John Lennon: «Δεν υπήρχε λόγος για τους Beatles να ξαναπαίξουν μαζί»

the-beatles
ΤΡΙΤΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ο πρώην frontman των «Σκαθαριών» είχε ξεκαθαρίσει την απόλυτη αντίθεση του στο ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επανένωσης.

Η γεμάτη διαφωνίες και εντάσεις διάλυση των Beatles το 1970 αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα της εποχής, βάζοντας ένα απότομο τέλος σε ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα όλων εποχών. Τα τέσσερα μέλη πήραν ο καθένας τον δρόμο του, όμως μετά τον θάνατο του John Lennon το 1980, πολλοί οπαδοί των «Σκαθαριών» δεν μπορούν παρά να αναρωτηθούν εάν θα υπήρχε ποτέ πιθανότητα να ξαναβρεθούν όλοι μαζί.

Σύμφωνα όμως με μια σπάνια συνέντευξη που έδωσε ο John Lennon στην Daily Express το 1971, ο πρώην frontman των Beatles δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να συνεργαστεί ξανά με τους Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr, ενώ παράλληλα μίλησε το πόσο καλό τους έκανε τελικά η διάλυση.

«Δεν υπάρχει λόγος για να ξαναπαίξουμε μαζί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Lennon, συμπληρώνοντας πως η διάλυση των Beatles τον χαροποίησε επειδή επέτρεψε σε όλα τα μέλη να διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες – πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Harrison, ο οποίος κυκλοφόρησε το τριπλό «All Things Must Pass» το 1970 και που θεωρείται ως μια από τις πιο ποιοτικές solo δουλειές από μέλος των Beatles.

«Ακούστε τη μουσική. Θα είχε ανθίσει έτσι ο George εάν είχαμε συνεχίσει με το συγκρότημα; Δεν υπήρχε περίπτωση, δεν υπήρχε χώρος. Είναι σαφώς πολύ καλύτερη μουσική επειδή δεν καταπιεζόμαστε. Στους Beatles, όταν είχαμε φτάσει στο ζενίθ μας, περιορίζαμε ο ένας τον άλλο» τόνισε ο Lennon.

johnlennon.com

Σχετικά με το πώς οι Beatles περιόριζαν το ταλέντο των τεσσάρων μελών, ο Lennon εκτίμησε πως η πίεση που ένιωθαν για να συμμορφωθούν «σε ένα είδους φορμάτ» είχε αντίκτυπο «στην ικανότητα μας να γράφουμε και να ερμηνεύουμε», ενώ σχολίασε πως δεν ήθελε να τραγουδά κλασικές επιτυχίες όπως το «She Loves You» στα 30 του – όταν και συμπτωματικά οι Beatles διαλύθηκαν.