Πώς ένα τηλεοπτικό ριάλιτι άλλαξε την έννοια της ομορφιάς για πάντα

pos-ena-tileoptiko-rialiti-allakse-tin-ennoia-tis-omorfias-gia-panta
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Κορυφαίοι επιστήμονες της αισθητικής δερματολογίας και της πλαστικής χειρουργικής, αναλύουν το Kardashians Effect.

Ακόμη και εάν έχετε ελάχιστα παρακολουθήσει τη ζωή της οικογένειας Kardashian μέσα από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν μπορείτε να αρνηθείτε την επιρροή τους στην σύγχρονη πλαστική χειρουργική και την αισθητική. Θα ήταν η Kim Kardashian West τόσο διάσημη χωρίς τους υπερβολικά έντονους γοφούς της; Θα ξέρατε τι είναι το «Vampire Facial», το «Brazilian Butt Lift» ή ότι το μητρικό γάλα θεραπεύει την ψωρίαση
Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικογένεια Kardashian-Jenner έχει σφοδρή και διαρκή επίδραση στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις καλλυντικές θεραπείες. Και σήμερα πλέον, καθώς το δημοφιλές τηλεοπτικό ριάλιτι «Keeping Up with the Kardashians» πλησιάζει στο τέλος της τελευταίας του σεζόν έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια (!), οι επιστήμονες εξετάζουν το Kardashian Effect στο αισθητικό πεδίο και πώς επηρέασαν δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς σε όλο τον κόσμο.

- Ένας γνωστός πλαστικός χειρουργός του Beverly Hills, ο Dr. Andrew Ordon (ο οποίος ήταν ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος του ριάλιτι επί σειρά ετών), λέει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Kardashians έχουν επηρεάσει δραστικά τις τάσεις των καλλυντικών θεραπειών τα τελευταία χρόνια, είτε μιλάμε για προϊόντα καλλωπισμού και περιποίησης δέρματος, είτε για πληρωτικά υλικά και ενέσιμες επεμβάσεις. Και, ναι, οι Kardashians οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση τις θεραπείες ομορφιάς, από γυναίκες που μπορεί να βρίσκονται και στο πιο απομακρυσμένο χωριό του πλανήτη». 

  - «Σίγουρα έχει αυξηθεί η συνειδητοποίηση του τηλεοπτικού κοινού γύρω από τη δουλειά που κάνουμε προς όφελος της γυναικείας ομορφιάς», προσθέτει ο πλαστικός χειρουργός Dr. Eric Mariotti, με έδρα την Καλιφόρνια, «...αλλά ταυτόχρονα, οι Kardashians οδήγησαν εκατομμύρια γυναίκες να αναζητήσουν θεραπείες που αύξαναν τις προσδοκίες τους πέρα από αυτό που θεωρείται ρεαλιστικό».

- Το ίδιο διχασμένος με την επιρροή του συγκεκριμένου ριάλιτι είναι και ένας άλλος καταξιωμένος πλαστικός χειρουργός της Βοστώνης, ο Dr. Min S. Ahn: «Από τη μία πλευρά, οι γυναίκες έγιναν πιο ανοιχτές σχετικά με την αισθητική χειρουργική και τις ενέσιμες θεραπείες, ωστόσο, η επιθυμία τους να θέλουν να μοιάσουν με τις  Kardashians δημιούργησε ένα πελώριο ψυχολογικό πρόβλημα σε αυτές τις ασθενείς, επειδή απλά, θέλησαν να φτάσουν στα άκρα. Αλλά απ’ την άλλη, μια συγκεκριμένη θεραπεία που έγινε γνωστή για πρώτη φορά μέσα από το ριάλιτι ως “Vampire Facial”, οδήγησε αυτή την αποτελεσματική τεχνική -Platelet Rich Plasma (PRP)- να γίνει η πιο δημοφιλής θεραπεία αναγέννησης του δέρματος, κατά την οποία οι εξειδικευμένοι γιατροί χρησιμοποιούν πλάσμα και ενεργοποιημένα αιμοπετάλια από το ίδιο το άτομο». Το 2013, όταν η Kardashian-West μοιράστηκε το «Vampire Facial» της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε τεράστιο viral. Εκείνη την εποχή, η θεραπεία φαινόταν τόσο πολύ απόκοσμη, ανέφικτη έως και τρομακτική, όμως σήμερα, η PRP αποτελεί μια από τις πιο προσιτές καλλυντικές θεραπείες σε κάθε γωνιά του κόσμου. 

- Η Dr. Marianna Blyumin-Karasik, διακεκριμένη δερματολόγος με έδρα τη Φλόριντα, λέει: «Οι Kardashians όχι μόνο έχουν προκαλέσει ραγδαία αύξηση πωλήσεων τον κλάδο των καλλυντικών γενικότερα και των αισθητικών θεραπειών ειδικότερα, αλλά επιπρόσθετα κατάργησαν πολλά ταμπού και έδωσαν μεγαλύτερη οικειότητα και άνεση στην επαφή μεταξύ ενός δερματολόγου ή πλαστικού χειρουργού σχετικά με όλες τις θεραπείες που αφορούν στην αυξητική χειλιών, στήθους και γλουτών. Φυσικά, εκείνος που θα αποφασίσει εντέλει ποιες είναι οι προσωπικές και ρεαλιστικές ανάγκες για να οδηγηθεί μια γυναίκα με ασφάλεια σε τόσο δραστικές θεραπείες, είναι μόνο ένας έμπειρος ειδικός, ο οποίος οφείλει να παίξει και έναν άτυπο ρόλο ψυχαναλυτή», λέει η Dr. Blyumin-Karasik, προσθέτοντας: «Μόνο με μια τέτοια προσέγγιση μπορεί μια γυναίκα να “κληρονομήσει” την επιρροή των Kardashians με τον πιο σωστό τρόπο». 

THE BEAUTY TEAM