχογράφησε το «Taurus» το 1967, ενώ το επόμενο διάστημα οι Spirit είχαν μοιραστεί αρκετές φορές την σκηνή με τους Led Zeppelin, πριν την ηχογράφηση του «Stairway to Heaven». Ο Jimmy Page αργότερα ομολόγησε ότι οι Spirit ενδέχεται να επηρέασαν την δημιουργία του τραγουδιού, όμως ξεκαθάρισε πως οι ισχυρισμοί περί λογοκλοπής ήταν γελοίοι.

Shutterstock / Bruce Alan Bennett

Παρόλα αυτά, οι δικηγόροι της οικογένειας του Wolfe κατέθεσαν μήνυση εναντίον των Led Zeppelin το 2014. Μετά τις καταθέσεις των Page, Robert Plant, μελών των Spirit και άλλους εμπειρογνώμονες, το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των Led Zeppelin το 2016.

Η υπόθεση όμως εκδικάστηκε ξανά, όταν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αντιλήφθηκε ότι δεν έχει δοθεί επαρκής ορισμός της «μουσικής πρωτοτυπίας», ενώ αποφασίστηκε να επιτραπεί στους ενόρκους να ακούσουν το «Taurus» κατά την διάρκειας της νέας ακροαματικής διαδικασίας.

AP/REX/Shutterstock / Rusty Kennedy

Στην δίκη του περασμένου Μαρτίου όμως, οι Led Zeppelin δικαιώθηκαν για άλλη μια φορά και η πλευρά του Wolfe κατέθεσε άλλη μια ένσταση, ζητώντας να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο. Τελικά, όπως αναφέρει το Bloomberg Law, το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να εκδικάσει την υπόθεση, με αποτέλεσμα να ισχύσει η προηγούμενη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και να μπει έτσι ένα οριστικό τέλος.