Σκόρδο: το παρεξηγημένο...

skordo-to-pareksigimeno

ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Διαθέτει ιδιότητες πραγματικά ευεργετικές για τον οργανισμό, όμως πολλοί το αποφεύγουν λόγω γεύσης και κυρίως λόγω έντονης μυρωδιάς! O λόγος για το σκόρδο...

Διαθέτει ιδιότητες πραγματικά ευεργετικές για τον οργανισμό, όμως πολλοί το αποφεύγουν λόγω γεύσης και κυρίως λόγω έντονης μυρωδιάς! Το σκόρδο ωστόσο, αποτελεί ένα από τα δυνατότερα «χαρτιά» της κουζίνας μας.

Οι πραγματικά θαυματουργές ιδιότητές του είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν ως «γιατρικό» που θεράπευε μολύνσεις, ιώσεις και παράσιτα ενώ υπήρξε και η πρώτη «πολυβιταμίνη» της εποχής καθώς στην αρχαιότητα το σκόρδο, χρησιμοποιούνταν και κατά της χρόνιας κόπωσης!

Σήμερα, το σκόρδο έχει «εξοριστεί» από τις περισσότερες κουζίνες. Η χαρακτηριστική μυρωδιά του, ανάγκασε πολλούς να το αποκλείσουν από τα πιάτα τους ακόμη και αν δεν το θεωρούσαν ιδιαίτερα απωθητικό ως προς τη γεύση. Έτσι, ακόμη και οι πατροπαράδοτες πολίτικες ή ελληνικές συνταγές μαγειρικής, που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά, με τα χρόνια, απέκλεισαν εντελώς το σκόρδο και έτσι σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι, που δεν το έχουν συνηθίσει ως γεύση.

Το φυσικό «γιατρικό» της κουζίνας μας

Ωστόσο, οι νέες αποκαλύψεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν, πως το σκόρδο πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο του προς την κουζίνα μας καθώς οι πολύτιμες ουσίες του ωφελούν ιδιαίτερα τον οργανισμό μας.

Αρχικά, το σκόρδο, όντως λειτουργεί ως ένα φυσικό «γιατρικό». Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις, ιώσεις, μικρόβια και βακτήρια. Μέσα στα χρόνια έχει αποδειχθεί, πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν συχνά σκόρδο, δεν ήταν τόσο ευάλωτοι σε εποχικές ιώσεις όσο εκείνοι που το απέφευγαν εντελώς. Πρόκειται για ένα φυσικό «αντιβιοτικό» και κυρίως, όταν καταναλώνεται ωμό.

Ωστόσο, πέρα από την αντιμικροβιακή του δράση, το σκόρδο, λειτουργεί και ως «ασπίδα» της καρδιάς, προστατεύοντάς την από αιφνίδια καρδιακά επεισόδια και μειώνοντας παράλληλα την κακή χοληστερίνη, την πίεση και τα τριγλυκερίδια.

Αλλά, οι μοναδικές ιδιότητές του, δεν σταματούν εδώ. Έχει αποδειχθεί, πως το σκόρδο, χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, έχει και αντικαρκινική δράση καθώς προλαμβάνει ορισμένες μορφές καρκίνου ενώ, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, μειώνει δραστικά την περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων όγκων.

Τέλος, το σκόρδο λειτουργεί ως φυσικό τονωτικό, ενισχύοντας την αντοχή και τη δύναμη ενός καταπονημένου οργανισμού, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει, πως το σκόρδο, όταν εμπεριέχεται ως συστατικό σε κάποιο τρόφιμο, απομακρύνει την πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα;

Το σκόρδο ωφελεί και δεν βλάπτει τον οργανισμό αρκεί η κατανάλωσή του να παραμένει εντός λογικών ορίων. Έτσι, ορισμένοι γιατροί, αποτρέπουν τους ασθενείς τους από την υπερκατανάλωση σκόρδου (ναι, συμβαίνει και αυτό…) καθώς μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με μια σειρά προβλημάτων, όπως οι στομαχικές διαταραχές ή τα δερματικά προβλήματα μια και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που είναι αλλεργικοί στο σκόρδο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως η καθημερινή ενδεδειγμένη ποσότητα είναι περίπου η μία σκελίδα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά χάπια καθώς και το σκόρδο έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, οπότε μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Η θαυματουργή αλισίνη, η χημική εκείνη ένωση, που προκύπτει από την κοπή του σκόρδου σε μικρά κομματάκια με το μάσημα ή με το κόψιμο και που αποτελεί το «θαυματουργό» συστατικό, που όμως αναδίδει την χαρακτηριστική μυρωδιά, ωφελεί σχεδόν τους πάντες αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Τρόποι κατανάλωσης

Όλοι συμφωνούν, πως ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθεί κανείς από τις θαυματουργές ιδιότητες του σκόρδου είναι να το καταναλώσει ωμό. Ωστόσο, λόγω της μυρωδιάς του και εξαιτίας του ότι το σκόρδο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν, που συχνά δεν «κολλάει» ως συστατικό κάποιων συνταγών, πολλοί είναι εκείνοι, που το αποφεύγουν εντελώς. Όμως, και εκείνοι που το προτιμούν μαγειρεμένο χάνουν ένα μεγάλο μέρος των πολύτιμων συστατικών του καθώς η θαυματουργή αλισίνη χάνεται με το μαγείρεμα και έτσι η παρουσία του σκόρδου είναι σχεδόν ανώφελη μέσα στο φαγητό.

Ωστόσο, υπάρχει λύση. Και η λύση δεν είναι άλλη από τα χάπια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και που ενώ έχουν εμπλουτιστεί με όλα τα θρεπτικά συστατικά του σκόρδου, ωστόσο, δεν αναδίδουν την χαρακτηριστική-και συχνά απωθητική-μυρωδιά του...