Τέσσερα πανέμορφα κι ανέγγιχτα μέρη στην Ελλάδα

batheia-lakoniki-mani
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Για το επόμενο διάστημα σίγουρα δεν θα τα δούμε από κοντά λόγω lockdown. Μπορούμε, όμως, να τα βάλουμε στη λίστα μας για το μέλλον, ώστε να βρεθούμε σε μέρη που η «ανάπτυξη» δεν έχει απλώσει τα δίχτυα της και το τοπίο παραμένει όπως και πριν χρόνια.

Βάθεια, Λακωνική Μάνη
Χαμένη μέσα στα βουνά της «άγριας» Λακωνικής Μάνης, η Βάθεια είναι μια καστροπολιτεία με ατμόσφαιρα άλλης εποχής, ένας παραδοσιακός οικισμός που σίγουρα έχει φωτογραφηθεί κι έχει εντυπωσιάσει πολύ. Είναι οριακά ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός, με μόλις μια ντουζίνα μόνιμους κατοίκους, κάτι που του χαρίζει μια «στοιχειωμένη» αύρα που ωθεί τους λάτρεις του μυστηρίου να τον εξερευνήσουν. Εγκαταλελειμμένα σπίτια, μοναδική θέα προς τη Μεσόγειο, πυργόσπιτα και αρχιτεκτονική παράδοση, όλα συνθέτουν το παζλ του ανέγγιχτου.

Νυμφαίο, Φλώρινα
Δεν έχει βρεθεί τυχαία ανάμεσα στα 10 πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης. Ο λόγος για το Νυμφαίο στο όρος Βίτσι της Φλώρινας, το οποίο αποτελεί ένα αρχοντικό βλαχοχώρι στο βόρειο άκρο της Ελλάδας. Τα πλακόστρωτα δρομάκια του, τα πέτρινα σπίτια του, το υψόμετρο των 1350 μέτρων και οι κορυφογραμμές που το περιβάλλουν, το καθιστούν πανέμορφο προορισμό τον χειμώνα, ανάμεσα σε δάση οξιάς. Φτάνοντας στο Νυμφαίο, καταλαβαίνει κανείς μονομιάς τι τον περιμένει, αφού αντικρίζει εικόνες που μοιάζουν σαν από παραμύθι: καλοφτιαγμένα σπίτια από πέτρα, ένα τοξωτό ξύλινο γεφυράκι που ενώνει δύο από τα εντυπωσιακότερα αρχοντικά του χωριού και μια μικρή, γραφική, πλακόστρωτη πλατεία.

Άγιος Γερμανός, Πρέσπα
Στην περιοχή των Πρεσπών, τα μικρά χωριουδάκια και οι κωμοπόλεις είναι σίγουρα τόποι εξερεύνησης για τους ταξιδιώτες. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Άγιος Γερμανός, «κρυμμένος» στα 1.100 μέτρα υψόμετρο και επτά χιλιόμετρα μακριά από τις λίμνες, πάνω σχεδόν στα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Κάποτε αποτέλεσε το  κεφαλοχώρι της περιοχής των Πρεσπών και γνώρισε μεγάλη ακμή κατά το παρελθόν, ενώ σήμερα, έχει καταφέρει να διατηρήσει τον αυθεντικό του χαρακτήρα, με τα πέτρινα σπίτια του, τις λίγες βυζαντινές εκκλησίες του από τον 11ο μέχρι τον 18ο αιώνα και το πράσινο της περιοχής. Στις τοπικές ταβέρνες, η τοπική πρώτη ύλη και τα φρέσκα πιάτα ενθουσιάζουν και δίνουν ενέργεια για τη συνέχεια της περιπέτειας, στο μικρό νησάκι του Άγιου Αχίλλειου και τον ορεινό παραδοσιακό οικισμό των Ψαράδων.

Μονεμβασιά, Λακωνία
Γεμάτη πέτρινα σκαλιά, σοκάκια, παραμυθένια σπίτια, καμάρες και εκκλησίες, η Μονεμβασιά ή Μονεμβάσια όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι έχει το ιδιαίτερο ότι τίποτα δεν θα το δείτε δυο φορές, αφού κανένα σοκάκι, καμία καμάρα και καμιά εκκλησία δεν είναι ίδια με την άλλη. Ο λόγος είναι ότι διάφοροι πολιτισμοί (βυζαντινός, οθωμανικός, ενετικός και ελληνικός), έχουν αφήσει τα σημάδια τους σε αυτή μέσα στα χρόνια. Ο βράχος στον οποίο βρίσκεται και θυμίζει κάτι από… Γιβραλτάρ, αποκολλήθηκε από τη στεριά το 375 μ.Χ. εξαιτίας ενός δυνατού σεισμού και της έδωσε τη σημερινή, ιδιαίτερη μορφή της.