Πάμε μια διαδικτυακή βόλτα στους πιο ιστορικούς δρόμους του κόσμου;

kioto-iaponia-anoiksi
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Κάποιοι είναι διάσημοι για την ιστορική τους σημασία, άλλοι για την αρχιτεκτονική και την αισθητική τους. Κι όσο κι αν η παδημία μπορεί να τους έχει ερημώσει στην παρούσα φάση, παραμένουν από αυτούς που θέλεις να τους περπατήσεις μια φορά στη ζωή σου -πραγματικά ή εικονικά.

Το Μονοπάτι του Φιλόσοφου, Κιότο, Ιαπωνία
Γνωστό και ως Tetsugaku no michi στα ιαπωνικά, το μονοπάτι του Φιλοσόφου είναι ένα στενό πέτρινο μονοπάτι που ακολουθεί τη ροή του καναλιού στην ιστορική περιοχή Higashiyama του Κιότο. Παρ’ όλο που το μεγαλύτερο μέρος του έτους αποτελεί μια ευχάριστη βόλτα, την άνοιξη που είναι η εποχή των κερασιών και ανθίζουν τα δέντρα, μεταμορφώνεται σε ένα από τα κορυφαία σημεία της Ιαπωνίας για να δει κανείς τις περίφημες ανθισμένες κερασιές.

Λεωφόρος Ηλύσιων Πεδίων, Παρίσι
Γνωστή και ως Champs- Élysées, η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων δέχεται περίπου 300 χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, για βόλτα στα μαγαζιά –εκεί έχουν τα καταστήματά τους μερικοί από τους πιο exclusive designers- αλλά και για φωτογραφίες στα δύο μοναδικά αξιοθέατα που συνδέει, την Place de la Concorde και την Αψίδα του Θριάμβου. Η Champs- Élysées έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και χαρακτηριστικό της είναι τα δέντρα και στις δυο πλευρές. Εκεί επίσης βρίσκεται και το διάσημο ζαχαροπλαστείο από το 1862, Ladurée patisserie.

Bourbon Street, Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ
Ο συγκεκριμένος δρόμος στη Νέα Ορλεάνη έχει γίνει συνώνυμο με την διασκέδαση της πόλης, με έντονα φώτα, μουσική και τα μπαλκόνια από σφυρήλατο σίδερο να χαρακτηρίζουν την περιοχή. Εκτείνεται σε 13 τετράγωνα στο στη γαλλική συνοικία και παρ’ όλο που οι περισσότεροι νομίζουν ότι έχει ονομαστεί έτσι από το αγαπημένο ποτό της Αμερικής, στην πραγματικότητα πρόκειται για τιμητική διάκριση στον οίκο των Βουρβόνων, μια γαλλική δυναστεία. Το σχέδιο της πόλης από το 1721 ανήκει στον μηχανικό Adrien de Pauger, όταν ακόμη η Λουιζιάνα ήταν σε γαλλική κυριαρχία.

Abbey Road, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Κάμντεν του βόρειου Λονδίνου, ο Abbey Road δεν μοιάζει με κανέναν άλλο δρόμο. Ήταν ακριβώς εκεί, όταν στις 8 Αυγούστου 1960 στις 11.35 π.μ., οι Beatles και ο φωτογράφος Iain Macmillan είχαν μόλις 10 λεπτά για να δημιουργήσουν τη θρυλική εικόνα με το συγκρότημα να περνά τον δρόμο. Ο Macmillan τράβηξε έξι φωτογραφίες, μια εκ των οποίων έγινε εξώφυλλο στο ομώνυμο άλμπουμ (Abbey Road) του 1969, αποτίοντας φόρο τιμής στα Abbey Road Studios όπου ηχογραφήθηκε το άλμπουμ.

Jinli, Chengdu, Κίνα
Με ιστορία που φτάνει μέχρι την Δυναστεία Qin (221-206 π.Χ.), ο δρόμος Jinli αποτελούσε προορισμό για εμπόρους και ταξιδιώτες για αιώνες. Άνοιξε το 2004 για τους τουρίστες και πλέον είναι πεζόδρομος που προσφέρει μια ιδιαίτερη ματιά στο παρελθόν. Τα μαγαζιά που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου και μετρούν πολλά χρόνια ζωής, πωλούν τα πάντα, από παραδοσιακές χειροτεχνίες μέχρι εργαλεία καλλιγραφίας. Εκεί βρίσκονται και πολλά street-food μαγαζιά που πωλούν τα κλασικά Chengdu σνακ όπως dumpling, νουντλς κ.λπ.

Times Square, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Μια από τις κορυφαίες τουριστικές ατραξιόν της Νέας Υόρκης είναι η Times Square, εκεί όπου το Broadway διασταυρώνεται με την 7η και 45η Λεωφόρο. Τεράστιες οθόνες, φώτα που αναβοσβήνουν, πινακίδες νέον, όλα μαζί φωτίζουν τον δρόμο τη νύχτα, αν και παρά το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν ήταν πάντα έτσι ακριβώς. Τον 19ο αιώνα η περιοχή ήταν το κέντρο της βιομηχανίας των κάρων της Νέας Υόρκης, μέχρι να εμφανιστεί η πρώτη ηλεκτρονική διαφήμιση το 1904, μόλις 3 εβδομάδες αφότου η περιοχή ονομάστηκε Times Square.  

Δρόμος Lombard, Σαν Φρανσίσκο, Η.Π.Α.
Ο δρόμος Lombard στο Σαν Φρανσίσκο, είναι ένας όμορφος καταπράσινος δρόμος, από τους πιο… «στριφογυριστούς» που υπάρχουν στον κόσμο. Σχεδιάστηκε έτσι με σκοπό να μειώσει την φυσική -27%- κλίση του δρόμου, η οποία ήταν πολύ απότομη για τα αυτοκίνητα. Το μικρό τμήμα που κατεβαίνει το λόφο είναι γεμάτο φουρκέτες, καθιστώντας δύσκολη την οδήγησή του -ειδικά μετά το φαγητό- αλλά παρ’ όλ’ αυτά χαρίζει ένα πολύ όμορφο θέαμα σε όποιον τον διασχίσει. Γι’ αυτό άλλωστε περνούν από τον δρόμο αυτό πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.