Εξάρχεια: η ασυμβίβαστη πιάτσα...εκτός πλατείας

eksarxeia-i-asumbibasti-piatsaektos-plateias-asumbibasti-piatsaektos-plateias

Blackbird

ΤΡΙΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Τα Εξάρχεια είναι η αιώνια αγαπημένη γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, για όσους …βράζει το αίμα τους από ενέργεια, διάθεση και «καλή» αλητεία. Σίγουρα παρεξηγημένα, τα Εξάρχεια έχουν κάτι που σε «μαγνητίζει» και δύσκολα τα απαρνιέσαι.

Με μικρά, χωμένα σε κάθε στενό μπαράκια αλλά και την κλασική πιάτσα της πλατείας και της Μεσολογγίου, όπου μπορείτε να απολαύσετε καφέ και ποτό, όποια ώρα θέλετε, η πιο αμφισβητούμενη περιοχή της Αθήνας μας καλωσορίζει.

Το (σχεδόν) τριεθνές της Μεσολογγίου

«Του Χασάν»: ο πρώτος διδάξας

Πρωτεργάτης της πιάτσας στη Μεσολογγίου ήταν ο «Χασάν», το καφενείο στην αρχή του πλακόστρωτου, που αν και υπό άλλη διοίκηση πλέον και ανακαινισμένο, κρατά γερά χρόνια τώρα. Οι άνετες συζητήσεις και το «καφεδάκι» όπως ακριβώς το αντιλαμβάνεται ο καθένας είναι πλέον θεσμός, λίγο πριν κατηφορίσεις...downtown.

Πληροφορίες: Μεσολογγίου 2.

«Μπίλια», το νέο hot spot

Καφές, ποτό αλλά και πολύ καλό τσίπουρο (με περίτεχνους μεζέδες, προτιμήστε γαύρο παστό αν σας ρωτήσουν) αλλά κυρίως ευχάριστη διάθεση από το προσωπικό, το γωνιακό καφενείο του «Μπίλια» (παρατσούκλι του ιδιοκτήτη) θα σας κερδίσει αβίαστα. Αν και είναι από τις τελευταίες αφίξεις στην πιάτσα της Μεσολογγίου (έχουν ανοίξει άλλα 2-3 μετά από αυτό), το καφενείο του Μπίλια έχει καταφέρει να κερδίσει τη δική του μερίδα πελατών, οι οποίοι δεν αφήνουν τραπεζάκι για τραπεζάκι ελεύθερο. Φυσικά, η «περετζάδα» του κόσμου κάθε ηλικίας, που ανεβοκατεβαίνει αδιάκοπα το πλακόστρωτο μέρα –νύχτα συμπληρώνει το χαλαρό σκηνικό. Πληροφορίες: Κωλέττη 7 και Μεσολογγίου, www.facebook.com/groups/189240131489/?ref=ts&fref=ts .

Cusco ή Πωλείται; Ιδού η απορία

Κατηφορίζοντας τη Μεσολογγίου έρχεται το δίλημμα: Cusco ή Πωλείται «Booze n' Coffee» ( ή απλά Πωλείται για τους θαμώνες); Αντικριστά, με τους δικούς τους πελάτες το καθένα, το Cusco και το Πωλείται είναι δύο συνοικιακά μαγαζιά με βλέψεις για…μεγάλη ζωή. Με απλά λόγια, νυχτερινές αποδράσεις στο κέντρο με μπύρα (πολλή μπύρα).

Cusco: Το «κέντρο» των Ίνκας του Περού (αυτό σημαίνει Cusco στη γλώσσα των Ίνκας) είναι πολύχρωμο all day cafe bar, με μία πιο έθνικ ατμόσφαιρα και αν και είναι αρκετά μικρό σε διαστάσεις μπορεί να σας «σκλαβώσει» με την ενέργειά του.

Πληροφορίες: Κωλέττη 8 και Μεσολογγίου, 210 3825551

Πωλείται: με ροκ κουλτούρα, αυθεντική διάθεση και μουσικές αναζητήσεις από jazz μέχρι ροκ (και όχι μόνο) το Πωλείται τιμά το όνομά του. Αντικριστά από το καφενείο του Μπίλια και το Cusco, συμπληρώνει το σχεδόν …τριεθνές της Μεσολογγίου.

Πληροφορίες: Κωλέττη 9 και Μεσολογγίου, https://www.facebook.com/Poleitaiexarchia, Πωλείται Booze n' Coffee.

Playhouse: το παιχνιδάδικο

Δύο φίλες και ένας φίλος έκαναν μόδα το παιχνίδι. Η Ρηνιώ και η Ευδοκία μπήκαν στο παιχνίδι το 2000 και ο Δημήτρης το 2002, μετατρέποντας την «Θηλυκή Εταιρία» σε «Φιλική Εταιρία». Κάπως έτσι ξεκίνησε το πρώτο Playhouse, ένα καφέ για όσους λατρεύουν τα επιτραπέζια παιχνίδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, το Playhouse αποτελείται από 8 παιχνιδοκαφέ σε όλη την Ελλάδα: Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Γιάννενα, Καβάλα.

Πολλοί θαμώνες των Εξαρχείων όμως, ξένισαν όταν πρωτοάνοιξε το «Playhouse» στη Βαλτετσίου. Βλέπετε ήταν πολύ …πολύχρωμο γα την εξαρχιώτικη ιδιοσυγκρασία. Μία αναγνωριστική επίσκεψη αρκούσε για να πείσει και τους πιο δύσπιστους.

Απόλυτα νεανικός χώρος (μέχρι σημείο παρεξηγήσεως μάλιστα), καθαρό και άνετο στέκι για να απολαύσουν όλοι όσοι έχουν παιχνιδιάρικη διάθεση τον καφέ τους, παίζοντας...μονόπολη, trivial και όποιο άλλο παιχνίδι βάλει ο νους τους. Και αν δεν καταλαβαίνετε τους κανόνες του παιχνιδιού, μη διστάσετε να ρωτήσετε…οι ειδήμονες περιμένουν να σας μυήσουν στα μυστικά των επιτραπέζιων.

Πληροφορίες: Βαλτετσίου 49, Εξάρχεια, 210 3821200, www.playhouse.gr.

Καφενείο στη Ναυαρίνου: κλασική αξία

Οι θαμώνες το λένε «Γιλμάζ» από τον ιδιοκτήτη του, οι …νεότεροι το γνωρίζουν ως το «Καφενείο στη Ναυαρίνου». Απέναντι από το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο στη Ναυαρίνου, βρίσκεται μάλλον ο πιο άνετος, χαλαρός και απλός χώρος για καφέ και μπύρα (κυρίως μπύρα). Συζητήσεις με τα διπλανά τραπέζια, μουσική από Βαμβακάρη (που ζητούν επίμονα οι θαμώνες) μέχρι Αρμένικα και punk, με το χαρακτηριστικό καρτοτηλέφωνο πίσω από το μπαρ (ναι, τελικά κυκλοφορούν και άνθρωποι χωρίς κινητό), το καφενείο του Γιλμάζ είναι απλά ένα λατρεμένο στέκι.

Λίγο η φτηνή μπύρα, λίγο η χαλαρή διάθεση και κυρίως ο κόσμος του, που έχει πάντα όρεξη για συζητήσεις από πολιτικά και αθλητικά, μέχρι τέχνες και πολιτισμό (άντε και λίγο φλερτ για να σπάει η μονοτονία), η γωνιά αυτή των Εξαρχείων, λίγο πριν τη Χαριλάου Τρικούπη, ενδείκνυται για μία στάση πριν τη μεγάλη βραδιά.

Πληροφορίες: Ναυαρίνου15.

Για γερά ποτήρια

Οι επιλογές πολλές. Θέλετε να χορέψετε, να καθίσετε ή να σταθείτε, τα Εξάρχεια έχουν ποικιλία σε άρωμα, χρώμα, μουσική. Από μικρά μπαράκια μέχρι συναυλιακούς χώρους, η επιλογή δική σας.

An Club: Για τύπους συναυλιακούς

Οι 'Ελληνες thrashers Hostage σε εκπληκτικές ερμηνείες στο Defcon Festival

Το An Club στη Σολωμού, αποτελεί έναν από τους λίγους εναπομείναντες χώρους, όπου μπορείτε να απολαύσετε αγαπημένες ελληνικές και ξένες μπάντες. Με φεστιβαλικές διοργανώσεις (αν και δεν είναι τόσο μεγάλο σε χωρητικότητα) το An είναι αγαπημένος χώρος για μπύρα μετά live μουσικής.

Πληροφορίες: www.anclub.gr , Σολωμού 13-15, τηλ. 210 330 5056.

Μαύρος Γάτος: η εναλλακτική διασκέδαση

Η πιο «κοκτέιλ» πλευρά των Εξαρχείων ανήκει δικαιωματικά στον «Μαύρο Γάτο». Το café bar που κατάφερε να κάνει τα cocktail, τη jazz και τα blues να εισβάλλουν στα πάλαι ποτέ αδιαπραγμάτευτα ροκ Εξάρχεια. Αν και οι τιμές του είναι λίγο τσιμπημένες, αξίζει της προσοχής όλων. Εξάλλου, η διαφορετικότητα και η ελευθερία είναι το trademark της περιοχής.

Πληροφορίες: Κωλέττη 42, www.facebook.com/MavrosGatosBluesBar , τηλ. 210 380 0518.

Blackbird μέχρι πρωίας

Το Blackbird μετρά κάποια χρόνια ύπαρξης και ενεργής δράσης στα απομακρυσμένα, πλακόστρωτα στενά των…κάτω Εξαρχείων (τα όρια, αν περάσει κάποιος τη Σόλωνος). Ωστόσο, αποτελεί πλέον must στέκι ειδικά για Παρασκευή και Σάββατο βράδυ. Οι εναλλαγές στη μουσική, όπου μπορείτε να ακούσετε από Backstreet Boys και McHammer μέχρι QOTSA και System of a Down, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κακή αίσθηση σε αρκετούς. Αλλά με έναν περίεργα μαγευτικό τρόπο στο Blackbird, ταιριάζει απόλυτα. Και αν δε σας ικανοποιεί η μουσική απλά ζητήστε το τραγούδι που θέλετε από τον dj.

Όταν το επισκεφτείτε, δώστε ιδιαίτερη σημασία στο συγκλονιστικό graffiti, που βρίσκεται απέναντι από την τζαμαρία στην πλευρά της στοάς, με τις εκπληκτικές φιγούρες της Amy Winehouse, του Jimmy Hendrix και άλλων αγαπημένων μουσικών (η δημιουργία ανήκει σε κάποιον μεξικανό street artist). Τα graffiti βέβαια φτάνουν μέχρι τις πόρτες της…τουαλέτας και είναι όλα τους ένα προς ένα, απλά... τέχνη. Και να θυμάστε ότι αν καταφέρετε να σταθείτε κάπου (λόγω πολυκοσμίας) η ατμόσφαιρα είναι τέτοια που δύσκολα θα φύγετε πριν να βγει…ο ήλιος.

Υ.Γ. Aν πάτε στο Blackbird πρωινές ή απογευματινές ώρες, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον καφέ σας με ειδικά σχέδια στον αφρό. Από λουλούδια μέχρι καρδούλες και ευφάνταστα γεωμετρικά σχήματα, πιστέψτε με, δε θα σας κάνει η καρδιά να τον χαλάσετε.

Πληροφορίες: Κλεισόβης 5, τηλ. 210-3300557, www.facebook.com/pages/Blackbird-cafe-bar/457063324374518 .

Σπίρτο: για ιδιαίτερα events

Κλείνει περίπου μία δεκαετία (μπορεί και λιγότερο) από εκείνον τον Απρίλιο (όρκο δεν παίρνω) που άνοιξε ένα καινούριο στέκι στη Τζαβέλλα. Μάλιστα είναι το μοναδικό, σε εκείνο το σημείο λίγο πριν τη Μεσολογγίου. Μπύρα, κρασί, τσίπουρο με σπιτικούς και φρέσκους μεζέδες (από ποικιλία άλλο τίποτα), με μουσική για όλα τα γούστα, το Σπίρτο περνά στη νέα του φάση.

Απογεύματα Κυριακής με κρητική μουσική για τσικουδιά με την παρέα (όχι κάθε Κυριακή, αλλά όλοι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε όνειρα), ξεφαντώματα στα πάρτι τις Παρασκευές και τα Σάββατα (με ψαγμένους dj) αλλά και happy hour Δευτέρα - Τρίτη - Τετάρτη από τις 17:00 μέχρι τις 20:00, μιας και έχει χειμωνιάσει πια, το Σπίρτο έχει …ανάψει για τα καλά.

Πληροφορίες: Τζαβέλλα 9-13, www.facebook.com/SpirtoExarcheia?fref=ts , τηλ. 210 330 3611.

Σόφη Ζιώγου

[email protected]