Μια νέα ταινία διερευνά τη σχέση της Gabrielle Chanel με τη λογοτεχνία

mia-nea-tainia-diereuna-ti-sxesi-tis-gabrielle-chanel-me-ti-logotexnia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Από τα μυθιστορήματα που καταβρόχθιζε ως παιδί, έως τις φιλίες της με θρύλους της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Από μικρό κορίτσι, η Gabrielle «Coco» Chanel ονειρευόταν να γίνει η ίδια ηρωίδα των μυθιστορημάτων που διάβαζε μετά μανίας, αλλά το μικρόβιο της λογοτεχνίας δεν βγήκε από μέσα της ούτε όταν μεγάλωσε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας της στη μόδα, η λογοτεχνία συνέχισε να διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημιουργικότητας και της ταυτότητάς της -είτε μέσω των υπέροχων κειμένων που αντάλλασσε με τον μεγάλο της έρωτα, Boy Capel, είτε μέσω φιλικών συναντήσεων και τιμητικών εκδηλώσεων που διοργάνωνε η ίδια για τους της για το έργο των φίλων της, συμπεριλαμβανομένων των Jean Cocteau, Collette και Paul Morand. 

H Chanel ρουφούσε όλα τα βιβλία των συγγραφέων που θαύμαζε, με βασικό σκοπό να αντλήσει εσωτερική δύναμη και να τροφοδοτήσει τη φαντασία της. Ήταν τόση η λατρεία της για όλα αυτά τα λογοτεχνικά αριστουργήματα που διάβαζε στον κήπο των σπιτιών της -στο La Pausa, στο Ritz, ή στο Rue Cambon- ώστε τα τοποθετούσε σε μια αρμονική σειρά ανάλογα με το χρώμα του εξωφύλλου τους δημιουργώντας μια ενιαία παλέτα από καστανό, μπεζ, μαύρο, κόκκινο και χρυσό, γεμίζοντας τα δωμάτια του σπιτιού της με αυτά -σαν έργα τέχνης.

  Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι μια τόσο αδηφάγα αναγνώστρια αρνήθηκε να γράψει τη δική της βιογραφία, προτιμώντας να περιορίζεται σε μικρά μινιμαλιστικά αποφθέγματα πάνω στο στυλ και την κομψότητα. Από το θάνατό της, τον Ιανουάριο του 1971, περισσότερα από 150 έργα μυθοπλασίας, βιογραφίες και βιβλία τέχνης έχουν αφιερωθεί στην Gabrielle Bonheur «Coco» Chanel, μεταφρασμένα σε κάθε γλώσσα.

Αυτά και άλλα πολλά, στη νέα ταινία μικρού μήκους με τίτλο Gabrielle Chanel and Literature, που αποτελεί το 30ο επεισόδιο της σειράς Inside Chanel, μιας συλλογής ταινιών που εξερευνούν την ιστορία και την κληρονομιά του πολυτελούς οίκου μόδας και τις βασικές προσωπικότητες που σχετίζονται με αυτήν -από τη σχέση της Gabrielle Chanel με το χορό, τις τέχνες και τον κινηματογράφο, έως την αγάπη της Marilyn Monroe για το άρωμα Chanel No 5,  ή το νόημα πίσω από τις θρυλικές δημιουργίες της που άλλαξαν για πάντα τη μόδα. 

THE BEAUTY TEAM