Νέα προειδοποιητικά μηνύματα της Disney για ρατσιστικά στερεότυπα σε παλιές ταινίες της

peter-pan
ΤΡΙΤΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Πριν από την προβολή ταινιών όπως «Αλαντίν», «Ντάμπο» και «Πίτερ Παν» θα υπάρχει ένα ειδικό μήνυμα για το προβληματικό υλικό.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση για την απεικόνιση ρατσιστικών και σεξιστικών στερεοτύπων σε παλαιότερες ταινίες και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για παρεμβάσεις και ενημέρωση επί του ζητήματος. Η Disney αποφάσισε να προσθέσει νέα προειδοποιητικά μηνύματα πριν την προβολή πολλών παλαιότερων ταινιών της αναφορικά με τις «ξεπερασμένων πολιτιστικών» απεικονίσεων σε πολλές ταινίες της.

Στην λίστα των ταινιών με την νέα προειδοποιητική σήμανση περιλαμβάνονται αρκετές κλασικές animated παραγωγές, όπως τα «Ντάμπο», «Πίτερ Παν», «Το βιβλίο της ζούγκλας» και «Αριστόγατες», αλλά και πιο πρόσφατες ταινίες όπως το «Αλαντίν» του 1992. Η νέα σήμανση 12 δευτερολέπτων δεν μπορεί να παρακαμφθεί και ενημερώνει τον θεατή για τις «αρνητικές απεικονίσεις» και «την κακομεταχείριση ανθρώπων ή πολιτισμών».

Disney

«Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να αφαιρέσουμε αυτό το υλικό, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, να μάθουμε από αυτό και να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για να δημιουργήσουμε ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον μαζί» τονίζει η σήμανση της Disney, η οποία παραπέμπει τους θεατές στην σελίδα Stories Matter για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

Μέχρι πρότινος, οι σχετικές επισημάνσεις της Disney ήταν πιο γενικές και αφορούσαν μια μικρότερη γκάμα παραγωγών. Πλέον όμως το χολιγουντιανό στούντιο έχει αρχίσει να παίρνει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες αναγνωρίζοντας τον ρόλο του στην διαιώνιση ρατσιστικών στερεοτύπων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το μιούζικαλ «Το τραγούδι του Νότου» από το 1946 δεν είναι διαθέσιμο στο Disney+ λόγω των πολλών ρατσιστικών στερεοτύπως της.