Δισκοκριτική: «And I'll Scratch Yours» Peter Gabriel

diskokritiki-and-ill-scratch-yours-peter-gabriel

ΤΡΙΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ο βρετανός πρώην ηγέτης των Genesis και μύστης της σύγχρονης world music, Peter Gabriel, έπειτα από το «Scratch My Back» του 2010, στο οποίο διασκεύασε αγαπημένους του μουσικούς και συγκροτήματα, κυκλοφορεί το άλμπουμ «And I'll Scratch Yours», στο οποίο αγαπημένοι του καλλιτέχνες διασκευάζουν δικά του κομμάτια.

Δεν πρόκειται για μια απλή συλλογή αλλά για τραγούδια από την προσωπική καριέρα του Gabriel, με την συμμετοχή τεράστιων καλλιτεχνών. Την εποχή της κυκλοφορίας του «Scratch My Back», ο 63άχρονος Gabriel είχε δηλώσει: «Αντί να κάνω έναν συνηθισμένο δίσκο με διασκευές, σκέφτηκα ότι θα είχε περισσότερη πλάκα να δημιουργήσω ένα νέο είδος άλμπουμ με διασκευές, στο οποίο οι καλλιτέχνες θα επικοινωνούσαν μεταξύ τους ανταλλάσοντας τραγούδια. Διασκευάζεις ένα δικό μου και εγώ ένα δικό σου, εξ ου και ο τίτλος - «Scratch My Back - And I'll Scratch Yours». Παρά το γεγονός πως, στην αρχή, ήλπιζα αυτά τα δύο άλμπουμ να κυκλοφορήσουν την ίδια στιγμή, κατέστη σαφές πως το δεύτερο άλμπουμ με τους διάφορους καλλιτέχνες, θα καθυστερούσε και θα κυκλοφορούσε αργότερα».

Όλοι οι καλλιτέχνες, εκτός από δύο - Neil Young και Radiohead - τραγούδια των οποίων διασκευάστηκαν από τον Gabriel στο άλμπουμ του 2010, συμμετέχουν και στη νέα κυκλοφορία. Το tracklist του δίσκου είναι:

1. David Byrne - «I Don’t Remember»

2. Bon Iver - «Come Talk to Me»

3. Regina Spektor - «Blood of Eden»

4. Stephin Merritt - «Not One of Us»

5. Joseph Arthur -«Shock the Monkey»

6. Randy Newman - «Big Time»

7. Arcade Fire - «Games Without Frontiers»

8. Elbow - «Mercy Street»

9. Brian Eno - «Mother of Violence»

10. Feist - «Don’t Give Up» [ft. Timber Timbre]

11. Lou Reed - «Solsbury Hill»

12. Paul Simon - «Biko»

Οι απουσίες των Young και Radiohead αναπληρώνονται από την Feist και τον Joseph Arthur. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι διασκευές του πρώτου άλμπουμ συνοδεύονταν από ορχήστρα, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο και στο δεύτερο, διαφοροποιώντας το και μετατρέποντάς το σ’ ένα συναρπαστικά διαφορετικό άλμπουμ. Πολλές από τις διασκευές διαφοροποιούνται αρκετά από τις πρωτότυπες εκδοχές, όπως αυτή του Brian Eno, o οποίος δίνει ένα αρκετά φουτουριστικό χρωματισμό στο «Mother Of Violence», όπως και ο Lou Reed στο ιδιαίτερα απολαυστικό «Solsbury Hill».

Ο βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός, που γεννήθηκε στο Chobham του Σάρρεϋ, από την μητέρα του πήρε τις πρώτες μουσικές γνώσεις και από μικρός έμαθε να παίζει κλαρινέτο. Το 1967, με τους συμμαθητές του Tony Banks, Anthony Phillips, Mike Rutherford και Chris Stewart δημιούργησαν τους Genesis. Το 1975, ο Peter Gabriel αντικαταστήθηκε από τον Phil Collins όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από τους Genesis για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Τα τέσσερα πρώτα σόλο άλμπουμ του δεν έχουν τίτλο και απλά φέρουν το όνομά του, αλλάζοντας το λατινικό I, II, III, IV.

Έχει γράψει τη μουσική για την ταινία του Martin Scorsese, «The Last Temptation of Christ» (1988) (από το βιβλίο «Ο Τελευταίος Πειρασμός» του Νίκου Καζαντζάκη, 1953) και κέρδισε το πρώτο του βραβείο Grammy, το «Best New Age Performance». Έως και σήμερα έχει κερδίσει έξι Grammy, ενώ το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Polar Music Prize.

Ο Peter Gabriel έχει προσφέρει, επίσης, σπουδαίο έργο στην παγκόσμια μουσική και είναι κινητήριος δύναμη του WOMAD (World of Music, Arts and Dance).

Το «And I'll Scratch Yours» απευθύνεται κυρίως στους συλλέκτες και τους οπαδούς του Peter Gabriel και σίγουρα θα βρει την ανταπόκριση που του αξίζει. Έπειτα από αυτά τα δύο άλμπουμ, ο αγαπημένος βρετανός καλλιτέχνης κλείνει ένα κύκλο που δείχνει ότι είχε ανάγκη να παρουσιάσει. Δείχνοντας ότι είναι ακόμα ενεργός, αφήνει υποσχέσεις για το επόμενο καλλιτεχνικό του βήμα.

Καλλιτέχνης: Peter Gabriel

Album: «And I'll Scratch Yours»

Record Label: Real World Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης