Το Καζακστάν «αποδέχτηκε» τον Μπόρατ

borat
ΤΡΙΤΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η ατάκα «very nice» του φανταστικού δημοσιογράφου του Sacha Baron Cohen υιοθετήθηκε για την τουριστική καμπάνια της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε η νέα ταινία με τον Μπόρατ του Sacha Baron Cohen και ήδη έχει προκαλέσει αναστάτωση στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, λόγω μιας σκηνής με τον Rudolph Giuliani. Παράλληλα όμως με τις αντιδράσεις στην Αμερική, έγινε γνωστό πως το Καζακστάν υιοθέτησε και επίσημα μια από τις πιο γνωστές ατάκες του εκκεντρικού δημοσιογράφου, το «very nice!».

Η απόφαση αν μη τι άλλο προκάλεσε έκπληξη, αφού οι αρχές της χώρας είχαν απαγορεύσει την πρώτη ταινία του 2006, θεωρώντας πως η καρικατούρα του Βρετανού ηθοποιού ήταν ιδιαίτερα προσβλητική. Όπως φαίνεται όμως οι αρχές «μαλάκωσαν» και αντιλήφθηκαν πως θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την δημοσιότητα που τους προσέφερε ο Μπόρατ, για να τονώσουν τον τομέα του τουρισμού.

«Στην εποχή του κορωνοϊού, όταν οι δαπάνες για τον τουρισμό έχουν παγώσει, ήταν καλό που η χώρα αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης. Όχι με τον καλύτερο τρόπο, αλλά είναι καλό να είμαστε εκεί έξω. Θα μας άρεσε να δουλέψουμε με τον Cohen, ή ακόμα και να γυρίσει μια ταινία εδώ» δήλωσε στους New York Times ο αντιπρόεδρος του αρμόδιου συμβουλίου για τον τουρισμό, Kairiat Sadvakassov.

Όταν έμαθε για την αλλαγή στάσης του Καζακστάν σε σχέση με τον Μπόρατ, ο Cohen σχολίασε πως η ταινία «είναι μια κωμωδία και το Καζακστάν στην ταινία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική χώρα. Επέλεξα το Καζακστάν επειδή ήταν ένα μέρος που σχεδόν κανείς δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτή στην Αμερική, το οποίο μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε έναν εξωφρενικό, κωμικό, ψεύτικο κόσμο. Το πραγματικό Καζακστάν είναι μια πανέμορφη χώρα με σύγχρονη, περήφανη κοινωνία – το αντίθετο της εκδοχής του Μπόρατ».